Jump to content

Hrvac

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Jasno je da je najmodavac dužan prijaviti ugovor nadležnom tijelu pa ako to ne učini kriv je za prekršaj. Ali mene zanima dali najmoprimac može po bilo kojoj osnovi biti sukrivac za taj prekršaj. Ili možda nešto drugo? Npr zato što živi u tom stanu 6 mjeseci a zna da stan nije prijavljen.
  2. Felix veteran, broj objava 1601! Lijepo je vidjet da stigneš na forum pored toliko posla... Pravo čudo da uopće nađeš vremena za rasprave.
  3. Znači, TIGRE, da ne znaš pregovarat. Ja sam kupio stan s predugovorom - bez kapare. Cijena jako dobra. Zato ti savjetuj ženi da baci eure to je OOOdličan savjet! I možeš si ponovit zakon, pogotovo dio o presumpcijama
  4. Dali je ugovor o kupoprodaji NEKRETNINE sastavljen u pismenom obliku? Ako nije ugovor nije ni nastao. Ugovor o kapari je sporedan ugovor i ne može postojati bez nekog drugog- u ovom slučaju ugovora o kupoprodaji. Zato se može tražiti povrat kapare temeljem stečenog bez osnove. VAŽNO! ZA UBUDUĆE... Nemojte davati kaparu kad možete napraviti predugovor koji je jednako obvezujuć kao i kapara, a ne morate davati novce!
  5. Vaš ujak je dobio pravo korištenja što je osobna služnost. Ona je vezana za osobu vašeg ujaka a trajat će sve do njegove smrti. Steći vlasništvo nikad neće moći na temelju dosjelosti jer nema pravni osnov za stjecanje vlasništva. Vlasnik ste isključivo vi a vaš pravni osnov je darovni ugovor. Pitanje posjeda je druga stvar. Pošto on ima pravo služnosti ima pravo i na posjed. Gubi se pravo na posjed kada umre odnosno kad prestane pravo služnosti. To znači da je vaše vlasništvo ograničeno i u pitanju prava i u pitanju posjeda. Sva ograničenja prestaju smrću vašeg ujaka pa ćete onda moći ući u posjed. Što se tiče ostavinske rasprave, vaš djed a njegov otac je povrijedio nužni dio tako što vam je darovao stan ali ne treba zaboraviti da je istim darovnim ugovorom vašem ujaku dao pravo služnosti. To pravo također ima svoju vrijednost. Zato kada se budete dogovarali oko nužnog dijela njegov nužni dio mora se umanjiti za iznos vrijednosti prava služnosti. Primljeni dar se uračunava u njegov nužni nasljedni dio! To znači da mu morate isplatiti iznos nužnog dijela umanjen za vrijednost prava služnosti. Istaknite ovo u ostavinskoj raspravi.
  6. Ja osobno ne bih davao predujam pogotovo ne 8000 eura. Razlog je u tome da prodavatelj uvijek može reći da se predomislio i da ne prodaje. Istina je da ga možete u tom slučaju tužiti i u toj parnici bi pobijedili, ali poznavajući naše pravosuđe proces bi trajao godinama a vi biste ostali bez vaših 8000 eura. A i tko zna bili se ikada naplatili. Alergičan sam na situacije gdje svoje dajemo odmah, a na svoje čekamo godinama.
  7. tuži osobu koja ti je prodala zemljište jer je sigurno znala za takvo stanje, a to je zatajila. Odgovornost za faktičke i pravne nedostatke. Na taj način možeš dobit obeštećenje za 100 metara koje si ustupio susjedu.
  8. Da nadopunim. Taj ugovor je već odavno raskinut. Kako nije plaćena puna kupovnina nije ni prodavatelj učinio sve da prenese vlasništvo, odnosno ovjerio ispravu, dao clausulu intabulandi, prenio posjed... Kupoprodaja je dvostranoobvezni ugovor a njihova je karakteristika da jedna stranka nije dužna ispuniti svoju činidbu ako druga strana nije svoju činidbu spremna ispuniti ili ju je već ispunila. Plaćanje samo dijela dogovorene činidbe nije dakle ispunjenje cijele činidbe za što imate i dokaze. Zato vaš predak nije ni učinio potrebno za prijenos vlasništva pa je tako konkludentnim radnjama, u najmanju ruku konkludentnim, raskinuo ugovor. Nikakvo pozivanje na prevaru nije ni potrebno nego je dovoljno dokazati da je ugovor raskinut. I kako sam već rekao sud vas sada ne može siliti da praktički sklopite novi ugovor o kupoprodaji te iste nekretnine.
  9. Kao prvo bilo kakav ugovor u svezi nekretnine mora biti sklopljen u pismenom obliku jer se nastala stvarna prava moraju registrirati u zemljišnoj knjizi. Čak i ugovor o najmu kod kojeg pravni odnos nastaje i bez upisa istog u zemljišnu knjigu mora biti sastavljen pismeno. Zato se na usmeni dogovor ne možete pozivati. Kao drugo kakva je priroda prava u dokumentu koji ste potpisali i kojim ste predali drvarnicu na korištenje? Ako ste je dali u besplatn najam odnosno posudili ste je onda mu možete reći da napusti posjed ili ga tužiti da napusti posjed temeljem prava vlasništva. To podrazumijeva da nije određen rok posudbe ili je određen ali je prošao. S druge strane ako ste ugovorom dogovorili stvarno pravo služnosti situacija je bitno drugačija. S dokumentom koji ste potpisali on se može uknjižiti u zk sa svojim pravom služnosti koje ograničava vaše pravo vlasništva, ako to već dosad nije učinio. U izvršavanju služnosti ne smijete ga uznemiravati a dogradnja i uređenje fasade spada u tu kategoriju. On može podići tužbu, actio conffesoria se zove, sa zahtjevom za prestankom uznemiravanja. Sve promjene dakle na drvarnici morate donjeti u suglasnosti, a za to je potreban pisani dogovor između vas-nositelja stvarnog prava vlasništva i njega-nositelja stvarnog prava služnosti. Usmeni dogovor koji ste postigli ne vrijedi.
  10. Postoji i drugi način ako ovaj ne uspije. Vlasništvo se može stjeći i dosjelošću putem posjedovanja poslovnog prostora kroz zakonom određeno vrijeme. Kod nekretnina rok iznosi 10 godina otkada ste ušli u posjed. To znači da ćete se po proteku navedenog roka moći upisati u zemljišne knjige kao vlasnik nekretnine bez obzira što prednik nije bio upisan u zemljišnu knjigu. BITNO Moguće je uračunati i vrijeme prednika koji je posjedovao stvar na temelju titulusa, neviciozno i koji je bio pošten. Zato pogledajte kada je vaš prednik stekao posjed od investitora. U kombinaciji vašeg vremena i vremena vašeg prednika lako je moguće da je 10 godina već prošlo. JOŠ BITNIJE Ubuduće nemojte više nikad kupovati nekretninu kojoj stanje u zemljišnoj knjizi nije sređeno zbog raznih mogućih komplikacija. Preporučljivo, vlasništvo nekretnine bi trebalo biti upisano u zemljišnu knjigu na ime jednog nositelja najmanje tri godine zbog izbjegavanja moguće brisovne tužbe.
  11. Koliko sam shvatio on vas tuži na ispunjenje ugovora koji je sklopio s vašim prednikom a koji nije ni nastao. Naime, ugovor nije bio ovjeren što je pretpostavka valjanosti kupoprodajnog ugovora o nekretnini. Iz tog razloga nije mogao tražiti upis u zemljišnoj knjizi, a niti to može tražiti od vas. Drugim riječima ne može vas tužiti za ponovno sklapanje ugovora u valjanom obliku. Iz istog razloga nije mogao napraviti valjan darovni ugovor sa svojom majkom - jer nema vlasništvo objekta kojeg treba darovati. Kao sredstvo ostaje mu samo tražiti povrat novca koji je vašem predniku uplatio putem kondikcije zbog stjecanja bez osnove. To može tražiti od vas jer ste nasljednik svog prednika, a njegovog suugovaratelja. Bitno je za raspravu da ugovor nije bio ovjeren pa vas sud nemože siliti na izdavanje tabularne isprave jer bi vas time prisilio na sklapanje novog ugovora.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija