Jump to content

crnosipac

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Hoće li i ovo vrijediti samo za nove branitelje? NACRT PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O HRVATSKIM BRANITELJIMA IZ DOMOVINSKOG RATA I ČLANOVIMA NJIHOVIH OBITELJI (trenutno u javnoj raspravi) Članak 20. Iz članka 56. dodaje se članak 56.a koji glasi: „Članak 56.a Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i dragovoljci iz Domovinskog rata kojima je taj status ili dodatni dani sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru priznati nakon što su već ostvarili mirovinu određenu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, imaju pravo da im se ta mirovina ponovno odredi prema ovome Zakonu, od prvog dana slijedećeg mjeseca nakon podnesenog urednog zahtjeva, ako im je to povoljnije i ako ispunjavaju uvjete određene ovim Zakonom.“
  2. Poštovani, U mirovinu sam otišao u listopadu 2007. godine po Zakonu za DVO. Zahtjev za priznavanje mirovine po općim propisima (ZOMO) podnio sam 11. ožujka, 2013. godine (62 godine života i 3 godine umanjenja dobne granice) koja mi je od tada i odobrena. Lijep pozdrav
  3. Poštovani, Hvala na Vašim odgovorima. U mirovinu sam otišao 2007. godine kao DVO s 41,5 godina ukupnog staža. Starosnu braniteljsku mirovinu nisam dobio pošto nisam imao invalidnost. Mirovinu sam nakon nekoliko godina preveo u starosnu mirovinu po općim propisima ZOMO jer nisam mogao podnjeti naziv: povlaštena mirovina. Prema priloženim dopisima MB mirovine po novom zakonu o HB bi se primjenjivale samo na one koji će mirovine ostvariti nakon donošenja zakona, dakle ne retroaktivno. To onda znači da moj status dragovoljca i branitelja s preko 1600 dana borbenog sektora neće ni na koji način utjecati na visinu moje mirovine te ću i nadalje primati mirovinu po ZOMO kao da nisam sudjelovao u obrani RH.
  4. Korisnik sam starosne mirovine prema ZOMO od 2007. godine. Dragovoljac sam domovinskog rata i hrvatski branitelj sa stažom sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske od 1683 dana u borbenom sektoru. Nisam HRVI. Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (Narodne novine, broj 121/17,98/19), propisuje: Članak 27.: Hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, pripadnicima borbenog sektora, koji ostvare pravo na starosnu mirovinu, starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika, prijevremenu starosnu mirovinu ili prijevremenu starosnu mirovnu zbog stečaja poslodavca, osobni bod povećava se ovisno o vremenu sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru. Povećanje osobnog boda iznosi od 0,5% (do 30 dana sudjelovanja) do najviše 30% (za 1441 i više dana sudjelovanja), a dragovoljcu iz Domovinskog rata se na postotak predviđen za broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu dodaje 10%. Slijedom navedenog molim pojašnjenje i Vaše stručno mišljenje o eventualno ostvarenju ovih prava te načinu postupanja. Također me interesira je li prijedlog novog Zakona (koji je u javnoj raspravi), u dijelu koji se odnosi na starosne mirovine, obuhvaća i ovu kategoriju branitelja, dragovoljaca s višegodišnjim stažom u borbenom sektoru, a koji nisu HRVI. Lijep pozdrav i hvala na odgovoru.
  5. Tijekom 2002. godine podnio sam poslodavcu MO RH zahtjev za priznavanje prava za uvećanje osnovne plaće za 8% temeljem stečenog znanstvenog stupnja magistra znanosti. Poslodavac je zahtjev odbio nakon čega sam podnio tužbu Upravnom sudu koji je 2008. godinio donio presudu u moju korist. Nakon toga je poslodavac donio novo rješenje i tijekom lipnja i listopada 2009. godine mi je isplatio zaostale dijelove plaće za razdoblje od veljače 2002. do listopada 2007. kada mi je prestao radni odnos ostvarivanjem prava na starosnu mirovinu. Stoga Vas molim da mi pomognete u slijedećim pitanjima: Imam li pravo tražiti od poslodavca zakonske zatezne kamate pošto mi je poslodavac obračunao i isplatio dijelove plaće prema plaćama koje su važile u tim razdobljima bez zatezne kamate? Na koji način mogu ostvariti pravo na zatezne kamate? Hvala na pomoći.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija