Jump to content

galamala

Korisnik
  • Broj objava

    85
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Možete uložiti prigovor na postupanje javnopravnog tijela temeljem 12., 122. i 156. Zakona o općem upravnom postupku („Narodne novine“, br. 47/09). Prigovor ulažete čelniku tijela. Čelnik tijela je dužan o prigovoru donijeti rješenje. Tako ćete dobiti pojedinačnu odluku. Prema rješenju ćete vidjeti da li imate pravo žalbe drugostupanjskom tijelu ili odmah možete pokrenuti upravni spor tj tužbu Upravnom sudu Ako čelnik tijela ne donese rješenje u roku od 8 dana možete dignuti tužbu zbog nepostupanja.
  2. I.. kako je prošao pismeni po novom Pravilniku?
  3. Ne ostaje. Osam dana (članak 10. Pravilnika). Stvarno, prekasno su poslali Pravilnik na objavu. Koji gaf.
  4. Evo objavljen je, stupa na snagu od 1.ožujka 2015.
  5. Provjeravamo svaki dan Narodne novine. Trebalo bi brzo. Navodno su stisnuti rokovi ove godine zbog Pravilnika. Kako se neće moći osigurati računala za sve, biti će manje grupe, pa moraju ispiti biti češće....Kraće će se ispravljati, a prema predloženom brže će doći do usmenog. Čudni su i oni rokovi za prijavu. Kao da je greška.
  6. U pripremi su izmjene Pravilnika https://pravosudje.gov.hr/pristup-informacijama-6341/savjetovanja-sa-zainteresiranom-javnoscu/otvorena-savjetovanja-6230/6230 Prema predloženom dovoljno je 8, a ne 15 dana za obavijest o terminu polaganja pravosudnog ispita. Čini se malo premalo za organizirati slobodne dane za ispit i sl. Čudno je da ovaj Pravilnik ide u proceduru prije Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu koji je bio u planu za IV. kvartal 2014., a trenutno je u prijedlogu za prvi kvartal 2015.
  7. Pozdrav, pripremala sam pravosudni čitajući presude sa sudačke mreže. Pala na roku u rujnu iz kaznenog. Molim kolege i kolegice da mi pošalju, ako imaju, neke druge presude (osobito iz kaznenog) prema kojima su pripremali pravosudni na mail nfiore218@gmail.com. Hvala.
  8. Da li se negdje drugdje raspravlja o pravosudnom ili...Baš nitko ništa...
  9. Kako ste napisali pismeni. Iskeno nadala sam se nečem jednostavnijem. Građansko - povreda predugovornih obveza, traženje dvostruke kapare i povrat cijene, raskid predugovora. Odbila sam zahtjev za dvostrukom kaparom, a usvojila traženje povrata cijena obzirom da je došlo do raskida. Kazneno - silovanje. Oslobodila ga zbog nedovoljno uvjerljivih dokaza. Upravno - da li je to još tko pisao osim mene? Tužiteljica osporava vještačenje i odluku drugostupanjskog tijela povodom ozljede na radu. U spisu nikakvih dokaza osim drugostupanjskog rješenja. Zbunilo me nisam znala što bi i na temelju čega trebala utvrđivati. Odbila zahtjev jer kao nije podnijela dokaze kojim osporava vještačenje pa nije isto dokazano. Kažem zbunio me nedostatak dokaza u spisu. Pomislila sam da je isto neka greška obzirom da je ovima koji su pisali radno falio neki dokaz u spisu. Kad bi mogli biti rezultati? A usmeni?
  10. Opće dobro ne može biti u ničijem vlasništvu (npr. more, pomorsko dobro) Javno dobro u općoj uporabi je dobro u vlasništvu Republike Hrvatske ili drugih javnih tijela koje služi svima. (čl.101 Zakona o cestama kaže da je nerazvrstana cesta javno dobro u općoj uporabi u vlasništvu jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalazi) Javno dobro u javnoj upotrebi je dobro u u vlasništvu Republike Hrvatske ili drugih javnih tijela koje služi tim tijelima (npr. zgrade u kojima su uredi). Mislim da bi se trgovi i gradske ulice i sl javne površine mogle smatrati općim dobrom, ali moguće je da je nešto posebnim zakonom utvrđeno kao vlasništvo RH ili općina/gradova, pa su samimi tim javno dobro u općoj uporebi. Mislim da su se i nerazvrstane ceste prije smatrale općim dobrom.
  11. Veći koeficijent možete dobiti ako postoje koje drugo nepopunjeno radno mjesto za koje je propisan veći koeficijent i vi ispunjavate uvjete za to radno mjesto npr. ako ste sada stručni referent, možda postoji u vašem tijelu predviđeno radno mjesto višeg stručnog referenta koji ima veći koeficijent, a to mjesto je nepopunjeno. Dakle, radi se o premještaju na drugo radno mjesto. No morate ispunjavati uvjete za to drugo radno mjesto npr. za višeg stručnog referenta mislim da treba viša škola. Međutim ako poslodavcu to ne odgovara ne mora vas premjestiti na takvo drugo radno mjesto. Na istom radnom mjestu vam se ne može povećavati koeficijent zato jer je on propisan vladinom uredbom. No kao referent ne smijete obavljati poslove koje obavljaju npr. savjetnici s većim koeficijentom. Vi možete sukladno članku 28. Zakona o državnim službenicima odbiti izvršenje naloga ili provođenje odluka koje bi tražile viši stupanj stručnog znanja od onog propisanog za vaše radno mjesto. Ažurirano Veći koeficijent možete dobiti ako postoje koje drugo nepopunjeno radno mjesto za koje je propisan veći koeficijent i vi ispunjavate uvjete za to radno mjesto npr. ako ste sada stručni referent, možda postoji u vašem tijelu predviđeno radno mjesto višeg stručnog referenta koji ima veći koeficijent, a to mjesto je nepopunjeno. Dakle, radi se o premještaju na drugo radno mjesto. No morate ispunjavati uvjete za to drugo radno mjesto npr. za višeg stručnog referenta mislim da treba viša škola. Međutim ako poslodavcu to ne odgovara ne mora vas premjestiti na takvo drugo radno mjesto. Na istom radnom mjestu vam se ne može povećavati koeficijent zato jer je on propisan vladinom uredbom. No kao referent ne smijete obavljati poslove koje obavljaju npr. savjetnici s većim koeficijentom. Vi možete sukladno članku 28. Zakona o državnim službenicima odbiti izvršenje naloga ili provođenje odluka koje bi tražile viši stupanj stručnog znanja od onog propisanog za vaše radno mjesto.
  12. Prvi akt, koji je potpisao "vaš" potpisinik ima oznaku: 1000-30-1-13-1 Nakon toga treba upisati akt "nekog drugog" potpisnika iz vašeg tijela kao drugi akt u istom predmetu (istoj klasi) - on se upisuje kao 1000-30-5-13-2. Nakon toga u svezi istog predmeta (iste klase) dobijate "vanjski akt" (npr. od stranke) Taj akt je treći po redu u istom predmetu (istoj klasi). On se upisuje kao 15-13-3. Dakle, zadnji broj označava redni broj akta u vašem predmetu. Ako predmet ima 5 akta, na zadnjem aktu mora zadnji broj imati redni broj 5, bez obzira tko je stvaratelj akta. Naime, urbroj označava stvaratelja, ako vanjki akt urudžbirate kao "svoj" ispada da ste "vi" stvaratelj akta. Ugovor možete urudžbirati kao "svoj", a isto je moguće iznad svakog potpisnika ugovora bude njegove klasa i urbroj (ako i druga ugovorna strana koristi klase i urbrojeve). Međutim vanjske molbe i dopise ne urudžbirate pod "svojim" urbrojem. Koji broj treba staviti? Najnoviji propis o tome je Pravilnik o jedinstvenim klasifikacijskim i brojčanim oznakama stvaralaca i primalaca akata (NN 038/1988) Probajte ga pronaći na tražilici cadial. Mislim da broj 15 označava - Građane (stranke) I naravno o klasama i urudžbenim brojevima možete pogledati i u Uredbi o uredskom poslovanju (NN 7/2009)
  13. Meni osobno su ti njemački obračuni bili prekomplicirani za shvatiti i to vam vjerojatno može točno odgovoriti sam ovlašteni porezni savjetnik. U svakom slučaju morate prijaviti ako su vas to tražili. Moja poznanica je prijavila neograničenu obvezu, čekala cca 1 godinu odgovor i oslobođena je. Mislim da su joj ostali prihodi bili oko 2400 kuna mjesečno (osim njemačke mirovine koja je oko 500 eura mjesečno). Pogledajte ovu stranicu http://www.finanzamt-rente-im-ausland.de/hr/porezna-prijava/ogranicena-ili-neogranicena/
  14. Ako se prijavljuje neograničena porezna obveza (unbeschränkte Steuerpflicht), onda treba potvrda o primanjima u RH tj. primanjima koji ne posliježu oporezivanju, radi obračuna poreza. Ako su godišnja primanja ispod određene granice uz ostale uvjete postoji mogućnost smanjenja poreza ili oslobođenja. http://www.mfin.hr/hr/novosti/oporezivanje-mirovina-ostvarenih-u-njemackoj-2012-01-18-16-21-34
  15. Da li je moguće i pod kojim uvjetima odustati prije polaganja ispita tj. povući prijavu (bez da se prijava odgodi za sljedeći ispit)? Ako da, da li se i kako vraćaju uplaćena sredstva za ispit? Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija