Jump to content

jedantata

Korisnik
  • Broj objava

    58
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Sve što je jedantata objavio

  1. Prodao sam stan , ovjerili ugovor , kod bilježnika kupac mi isplatio u gotovini 50000 eura. Stavio bih novac na račun u banci i pokazao ugovor kao porijeklo novca. Postoji potpuna nedorečenost po tom pitanju. U banci kažu , ugovor će njima biti dovoljan za porijeklo novca. A u zakonu piše da se mora plaćati preko računa. Ako smo to prekršili , ne vidim jel to prekršaj ili kazna. I kolka je kazna . Ili ima li je uopće? Koga kazniti i kako , novčano ? Totalna nedorečenost sustava. Hvala na odgovorima.
  2. Zaboravio sam napomenuti da će vrijednost mojih potraživanja ( zaloga) biti dosta veća od procijenjene vrijednosti nekretnine , ali meni to ne igra ulogu jer želim tu nekretninu . Zato pitam za mogućnost prijeboja.
  3. Hmm , čitao sam nešto o prijeboju potraživanja u takvim slučajevima kada i banke uzimaju nekretnine u vlasništvo rađe nego da idu na licitacije. Ali dobro , ako se supruga mora pojaviti kao kupac , možemo li mi dizati cijenu do kraja elektronićke dražbe da ponudimo više od najboljeg ponuđača , ili je to sistem zatvorenih ponuda gdje ponudiš koliko misliš da je najviše , pa onda Fina otvara ponude i vidi koja je najvišlja ? Nemam nikakvih iskustava sa el.dražbama.
  4. Još jedno pitanje Borbena 7 molim vas , Kada zalog i potrazivanja sud upiše na moje ime , kako najjednostavnije da postanem vlasnikom nekretnine ? Čitao sam nešto o Prijeboju potraživanja ali ne znam da li je to u biti redovni ovršni postupak u kojem se ja pojavljujem kao jedini kupac i time prebijam pozraživanja , ili to moram napraviti klasičnim ovršnim postupkom , gdje bi se kao najbolji ponuditelj pojavila moja supruga ?
  5. Pozdrav svima , Pored kuće koju namjeravam kupiti je neobrađeni vinograd koji bih isto rado kupio. Vlasnica ne želi prodati ali ima poveliki zalog u teretnom listu. Vlasnik zaloga je jedna firma za otkup potraživanja , a njoj je zalog prodala Hypo banka. Ušao sam u pregovore sa poduzećem vlasnikom zaloga i dogovorio cijenu i dobio ponudu ugovora. U međuvremenu su mi moji odvjetnici pregledali svu dokumentaciju. Sve je ok osim jedne stvari. Firma vlasnik zaloga nije dugo poduzimala nikakve pravne radnje prema dužniku , jer tvrde da po čl.222 , ZOO-a , zalog upisan u javne knjige zastarjeva samo u smislu naplate kamate ali ne i glavnice. Znači oni mogu uvijek zatražiti ovrhu na nekretnini da se naplate ali ne i kamatu. Pitanje je , da li ja kada kupim zalog od njih , kao novi vjerovnik , zadržavam ista prava po pitanju (ne)zastarjevanja prava na ovrhu iste nekretnine ili se to pravo odnosi samo na trenutnog imaoca zaloga ? Hvala svim znalcima na odgovoru:)
  6. Poštovani , Dana 30.12.2019. zaprimio sam Rješenje o ovrsi vezano za neplaćeni porez na kuću za odmor za 2014. i 2015. godinu. Imam pravo na žalbu u roku od 8 dana. Uložio bih prigovor zastare ali neznam dali dobro razmišljam. Naime , porezno rješenje iz 2014. i 2015. godine je izdano u vrijeme dok je bio stari OPZ na snazi , i rok zastare je bio 3 godine , što bi znaćilo da je nastupila zastara naplate poreza . Ali novi OPZ koji je na snazi od 01.01.2017. , kaže da je zastara 6 godina . Dali se u ovom slučaju mogu pozvati na OPZ koji je bio na snazi u vrijeme izdavanja rješenja ili vrijedi novi OPZ po kojem zastara još nije nastupila ? Hvala
  7. Situacija nije baš uobičajena. Suđenje traje već osam godina , treba ispitati preko 1000 svjedoka , dosad ih je došlo 10 , ničeg se ne sjećaju. Promjenjeno tri suca , svi bježe od toga. Zastara je za osam godina , obrana se iznosi tek nakon svega....nemoguća misija , znaju to i sudac i tužitelj. Ali briga ih , posao ide , plaća ide. Ali okrivljenik želi nešto reći u vezi toga svega , izvanredno . To je pitanje.
  8. Pozdrav svima , Zanima me po kojem članu ZKP-a bi optuženik imao pravo ( osobno , bez da branitelj govori umjesto njega ), u toku rasprave na ročištu , ili na kraju ročišta van rasprave , obratiti se direktno sucu i tužitelju , ili samo sucu , a da i tužitelj čuje što optuženik ima za reći ? Naime , optuženik nebi htio biti nepristojan prema sucu , tužitelju i svom branitelju pa samo tako " uletiti " svojim osvrtom na stvar , već bi se želio povesti nekim članom ZKP-a ( ako uopće postoji ) koji mu to omogućuje. Ako je uopće bitno , radi se kaznenom djelu čl.292 KZ/97 Hvala
  9. Pozdrav svima , Moje pitanje glasi: Ako mi porezna izda sada potvrdu da nemam nikakvih dugova , da li je moguće da ista jednog dana takvu opozove ? Koliko oni stoje iza te potvrde tj.koliko je ista pravnovaljana u slučaju spora sa Poreznom u budućnosti? Naime, izmajmljujem par stanova kao fizička osoba i svaki ugovor o najmu odnesem u poreznu na ovjeru. No primjetio sam da neke ugovore uopće nisu uveli u sustav i nisu mi poslali riješenja o porezu već godinama. Aljkavost , znam , ali meni u korist. Nešto od toga je već u trogodišnjoj zastari po starom PZ ali nova zastara je 6 godina pa bi mogli jednog dana primjetiti. Mislio sam , ako imam potvrdu da nemam duga trenutno , da mogu jednog dana isto iskoristiti ? Hvala znalcima!
  10. Nebitna je osnova zašto želim ovjeru kod JB , bitno mi je da li šalju ovakve vrste ugovora poreznoj upravi , to je moje pitanje.
  11. Pozdrav svima , Zna li netko potvrditi sa sugurnošću da Javni bilježnik u Hrvatskoj nema obavezu slanja kopije Ugovora o zajmu poreznoj upravi ? Radi se o beskamatnom zajmu između dvije fizičke osobe. Hvala
  12. Zato i želim ići na viši nivo od obične požurnice . Zanimaju me odgovori na pitanja u vezi voditelja odjela/pisarnice i predsjednika suda.
  13. Poštovanje svima , Već osam mjeseci bezuspješno pokušavam upisati kupljenu nekretninu u vlasničke knjige u Pagu. Plomba je stavljena odmah nakon što sam podnio prijedlog , sve je uredno , nema nikakvih nedostataka u dokumentaciji. Dosada sam zvao pisarnicu već 10 puta , bio sam jednom osobno i poslao jednu požurnicu u z - spis. Uvijek je odgovor , sve je u redu sa dokumentacijom , bit će upisano u kratkom roku..... i tako mjesecima. Sada mi je toga dosta pa bih htio poslati pismeno požurnice i pritužbe gdje i kako mogu. - Da li je prvi stupanj slanje požurnice voditelju odjela ZK ili voditelju pisarnice ? Ili je to pritužba ? - Da li nakon toga šaljem pritužbu predsjedniku suda u Pagu ili predsjedniku suda u Zadru , pošto je to u stvari Općinski sud u Zadru , stalna služba u Pagu ? - Kako formuliram pritužbu predsjedniku suda ? Hvala na odgovorima
  14. Hvala G-man, nisam pravnik ali sam mislio da i tu važi "ne bis in idem" ako je rješenje tj.presuda pravomoćna.
  15. Poštovanje svima, Zanima me , ako općinski sud odbije optužbu zbog nenadležnosti , i isto učini drugostupanjski sud , te isto postaje pravomoćno , dali državno odvjetništvo može tražiti ponavljanje ili natstavak kaznenog postupka ali ovaj puta na županijskom sudu? Stvar je već u glavnoj raspravi , u optužnici je čl.292 kz /97 ali vidim u sudskoj praksi da sudovi odbacuju isto zbog nenadležnosti jer je po novijem zakonu čl.246 kz/11 povoljniji . Ali nadležan je županijski sud . Hvala na odgovoru.
  16. Razumijem. Dakle vlasnik nakon rjesenja ipak mora prijedlogom traziti upis promjena u zk.
  17. Kuca je upisana u zk i tamo je sve cisto no bilo je nekih odudaranja od gradevinske i vlasnik je navodno isto legalizirao u uredu na zagrebackom velesajmu i dobio rjesenje. Neznam gdje mogu dobiti uvid u to rjesenje , koji upravni odjel ?
  18. Pozdrav svim znalcima Želim kupiti jednu kuću koja navodno ima izdano rješenje o izvedenom stanju ali ne želim tražiti vlasnika isto iz razloga koje ovdje ne bih iznosio. Kako i gdje mogu dobiti uvid u spis i kopirati rješenje o izvedenom stanju kao zainteresirana osoba ? Rješenje je navodno izdano 2016. godine , Novi Zagreb , k.o. Odra. Hvala na savjetu .
  19. Da , to je normalni postupak banke . I mom d..-u je banka zatvorila račun bez mogućnosti ponovnog otvaranja , a poduzeće je godinama u blokadi ali nije brisano jer sam predavao izvještaje fini.....
  20. Hvala. Upravo to mi je bitno da se u kupoprodajnom ugovoru smije navesti da se radi o točno određenom stanu a da gruntovnica ne odbije ugovor. Smije li se to navesti odmah u 1. ćlanku ugovora gdje se kupuje 1/6 vlasništva ili dodati u neki od ćlanaka kao sporedna stvar ? Uravo zbog situacije koju ste razumjeli već godinama niti ne dolazi do etažiranja. Prekomplicirano je.
  21. Pa upravo to me i muči , kako će to proći kod referenta ili suca ? Ima li netko slično iskustvo ? Etažiranje objekta je trenutno nemoguće.
  22. Poštovanje svima, Vlasnik sam stana u jednoj staroj kući u Zagrebu. Objekat ukupno ima 5 stambenih jedinica ali nisu etažirane već smo svi suvlasnici u idealnom omjeru. Tako sam ja upisan u ZK kao vlasnik 1/6. Prodao bih stan ali nikako ne mogu saznati da li kupac smije na kupoprodajnom ugovoru u opisu nekretnine dodati da se radi o trosobnom stanu , veličine 85 m2 u prizemlju ? Ili se smije u ugovoru samo napisati ono što piše u ZK a to je 1/6 vlasništva kuće ? Mislim ta 1/6 nije definirana a opisom stana bi se to definiralo bar malo što bi ohrabrilo kupca. Ne znam kako na gruntovnici gledaju na to pri upisu vlasništva... Hvala na pomoći znalcima -
  23. G-man , hvala na iscrpnom odgovoru. Znam , i meni u "defektološkoj obradi" nešto ne štima ali sigurno sam dobro čuo jer sam i sam ponovio pitanje dva puta o kakvoj se obradi radi. Dobio sam i poziv na razgovor kod stručnog suradnika ODO-a u tu svrhu , a sve u smislu prethodnih radnji ODO-a i gospođa u potpisu se koliko vidim po googlu bavi pravima djeteta. A google sve zna :) Možda je to nešto novo u postupku pa ću uskoro izvjestiti .
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija