Jump to content

Misty

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Napominjem da je u kući živio moj otac i baka, a budući da mu je ona bila majka, ne vidim razlog zašto ona ne bi bila upisana u katastar kao posjednik. Navodno se prije za upis u katastar nisu tražili nikakvi papiri, već su upisivali kao posjednika onoga koga su zatekli na terenu. Isto tako, to što je ona bila upisana kao posjednik u katastru ne znači da je ona bila jedina faktički u posjedu kuće, jer je u kući živio i moj otac. Inače, radi se o kući sa dvije etaže i potkrovljem, time da se bratić poziva da je kat kuće bio njegov, a on ga je sa svojom obitelji stvarno koristio kada bi došao u posjete baki i stricu. Nakon očeve smrti došao je u posjed ključa, ja mu to nisam branila jer živim kilometrima daleko i jer sam mu vjerovala, a on se sada poziva da je on suvlasnik i da je imao ključ otprije i to temeljem sporazuma s mojim ocem na ostavini iza bake. Primjećujem da su odvjetnici koje sam kontaktirala malo izgubljeni po pitanju mog slučaja, jer živim u Slavoniji gdje je sve relativno čisto, dok su mi neki ljudi iz katastra rekli da sam ja u pravu. Stoga Vas molim da mi pomognete savjetom, jer vidim da jako dobro razumijete o čemu se tu radi.
  2. Poštovani KroničnaStranka, hvala Vam još jednom na iscrpnim odgovorima i zanimanju za moj slučaj! U povijesnom izvatku za spornu česticu vidljivo je da je ista formirana 1966.g., te je od tada moj otac uknjižen u z.k. U vlasničkom listu piše: Na osnovu pravomoćnog rješenja Skupštine općine XY Odjel za financije uknjižuje se pravo vlasništva sa dosadašnjih korisnika (to su bili moja baka i dr.) besteretno otpisane i prenešene k.č. br. xy za korist: društvenog vlasništva. U teretnom listu piše: Na temelju istog rješenja uknjižuje se pravo korištenja iste čestice za korist moga oca. 2007.g. nakon smrti oca ja se uknjižujem u z.k., te se briše društveno vlasništvo temeljem ZV. Napominjem da je baka umrla 1999.g., a bratić je imao 7-8 godina da tuži oca, jer mu on nije dao tabularnu ispravu, bez obzira na sporazum o podjeli ostavinske imovine iza bake. Budući da na posjedovim listovima piše: Ovaj prijepis posjedovnog lista nije dokaz o pravu vlasništva, mene zanima slijedeće: Kako je moguće da bi bratić stekao pravo suvlasništva na temelju nasljeđivanja od bake, čak i pored sporazuma s mojim ocem, temeljem nečega što nije dokaz o pravu vlasništva? Ovo mi je od presudnog značaja za parnicu, jer se on na to poziva.
  3. Kronična stranka, molim Vas za odgovor, ovo o čemu pišete mi je jako bitno za parnicu! Vidim da razumijete problematiku o kojoj ovdje pišem. Da li je bretić time što je nekretninu naslijedio kao izvanknjižno vlasništvo u posjedovnom listu time stekao pravo suvlasništva potrebno za upis u z.k. ili je od presudnog značaja vlasnik upisan u z.k.? Napominjem da je u vrijeme bakine smrti moj otac bio upisani z.k. vlasnik, pa kako je moguće da bi sporazumom s bratićem o nasljedivanju vanknjižne nekretnine otac kao knjižni vlasnik "naslijedio od svoje majke" 1/2 dijela svoje vlastite nekretnine? Kako bi se to rješenje o nasljeđivanju uopće knjižilo u gruntovnici? Po zakonu mora postojati logičan pravni slijed od prednika do stjecatelja. Zar nije gruntovnica mjerodavna za prava vlasništva, a ne katastar? Zakon je isti za cijelu Republiku Hrvatsku, a to što u Zagorju imaju posebnu sudsku praksu, to je drugi par cipela. Inače, u drugim područjima na ostavinu se dostavljaju samo z.k. izvaci, pa me zanima zašto baš posebno u Zagorju na ostavinu traže da se donesu posjedovni listovi? Puno Vam hvala na odgovoru!
  4. Poštovani, hvala Vam na brzom odgovoru! Naime, ostavinski sud je sam prikupio z.k. izvatke i posjedovne listove za ostavinu. Pritom je sve čestice iz katastra proglasio izvanknjižnim vlasništvom. Radi se o nekretninama u Zagorju, gdje postoji poprilična neusklađenost između katastarskih i gruntovnih podataka u pogledu broja čestice, površine... Mene zanima kako je ostavinski sud mogao proglasiti izvanknjižnim vlasništvom moje bake česticu koja se u katastru vodila na nju, a u z.k. na moga oca? Tužitelj temelji svoj tužbeni zahtjev upravo na terminu "izvanknjižno vlasništvo" što je zaista navedeno u rješenju o nasljeđivanju iza bake. Nažalost, spor je već pokrenut, a zabilježba spora vidljiva u z.k. ulošku koji glasi na moje ime. Zanima me može li sporazum naveden u rješenju o nasljeđivanju između mog pok. oca i bratića oko tzv. "izvanknjižnog vlasništva" biti temelj za donošenje presude u njegovu korist, jer se on na to poziva?
  5. Poštovani! Na ostavinskoj raspravi iza moje bake 2000.g. u ostavinu je kao izvanknjižno vlasništvo upisano u posjedovni list sud uvrstio česticu (kuću i dvorište) za koju je moj otac u trenutku bakine smrti bio upisan kao zemljišnoknjižni vlasnik. Dakle, na ostavini se nije pojavio izvadak iz z.k., nego posjedovni list iz katastra, a čestica je definirana kao bakino izvanknjižno vlasništvo. Ista čestica je na toj ostavini podijeljena sporazumno između moga sada pokojnog oca i bratića. Otac je nakon provedene ostavinske rasprave i dalje ostao upisan kao vlsnik u z.k., dok je u katastru čestica podijeljena na jednake dijelove između njega i bratića u posjedovnom listu. Nakon očeve smrti 2007.g. nasljeđujem iza oca gruntovno tu česticu, a bratić me tuži da je 1/2 kuće i dvorišta njegovo, jer da je on postigao sporazum s mojim ocem na ostavini iza bake. Tvrdi da je 1/2 čestice naslijedio od bake i traži od mene izdavanje tabularne isprave za upis u z.k. Postavljam pitanje da li bratić može uspjeti u parnici s obzirom da je u trenutku bakine smrti moj otac bio uknjiženi vlasnik sporne čestice, a baka samo posjednik u katastru, iako je ostavinski sud to formulirao kao "izvanknjižno vlasništvo upisano u posjedovni list"? Napominjem da nije bilo nikakve isprave o izvanknjižnom prijenosu vlasništva između mog oca i bake. Unaprijed hvala na odgovoru!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija