Jump to content

omamljeni

Korisnik
  • Broj objava

    47
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani prof, zahvaljujem na odgovoru, puno je iznosa i datuma u rješenju..., a iskustvo mi kazuje kako njihova rješenja treba provjeriti na više razina. Pozdrav i sve dobro!
  2. Lijepi pozdrav, od dana 1.4.2013. godine umirovljen sam temeljem čl. 6 Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba. (privitak 1). Općinski radni sud u Zagrebu dana 23.7.2015. godine donosi presudu – u moju korist.Ukratko, tuženik (MUP) mi mora isplatiti razliku naknade plaće za razdoblje od 1.9.2010. do 30.9.2012. Konačno, dana 18.5.2018. godine presuda postaje pravomoćna i ovršna. Dana 21.9.2018. godine podnosim zahtjev za ponovno određivanje starosne mirovine, budući su temeljem presude zaprimljeni novi platni podaci za razdoblje od 2010.-2012. godine. HZMO dana 10.10.2019. godine donosi rješenje kojim mi određuju starosnu mirovinu u svoti od 3400,28 kn, počevši od 01.10.2018. godine. (privitak 2). Zanima me sljedeće: 1. Imam li pravo na isplatu zaostatka, temeljem razlike – do sada isplaćene mirovine, u kojim okvirnim iznosima, i za koje razdoblje? Može li se ikako doći do nekog iznosa? 2. Zašto mi HZMO počinje isplaćivati novo određenu mirovinu s danom 01.10.2018. godine?
  3. Zahvaljujem na odgovoru! To bi bila solucija, ako stvarno ne uspiju postići dogovor, jer i do tada kuću treba održavati plaćati režije, zadržati nekakvu tržišnu vrijednost, itd!? Molio bih za odgovor na dio pitanja koji se odnosi na zabranu pristupa i korištenju imovine, jer u cijeloj toj priči osoba A, koja ima najviše udjela (4/8), želi izbjeći mogućnost prodaje kuće svojih pokojnih roditelja, a kao što sam naveo jedan "pametni" nasljednik se prijeti sa zabranama, i sličnim glupostima!?
  4. Poštovanje, Nakon održane ostavinske rasprave kod Javnog bilježnika, nekretnina (kuća i plac) je podijeljen na sljedeći način: 1. Osoba A = 4/8 2. Osoba B = 2/8 3. Osoba C = 1/8 4. Osoba D = 1/8 Nakon što je rješenje o djelidbi postalo pravomoćno, kako je gore navedeno, isto je uvedeno u nadležni zemljišno-knjižni odjel. Nakon ovoga uslijedio je razgovor svih strana u vezi podjele (pretpostavljam etažiranja) kuće, ali nastaje nesporazum, na način da osoba B i C,D žele isti dio kuće, te sve troje ne žele pronaći kompromisno rješenje! Između ostalih nebuloza, na kojima osoba B inzistira je i „prijetnja“ kako će on zabraniti korištenje nekretnine svima dok se konačno ne dogovore, bilo sporazumno ili pokretanjem postupka pred sudom!? Zanima me može li osoba B (jedan od nasljednika) na bilo koji način spriječiti korištenje nekretnine (koja nije etažirana) drugim nasljednicima? Također me zanima, dijeli li se zemljište na kojem se nalazi nekretnina koja je predmet diobe, na jednake dijelove, ili na dijelove kako je gore navedeno (osmine)? Zahvalan,
  5. poštovani prof, nije bed, skužio sam ovu malu grešku, ali do prije par dana nisam imao vremena za pregled foruma. uglavnom, druga dva izvora su utvrdila točan staž, kako je gore navedeno! srdačno,
  6. Poštovanje, 1. Imate li HRVI? ako ne, slijedi vam dolje navedena procedura! 2. Vidjivo je da su zatražili originalnu medicinsku dokumentaciju, stoga pretpostavljam da idete na "civilnu komisiju", radi procjene vaše radne sposobnosti, te stjecanja prava na profesionalnu mirovinu (čl. 6.a i čl. 11. Zakona o umirovljenju pol. služ., djelatnih vojnih osoba...) link na tekst Zakona. 3. Ovo oko radne knjižice zanemarite, jer im to u ovoj fazi ne treba, tek nakon što Rješenje o mirovini postane izvršno, priložiti ćete im i radnu knjižicu, kako i svu drugu dokumentaciju, potvrdu o benificiranom stažu, itd... radi obračuna visine mirovine. Zatražite presliku radne knjižice od MORH-a i neka vam ovjere tu istu kopiju, jer mislim da vam MORH neće dati radnu knjižicu, u ovoj fazi postupka, jedino ako se nešto nije promijenilo?! 4. Vrlo brzo ćete, nakon obavljenog vještačenja, na kućnu adresu dobiti Rješenje o pravu na invalidsku mirovinu. 5. Na to rješenje imate pravo uložiti žalbu, ako mislite da bi to trebali učiniti. 6. Odgovor (Rješenje) na žalbu ćete također vrlo brzo dobiti. Na isto imate pravo podnijeti tužbu Upravnom sudu. 5. Status Dragovoljca iz DR-a, vam nažalost, ništa ne znači na visinu obračuna mirovine. 7. Bitna stavka koja vam utječe na visinu mirovine, je vaša ostvarena plaća u MORH-u, točnije najpovoljniji bruto iznosi plaća od 1998. godine pa nadalje. Sretno,
  7. Poštovani prof. Zahvala na brzom odgovoru, sukladno Vašem izračunu staža, izlazi kako je osobni bod 30,0329, koji se uvećava za 45%? Pozdrav,
  8. Poštovani, Molio bih znalce, koji znaju točno izračunati benificirani radni staž. Potrebno mi je radi okvirnog izračuna mirovine po čl. 6. Teta u Tvrtkovoj je krivo izračunala, te moraju raditi novo rješenje. Da me ne bi opet "pokušali" zeznuti, mislim da bi bilo dobro imati izračun staža iz više izvora, koje bih mogao usporediti sa izračunom iz Mirovinskog. Netko je ovdje na Forumu naveo kako je bitno da se dobro prouči rješenje o mirovini, što je savjet zlata vrijedan, jer su doista u stanju napraviti katastrofalne greške, posebno u obračunu staža! 1.9.1991 - 31.12.1991 (12/24) 15.4.1992 - 30.6.1996 (12/24) 1.7.1996 - 31.3.2013 (12/16) Unaprijed zahvaljujem!
  9. Par konkretnih… Status… a) Hrvatski branitelj b) Dragovoljac DR-a c) Bez statusa HRVI-a d) Policijski službenik e) Zdravstvena komisija MUP-a donijela rješenje kojim se proglašava nesposobnim za poslove pol. službenika (posljedica sudjelovanja u DR-u). f) Upućen na HZMO-e, vještak donosi rješenje o stjecanju prava na profesionalnu mirovnu! Pitanja… 1. Uvećava li se visina mirovine (pod f) za 30% radi statusa dragovoljca DR? 2. Mogu li se uplaćena sredstva iz II. mirovinskog stupa, prebaciti u I. mirovinski stup? 3. Kolika bi otprilike iznosila mirovina (pod f)? Prosječna neto plaća u zadnjih 7-8 godina oko 6,300 KN, ukupno 20 godina staža (bez beneficija)! Zahvalan,
  10. Pozdrav, Tako je, dostavite doktoru/ci opće prakse dostavnicu iz koje je vidljivo da je vašu tužbu Upravni sud zaprimio, također i potvrdu iz HZMO-a, da ste se žalili na njihovo rješenje. Temeljem toga, kontroliri HZZO-a, će vam i dalje produžavati bolovanje, s time da će vam doktorica opće prakse na "doznake" napisati kako je bolovanje produženo zbog postupka na Upravnom sudu! Ovo da vam traži nalaz specijaliste do točno određenog datuma (7.3.2012) ne bi Vas previše trebalo zabrinjavati, jer kao što sam naveo, bitno je da imaju gore navedene dokumente! No, možda neki kontroliri iz HZZO-a žele imati i dodatne argumente za produženje bolovanja!? Ugodan dan!
  11. poštovani svi, htjela bi se nadovezati na temu Eos Matrixa i čuti vaša iskustva i mišljenja. dakle, u banci sam imala otvoreni tekući račun na koji sam primala plaću i naravno dopušteni minus od 13000kn. kako u zadnje vrijeme ne primam skoro ništa od plaće (krediti), nisam imala redoviti priljev sredstava te su me iz banke obavjestili da podmirim dugovanje po tekućem računu.Nisam imala novaca podmiriti dugovanje te sam se nadala nekom dogovoru s bankom o nekakvoj obročnoj otplati. međutim, ljubazna gospođa iz Eos Matrixa me nazvala prije nego su me iz banke uopće obavijestili da su mi zatvorili moj tekući račun i moje dugovanje prodali navedenoj firmi.s gospođom sam se dogovorila o mjesečnoj uplati oko 300kn.Ne znam što me očekuje te me zanimaju vaša iskustva.
  12. pozdrav, c/p čl. 86. st. 1 zakona o radu "radnik koji je pretrpio ozljedu na radu, odnosno koji je obolio od profesionalne bolesti, a koji nakon završenoga liječenja i oporavka ne bude vraćen na rad, ima pravo na otpremninu najma­nje u dvostrukom iznosu od iznosa koji bi mu inače pripadao"
  13. Molio bih objašnjenje: što konkretno znači pojam oštećenje organizma od najmanje 30%, za ostvarivanje prava na oslobađanje plaćanja participacije? Je li dovoljno priložiti rješenje od HZMO, po kojemu je "radna sposobnost trajno smanjena za više od polovice...", ili to nije dovoljno da bi se ispunili uvjeti za primjenu čl. 56? poštovanje,
  14. Pretpostavljam da se nalazite na bolovanju, i da ste ostvarili pravo na 100% iznos plaće, temeljem rješenja od HZZO koji Vam je priznao bolest ili ozljedu kao posljedicu sudjelovanja u Domovinskom ratu. Temeljem toga dobivali ste npr. 5237 kn bruto plaću, nakon 18 mjeseci taj iznos od 5237 kn „režu“ Vam za 50%. Odnosno HZZO više neće snositi troškove bolovanja u 100% iznosu…Ne znam jeste li djelatnik MUP-a? Kako je kolega phr2, koji je pokrenuo ovaj post u sustavu MUP-a, onda ću se nadovezati i na njega. Ovo sa primjenom članka 97. Zakona o policiji je vrlo nejasno, odnosno u MUP-u ga izgleda tumače na svoj „mlin“. Odredbom članka 97. Zakona o policiji zadržavate plaću i sva druga prava iz radnog odnosa ako Vas zdr. komisija proglasi nesposobnim za objavljenjem poslova pol. služ. radi bolesti ili ozljede kao posljedice sudjelovanja u DR.…plaća koja Vam se tako isplaćuje jest prosjek Vaših zadnjih šest plaća prije nego što ste otišli na bolovanje…sve to funkcionira dok ne „uđete“ u 18 mjesec bolovanja, kada Vam se naknada plaće, kako što sam naveo skida za 50%!!! Tako u stvari više nećete dobiti 100% plaću, nego osnovnu plaću koju čine osnovica za obračun plaće x koeficijent radnog mjesta!!! Konkretno umanjenu plaću za 1000 i nešto kuna!!! Jer Vam se više ne računa Vaša zarađena plaća (prosjek 6 mjeseci prije odlaska na bolovanje, koja je rezultat noćnog rada, praznika…) nego nekakva „GMO“ plaća za koju MUP treba izdvojiti manje novca, naravno na Vašu štetu! Napominjem kako sam radi identičnog slučaja stvar predao odvjetniku, koji je preliminarno ustvrdio kako ima elemenata za jednu laganu tužbu!
  15. poštovani, ovo smanjenje naknade dok ste na bolovanju regulirano je čl. 39. zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju: "Osiguranik ima pravo na teret sredstava Zavoda ostvariti pravo na naknadu plaće za vrijeme bolovanja iz članka 26. točke 1. do 5. i točke 9. ovoga Zakona po istoj dijagnozi bolesti u maksimalnom trajanju od tri godine bez prekida. Osiguranik iz stavka 1. ovoga članka ostvaruje pravo na naknadu plaće u visini utvrđenoj u skladu s ovim Zakonom i općim aktima Zavoda do isteka 18 mjeseci trajanja bolovanja, a nakon toga u iznosu 50% zadnje isplaćene naknade plaće na ime toga bolovanja. Odredbe stavka 2. ovoga članka u dijelu koji se odnosi na umanjenje naknade plaće na iznos 50% zadnje isplaćene naknade plaće ne odnose se na osiguranika koji je na bolovanju zbog liječenja zloćudnih bolesti, koji je na hemodijalizi ili peritonejskoj dijalizi te koji je na bolovanju u svezi s uzimanjem i presađivanjem dijelova ljudskog tijela."
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija