Jump to content

courius211

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Još sam nešto pronašla, a to je stavka zakona koja definira priznati postotak troška kod leasinga (70-30%) osim ako se sredstvo koristi za ostvarenje dohotka, u tom slučaju je 100%. Znači li to da ukoliko se isplaćuje drugi dohodak za sve prijeđene kilometre (u poslovne svrhe, ali vozi nezaposlena osoba), da je tada vozilo 100%-tni trošak?
  2. jedno je nezaposleni član društva, a drugo je član društva koji nije zaposlen u društvu već je osiguran po drugoj osnovi. tu se postavlja pitanje je li član društva ujedno i direktor, zakonski predstavnik društva? Član društva je ujedno i direktor, zakonski predstavnik društva i osiguran je na primarnom poslu (nesamostalni rad). Znači li to da takva firma nema pravo na apsolutno nikakve troškove, iako oni više nego realno postoje. Svaki trošak firme, predstavlja primitak fizičke osobe koja je vlasnik i direktor, pa takva osoba iz svog džepa financira posao? Naknada za korištenje službenog vozila kojeg vozi član društva ili neka druga osoba ne može biti niža od 2 kune/km jer bi se razlika u suprotnom smatrala pogodovanje fizičkoj osobi u svrhu oporezivanja dohotka i time bi ona ostvarila neto drugi dohodak. Nisam mislila na naknadu za korištenje službenog vozila, već naknadu za obavljeni posao, a pri tome se koristilo službeno vozilo firme. Zahvaljujem na vrlo iscrpnom objašnjenju, prema svemu navedenom treba sve staviti na papir, iskalkulirati i vidjeti da li se uopće isplati uzimati bilo što na firmu. Da li je onda jedini način plaćanje PDV-a i poreza na dobit na kompletne prihode, a financirati poslovanje privatno iz svog džepa, jer svaka firma ima troškove da bi poslovala?
  3. Zahvaljujem. Znači ukoliko se nezaposlenom članu društva isplati naknada (recimo kvartalno za povremeno obavljanje poslova društva), tada član društva smije koristiti službeno vozilo, bez da mu se to računa kao primitak? Smije li ta naknada (drugi dohodak) biti manja od iznosa utrošenih km puta 2 kn? Zanima me još samo članak i stavak zakona po kojem član društva koji obavlja poslove društva i ostvaruje mu prihode, mora računati primitak za vožnju vozila u poslovne svrhe.
  4. Zanima me moze li se kupiti auto na operativni leasing na firmu koja nema zaposlenih. Auto bi se zaista trosio u poslovne svrhe (sa urednom evidencijom utrosenih kilometara i potpisima i pecatima korisnika kod kojih je posao obavljen). Buduci da firma nema zaposlenih, nema nacina da se isplate putni troskovi, bez obzira na npr. potpisani ugovor na firmu i trosak cestarine istog dana. Vlasnik placa porez na dobit (primarno je zaposlen drugdje). Citala sam da nitko ne smije voziti sluzbeni auto bez naknade makar je i u poslovne svrhe (ukoliko nije zaposlen u firmi)??? Je li to istina? Moze li se to rijesiti na nacin da se sklopi ugovor sa vlasnikom (rukovoditeljem) o povremenim poslovima (isplata drugog dohotka) tijekom godine (naknada za povremeno obavljene poslove tijekom godine). Da li tada takva osoba smije koristiti sluzbeni auto, racuna li se da je ta osoba tada povremeno zaposlena u firmi i postoji li propis minimalne naknade ili satnice za takvu osobu?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija