Jump to content

53rg10

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Dobro došao u Hrvatsku stvarnost. Očekuj ovrhu na cjelokupnoj imovini (prepiši imovinu na familiju...) Varijante za nastavak poslovanja: - otvori firmu na člana obitelji, prijavi se na minimalac i otplaćuješ 1/3 plaće poreznoj dug, od ostatka žviš plus izvučeš još neku crkavicu na putne troškove i slično. - radi preko druge firme pa im ostavi proviziju - ako imaš strane kupce otvori offshore firmu - ako ne ide drugačije onda na crno ko pola države
  2. Pozdrav Zvrk, Nemaju sluha ni HOK ni FINA po pitanju obrtnika, premda bi se dalo raspravljati o tome do vijeka, čak sam vidio novog predsjednika HOK-a na Kapital Networku koji priča o dva velika problema obrtništva: odgovornost cijelom imovinom i loša zaštita u slučaju ovrhe... predlaže da se ugledamo na francuze koji to imaju dobro riješeno... odgovara se samo unesenom imovinom.... no dok se mi ugledamo na francuze, proći će još 2 desetljeća a u međuvremenu zube o klin Da skratim vidim nekoliko varijanti za nastavak poslovanja, neke su čak i legalne 1. Otvorite doo Otvorite doo na nekog člana obitelji, i zaposlite se u tom doo-u. Kad skupite neku lovu onda plaćajte obrtu usluge kako bi riješili dug. Na ovaj način samo 1/3 plaće vam ode na dug, a od ostatka se može živjeti. Samo pazite nemojte sklapati cesije pa plaćati izravno s doo-a obzirom da je isto kažnjivo kad vam je račun blokiran. Ako želite prvo skinuti poreznu s vrata, a netko drugi vam sjedi na računu, dogovorite s referentom usklađivanje kartica i prijeboj (da ilegalno je, to i oni sami kažu ali će vam progledati kroz prste jer njima dajete pare Usput mislim da se 1/3 ne uzima sa putnih troškova i sličnih isplata, što je još jedna od prilika za izvući novce za preživljavanje. 2. Otvorite doo vani Ako nemate rođaka koji bi bio vlasnik doo-a, obzirom da će vama odmah sjesti na vlasnički udio, možete otvoriti doo u nekoj zemlji vani, tipa Belize i onda ta tvrtka otvori doo u Hrvatskoj. Nisam pravnik, ali mi se kombinacija čini legalna, jer pravna osoba koja otvara tvrtku u Hrvatskoj nije poreznoj ništa dužna. Možete biti i skriveni vlasnik, predstavlja vas odvjetnički ured, a vi ste negdje iza kulisa. Mislim da vas neće previše piliti ako ne isisavate pare iz Hrvatske, no to vjerujem da neće biti slučaj obzirom da je cilj preživiti a ne obogatiti se Ali pitajte najbolje odvjetnika prije nego se upustite u avanturu... Drugi puta, ćemo nadam se obojica biti pametniji, jer treba gledati kako rade lopovi, a ne pošteni ljudi, od njih nitko nema otvoren obrt ali zato imaju po 5-6 doo-ova....... radi takvih i jesmo u blokadi i pod ovrhama Sretno!
  3. Kako zatvoriti tekući raču u banci koji je pod ovrhom? Naime, dug nije vezan za banku, no banka mi mjesečno obračunava par kuna za vođenje računa i samo je pitanje vremena kad će taj dug prerasti 100kn i početi će stizati opomene pa će se tih 100 kuna pretvoriti u par tisuća kuna. Temeljem kojeg zakona mi banka brani zatvaranje tekućeg računa? I kako podmiriti banci dug od tih nekoliko kuna kad mi službenica veli da im to ne mogu podmiriti dok ne namirim ovrhu? Zar nisu i oni sudionici platnog prometa pa da mi izdaju račun po kojem mogu platiti njihovu uslugu? Svaki savjet dobrodošao... Hvala
  4. Dosad, kad bi mi porezna sjela na žiro račun obrta, privatni tekući račun u drugoj banci nisu mi dirali, pa se moglo nekako disati dok kupci ne podmire obveze.... Ima li netko od obrtnika iskustva što se dešava sad poslije Nove godine? Hoće li se ta praksa promjeniti obzirom da FINA navodno ovršuje po OIB-u, a OIB građana i obrta je isti pa po toj logici imam dojam da bi mogli sjesti na sve račune? P.S. Obzirom da je od Nove legalno otvoriti račun u inozemstvu, pitam se je isti izvan dosega FINE?
  5. Pozdrav forumašima! Tražio sam od T-coma da mi pošalje prijepis nekoliko računa za 2007 godinu. Potrebni su mi za knjigovodstvo. Oni su mi odgovorili kako mi nisu obvezni dati prijepis računa jer je proteklo preko 12 mjeseci. Gledam Zakon o porezu na dodanu vrijednost i u njemu piše: 2. Čuvanje dokumentacije Članak 24. (1) Porezni obveznici moraju izdane i primljene račune, dokumente o ispravcima računa, dokaze o izvozu odnosno uvozu, dokumente na osnovi kojih su korištena oslobođenja od plaćanja poreza, obračune poreza kao i svu drugu dokumentaciju bitnu za utvrđivanje i plaćanje poreza čuvati najmanje pet godina od proteka godine na koju se odnose. Znači po ovome oni moraju čuvati račune, no jesu li mi iste obvezni dati na zahtjev? I ima li negdje zakonski temelj na koji se mogu pozvati? Hvala unaprijed!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija