Jump to content

DrAnte

Korisnik
  • Broj objava

    209
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Imam 1/3 kuce, a stric ima 2/3. Posto kuca glasi na neke tamo pokojne bivse vlasnike trebam pokrenuti pojedinacni ispravni postupak. Ali stric je alkoholicar i nista ga ne zanima. Mogu li ja sam pokrenuti ovaj postupak bez da stric potpisuje? Treba li obvezno odvjetnik to pokrenuti ili mogu ja sam to napisati i predati na zemljisnik skupa sa svim papirima sto imam?
  2. Ne nego svaki podnesak, svako rociste, odnosno svaku radnju placas prema odvjetnickoj tarifi. Ako izgubis onda placas i sve radnje suprotnog odvjetnika. Mozes traziti od suda da se neki troskovi suprotnog odvjetnika ne priznaju ako je nesto radio nepotrebno. Isto tako neki od troskova koje je tvoj odvjetnik naplatio tebi mogu biti nepriznati (tipa da je pisao neki podnesak bez veze) pa ti druga strana ne treba platiti za taj podnesak ukoliko si ti dobio tuzbu. Znaci gubitnik placa za sve radnje koje sud proglasi smislenima, a ne mora placati besmislene radnje. Svakako moze te kostati vise od iznosa kojeg trazis. Ako dobijes onda te nije briga jer ces dobitj svoje pare. Ako izgubis, onda ce biti kuku-lele.
  3. Ako si u pravu i ako dobijes spor onda ce tvoj gazda morati platiti te zaostale place skupa sa zateznim kamatama i morat ce ti nadoknaditi pare koje si platio odvjetniku. Ako izgubis onda ti moras svom gazdi nadoknaditi troskove njegovog odvjetnika. Ako sud odredi da ti pripada primjerice pola para od onoga sto trazis onda trosak postupka pada pola na tebe pola na tvog gazdu. Ako si uspio dobiti 80% tuzenog iznosa onda znaci da si imao 20% neuspjeha. Tada ti placas 20% svih troskova postupka, a gazda placa 80%. Znaci poanta je da prije pokretanja tuzbe dobro procijenis kolike su ti sanse.
  4. Bilo je u svim medijima da je žena kupila stan i da će ostati bez njega. Ovako je to bilo: 1. Neka žena je naslijedila stan, ali je zatajila na ostavinskoj da ima polusestru u Švedskoj. 2. Ta lažljivica je prodala stan nekoj drugoj ženi. 3. Druga žena je prodala trećoj ženi. Odjednom se pojavila polusestra iz Švedske i traži pola stana jer je to njeno nasljedstvo. Ali ova koja je zadnja kupila je to kupila od osobe koja je bila upisana u zemljišne knjige. Međutim sutkinja je stala na stranu te nasljednice iz Švedske. Sada ova koja je zadnja u nizu kupila mora tužiti i tražiti pare od neke tamo žene koja nema ni para ni imovine. Kako je to moguće da kupiš stan od odobe koja je upisana u zemljišnik, plombe nema, ali svejedno stan dobije krila? Što je s onim načelom povjerenja u zemljišne knjige? Ništa mi nije jasno.
  5. Naime, izvodjac je devastirao kucu tako sto je prekrsio konzervatorske uvjete i zato bi trebao biti tuzen da plati odstetu za devastirani objekt. Ne znam tece li zastara od momenta kad je on pocinio nezakonitu gradnju ili od momenta raskida ugovora o gradnji i koliko godina je zastara.
  6. Crnjak. To ispada da oni nemaju obvezu otkupiti zemljiste iako su ga proglasili za javnu namjenu pa vlasnik ne moze graditi nista.
  7. Zar nije zakon da pravo na utvrdjivanje vtacne stecevine traje dozivotno, bez zastare.
  8. Ako investitor i izvodjac gradnje potpisu ugovor pa se ugovor raskine, tada izvodjac ima rok od 5 godina da pokrene tuzbu za naplatu radova. Ali koliki je rok zastare ako imvestitor smatra da mu je izvodjac upropastio kucu zbog krive gradnje ili rekonstrukcije? Je li i to 5 godina ili 3 godine?
  9. Sto ako netko ima gradjevnu zemlju koja je "Drustvene i javne namjene", moze li on traziti od grada da grad to otkupi posto su odredili da se tu moze raditi samo javni objekt? Ima li grad obvezu da to otkupi ili oni mogu otkantati vlasnika i ne otkupiti nista?
  10. Jesi siguran da ovo može? Naravno da Porezna uprava neće to spriječiti. Poreznoj možeš donijeti ugovor o najmu nepostojećeg stana i oni će ti uredno obračunati porez. Ali da bi podstanari prijavili prebivalište ili boravište, tada mora svaki suvlasnik dati dozvolu za prijavu na MUP. Sad je pitanje kako bi to išlo ako oni imaju ugovor o najmu gdje stoji da jedan od suvlasnika iznajmljuje svoj neetažirani dio. Jedino ako suvlasnik laže u ugovoru i napiše da je on ustvari vlasnik, ali to otvara drugu problematiku. Radi se o tome da suvlasnik nije dužan čekati ostatak života da bi mogao raspolagati svojom imovinom. Suvlasnik ne mora čekati ni da ga ti malo po malo isplaćuješ. To je njegova dobra volja hoće li ti odobriti. To ti je kao kad si dužan banci, poreznoj ili komegod. Oni te mogu ovršiti tako da ti se oduzima pare i imovina, njihova je dobra volja hoće li ti odobriti obročnu otplatu. Koliko znam sud uvijek staje na stranu suvlasnika koji želi izaći iz suvlasničke zajednice. S tim da ako se nekretnina može geometrijski dijeliti, onda sud daje prednost geometrijskoj podjeli. Ali ako geometrijska podjela nije tehnički ili zakonski moguća, tada ide javna dražba. Ali ne očekuj da će sudac prisiliti tvoju sestru da ostatak života bude u suvlasničkoj zajednici s tobom ako ona to ne želi. Suma-sumarum: Najbolje ćeš proći ako se uspiješ izravno dogovoriti sa sestrom i ako nađete bilo kakvo rješenje koje je prihvatljivo tebi i njoj. Ako ide javna dražba izgubit ćeš puno novaca.
  11. Bolje se dogovori sa sestrom da se da kuca u agenciju i da se proda sporazumno jer ako te tuzi onda kuca ide na javnu drazbu i moze se prodati za 1/3 cijene. Sudac uvijek staje na stranu onoga tko zeli izaci iz suvlasnicke zajednice. Ne mozes ti nikoga prisiliti da ostatak zivota bude s tobom u suvlasnickoj zajednici.
  12. Moj rodjak ima gradjevinsko zemljiste drustvene i javne namjene. Moze li on traziti od grada da to otkupi po principu izvlastenja, tj. da mu grad plati iznos koji odredi sudski vjestak? 1. Dakle, da li izvlastenje moze raditi samo drzava ili moze i grad? 2. Moze li vlasnik zemljista traziti da ga se izvlasti? Je li tada grad ima obvezu otkupiti zemlju ili nema obvezu?
  13. Nije tako. Ako je ona vlasnica, ne znaci da moze osobu koja tu stanuje naprasito izbaciti. Ne smije ni gazda podstanare na silu izbaciti vani zato jer nemaju za platiti. To se rjesava sudskim putem. Nasilno izbacivanje, potajno mijenjanje brave dok je stanar vani o sl. spada u krsenje zakona.
  14. Zasto nisi zvala policiju, da li zbog straha da ti se susjedi ne osvete ili neki drugi razlog?
  15. Tvoja majka je suvlasnik pa se ti imas pravo useliti ako majka dopusta. Ali i ujak se ima pravo useliti. Ako mu to netko zabrani onda on moze tuziti da mu se placa podstanarstvo za pola stana. Tada ces izgubiti tuzbu i platiti pare s kamatama i troskovima svog i njegovog odvjetnika. Moze tuziti i za diobu pa ce stan ici na javnu drazbu gdje moze biti prodan za 1/3 trzisne cijene. Onfa tvoja majka dobije 1/6 cijene stana. Tada cete i ti i majka ostati bez svega. Shvacam tvoju situaciju, ali ako je ujak suvlasnik onda mozes pjevati borbene pjesme. Jedini nacin je dogovoriti se s njim da se stan proda bez javne drazbe, a onda dodati nesto para i kupiti drugi stan (ako ti banka odobri kredit naravno).
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija