Jump to content

lewis

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Nasljedio sam novac i dionice od umrle tetke. Kako se to prebacuje na moj bankovni račun a dionice u moje vlasništvo. I da li se plaća porez na to.
  2. Građevinski poduzetnik, na kupljenoj parceli u mojem susjedstvu s kojim se granići moja parcela, pokrenuo je izgradnju velikog apartmanskog objekta, s 24 apartmana. Planiranu izgradnju je već objavio u oglasniku u kojem nudi prodaju tih apartmana. Na slici u oglasniku vidi se da će objekat biti izgrađen u svim maksimalnim gabaritima, u odnosu na urbanističke uvjete za naše naselje, pa vjerovatno i preko njih. Takav objekat će nadvisiti sve okolne objekte koji su manje obiteljske kuće, zakloniti ih od sunčanog svijetla i pogleda i potpuno narušiti vizuru naselja. Radovi na iskopu temelja i podzemnih garaža su već poćeli a da nas, okolne susjede, niko nije ništa pitao da eventualno damo neki prigovor ili zahtjev u odnosu na građevinski projekat Kakva su prava, nas okolnih susjeda. Kod koga i na koji način možemo saznati u kojoj je fazi ishodovanje građevinske dozvole, i da li ćemo biti pozvani na davanje suglasnosti, ili je naše protivljenje i mišljenje da trebamo biti uključeni u taj projekat neosnovano. Napominjem da se objekat gradi u naselju uz more i na oko 100m od mora.
  3. Moja sestra, umirovljenica ( 80 god.) je prodala kuću i odlučila živjeti u Domu za stare i nemoćne. Nakon prodaje kuće privremeno ,dok ne nađe odgovarajući smještaj, smjestila se kod mene na mojoj adresi i na policiji smo obavili prijavu prebivališta. Nakon godine dana čekanja dobila je smještaj u jednom Domu u drugom gradu i trajno se smjestila u tom Domu. Plaća komerijalnu cijenu od svoje ušteđevine (od prodaje kuće) plus mirovina . Kako njeno prebivalište nije više na mojoj adresi, da li je Dom dužan obaviti prijavu prebivališta na njihovoj adresi. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru
  4. Muž mi je strani državljanin (iz EU) i pokrenuli smo postupak za dobijanje dozvole boravka u HR. On radi za kompaniju iz svoje zemlje, tamo plača porez i ima sve beneficije koje proizlaze iz toga (zdravstveno, penziono it.d.) Kako želimo zasnovati svoj život u HR, ja ću i dalje raditi u HR firmi a on u svojoj stranoj, samo bi slobodno vrijeme provodili u našem domu u HR. Pitanje; da li on, sticanjem dozvole boravka u HR, postaje i porezni obveznik. Zahvaljujem na odgovoru.
  5. Kakvi su naši propisi o postupku s kremiranim ostacima. Mogu li se oni držati u kuči, ili prosuti u more i sl. ili se moraju obavezno polagati u propisane grobnice.
  6. Pravo na otpremninu Imam ordinaciju s 5 zaposlenih na neodređeno vrijeme. Svi su u radnom odnosu duže od 2 godine a neki i preko 20 godina. Ordinacija uspješno posluje ali na granici rentabilnosti. Do sada su ugovorene plaće uvijek redovno isplačivane. Kroz dvije godine stičem pravo na mirovinu i želim zatvoriti ordinaciju. Kako da isplatim zakonske otpremnine kad nakon zatvaranja ordinacije moj saldo je, nakon podmirivanja svih ostalih zakonskih obveza i plaća, moj saldo je nula. Odakle mi novac za otpremnine. Ima li neki zakonski izlaz iz ove situacije.
  7. lewis

    oporuka

    Ipak, još jedno pitanje za -bovu-; Kako se u Gruntovnici upisuje plodouživanje.Postoji li neki obrazac za to i moramo li obadvoje biti prisutni, radi potpisivana, ili sve mogu obaviti sam.
  8. lewis

    oporuka

    Zahvaljujem -bovu- na objašnjenju, sada mi je uglavnom sve jasno pa idem na posao. Kad, ja i supruga, napišemo oporuke predočit ću ih odvjetniku da ih ocijeni i eventualno predloži poboljšanje. Pozdrav forumašima koji pomažu nama laicima.
  9. lewis

    oporuka

    Hvala sisavcu za objašnjenje oko pisanja oporuke, sve je jasno. Naputak od -bovu- mi malo nije jasan pa moram dopuniti pitanje. Dakle, ja sam još živ i dosta živahan i ako bude sreće mislim još dosta dugo poživjeti. Oporuku pišem za svaki slučaj, onaj kad nebi bilo sreće. Situacija je sljedeća; Živim sa suprugom, drugi brak, i tijekom zajedničkog života priskrbili smo kuću sa dva stana,jedan u prizemlju,upisan na moje ime, i drugi na katu u kojem živimo,upisan na ime supruge. Stan u prizemlju izdao sam u najam mom sinu iz prvog braka i njegovoj obitelji,ženi i sinu. Možda to izgleda malo čudno ali ja sam u mirovini od koje izdržavam mene i suprugu a mirovina je negdje oko prosjeka. Taj stan sam ranije izdavao u najam drugima i tako dopunjavao mirovinu. Kad se sin vratio iz inozemstva dogovorili smo se oko najma stana. Za sada je sve u redu i nema problema ali to ne znači da nakon moje smrti nebi nastali, a to jednom korektnom oporukom želim spriječiti. Supruga i ja smo suglasni da taj stan nakon moje i njene smrti pripadne mojem sinu a sve do tada da on plača najamninu. Ako ja prvi umrem, što bi bio red, onda je plodouživatelj mojeg stana, moja supruga,sve do njene smrti. Nasljeđivanje njenog stana će ona riješiti ovisno o odnosima sa mojim sinom. Ako ona prva umre onda ja nasljeđujem njen stan, tako će biti u njenoj oporuci, i o tom stanu dalje ja odlučujem. Sad mi nije jasno, ako već sada darujem stan sinu, može li on još za mojeg života prestati plaćati najam, jer je stan njegov, i tako ugroziti našu egzistenciju, i upropastiti naše odnose, bez obzira što je moja supruga u gruntovnici upisana kao plodouživatelj. Isto se može desiti i supruzi kad ja umrem pa da ima komplikacije. Ako oporukom ostavim stan mojoj supruzi, na doživotno plodouživanje, uz njenu obavezu da u svojoj oporuci taj stan ostavi mojem sinu, ne vidim da bi mogle nastati komplikacije. Nije mi poznato da li se u slučaju takve oporuke, nakon ostavinske rasprave i upisa njenog vlasništva na stan, plaća porez ili neko drugo davanje. Također, da li će moj sin, nakon ostavinske rasprave po smrti moje supruge, morati plaćati porez na nasljeđen stan ili oba stana, koliko je to po sadašnjim propisima, i kako bi se to izbjeglo ako je pretjerano visoko davanje. Drugo je pitanje nasljeđivanje njene imovine od mog sina, koji nije i njen sin, i prava njene brače i nečaka da takvu oporuku osporavaju i traže sve ili dio. Zahvaljujem na odgovorima.
  10. lewis

    oporuka

    Pretražio sam forum na temu opruke ali nisam našao odgovore na pitanja koja me zanimaju pa vas molim da mi odgovorite na sljedeća pitanja; - U kakvoj se formi treba pisati oporuka, slobodnoj ili treba poštivati neki propisani redosljed, - Je li valjana oporuka pisana mojim rukopisom i potpisana ali bez svjedoka i bez ovjere, - Ako u oporuci svu imovinu, koju smo zajednički stekli (nasljeđene nemam), ja i moja supruga, ostavim njoj na doživotno raspolaganje, može li moj sin iz prvog braka pobijati takvu oporuku i tražiti da odmah uđe u posjed nužnog dijela na stanu koji je upisan na moje ime. Inaće sam u oporuci predvidio da taj stan,koji je na moje ime, sin dobije tek po smrti supruge ili po njenoj volji i prije, - Ako moja supruga, svoj stan koji je na njeno ime, ostavi oporučno mojem sinu, mogu li njena brača i nečaci pobijati takvu opruku i tražiti neki dio. Nadam se da nije prekomplicirano i da ću dobiti jasne i nedvosmislene odgovore na kojima unaprijed zahvaljujem.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija