Jump to content

amnesiac

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Konkretnije, zanima me da li se zatezne kamate prebijaju zajedno sa glavnim dugom ili one ostaju da postoje kao zasebno potraživanje?
  2. Prije svega, hvala na brzom odgovoru. To sam sam zaključio. Naime, jedna od zakonskih pretpostavki za kompenzaciju je uzajamnost potraživanja. Prema tome, dva lica moraju biti jedno prema drugome istovremeno povjerila i dužnik. To je moguće i sa 3 lica. Međutim ukoliko postoje četri lica postoji problem sa pretpostavkom uzajamnosti kod svih učesnika u kompenzaciji. Ovaj slučaj se pojavio u mojoj kompaniji i mogli bi ga svesti na sledeće.... A duguje B-u 1000kn, B duguje C-u 1000kn, C duguje D-u isti iznost dok D duguje A također isti iznos. Izjava o kompenzaciji je sklopljena između ova 4 lica. Međutim, pošto se pretežno radi o ekonomistima, mene zanima, s pravnog gledišta, zbog pojave spora, da li se ovdje možda slučajno ne radi o 2strukoj cesiji (npr. prenos potraživanja od strane B koje on ima prema A-u na C koji ga dalje prenosi na D, da bi ga D prebio sa A). P.S. Ne bih se složio s vama da su kompenzacija i cesija slični institi jer se jedan odnosi na prestanak obveze dok drugi samo na promjenu povjerioca). P.S. Zanima, šta vi mislite o uticaju kompenzacije na zatezne kamate. Hvala.
  3. Pozdrav svima, Zanima me vaše pravno mišljenje o kompenzaciji između 4 privredna društva. Često se dešavaju takvi preboji između kompanija, ali po zakonu, kompenzacija je moguća samo između dva lica... Da li se tu kojim slučajem radi o dvostrukoj cesiji i kompenzaciji ili je kompenzacija moguća između više od dva subjekta s stanovišta prava?! Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija