Jump to content

vstuba

Korisnik
  • Broj objava

    30
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Hvala na informacijama. Zaključak je slijedeći, ako dobro razumijem: da bi mobilnu kućicu iznajmljivao kao privatni iznajmljivač, potreban je isti postupak kao i da gradim zidanu kuću? Ima li neke razlike ili jednostavnijeg puta ako bih iznajmljivao preko OPG-a?
  2. Ok, to ima smisla. Koji su koraci i postupak za ishodovanje uporabne dozvole?
  3. Pozdrav, da ne otvaram novu temu, nastavljam se na postojeću. Naime zanima me koji je najjednostavniji put za iznajmljivanje mobilne kućice i mogu li se istu iznajmljivati kao privatni iznajmljivač? Građevinsko zemljište od cca 800 m2 na kojem su ucrtana 2 objekta od prije 1968. koji više ne postoje, a na osnovu kojih je dobiven priključak struje i vode. Plan je navedenu parcelu namjeniti za iznajmljivanje mobilne kućice koja bi bila spojena na struju, vodu i septičku jamu. Trebam li ishodovati uporabnu dozvolu da bi smještaj bio odobren za iznajmljivanje. Ako navedeno nije moguće kao privatni iznajmljivač, može li se putem OPG-a? Hvala unaprijed
  4. Hvala na dežurnom dušebrižništvu i neponuđenom rješenju.
  5. A na koji način je u zakonu definirana pomoćna građevina/objekt do 50m2, npr. zimska kuhinja? Mora li biti odvojena od glavnog objekta ili se može napraviti u nastavku?
  6. Hvala puno na odgovorima. Da li definiciju "otvoren sa jedne strane" zadovoljava klizna staklena stijena u dimenziji pola širine terase koju bih natkrio? Na međi je, kuće su u nizu, pa su nam i vrtovi spojeni. Kolika udaljenost od međe je minimalna, a da ne trebam suglasnost od susjeda za zatvaranje terase?
  7. Znači li to da takav objekt mora biti isključivo otvorenog tipa? Postoje li opcija za gradnju takvog pomoćnog objekta bez građevinske dozvole? Odnosno samo uz glavni projekt i uporabnu dozvolu? Trebam li suglasnost susjeda? Mogu li sam graditi takav montažni objekt?
  8. Pozdrav, molim savjet i uputu. Imam kuću spojenu sa obje strane sa susjednim kućama, kao i vrt iza kuće. Cijela parcela je 288 m2, kuća je tlocrtno 86 m2. Iza kuće je nenatkrivena terasa cca 25 m2 i u nastavku vrt od 70-tak kvadrata. Ispred kuće je okućnica i parking ukupno cca 100 m2. Navedenu terasu i još dodatnih 5 m2 bih natkrio i bočno prema susjedima zatvorio drvenim zidovima, te frontalno prema vrtu staklenom kliznom stijenom. Konstrukcija bi bila drvena. Konstrukcija krova bi se naslanjala na zid od kuće. Koje radnje su potrebne da bi navedni objekt bio legaliziran? Trebam li suglasnost susjeda? Mogu li sam graditi navedenu konstrukciju, obzirom da je riječ o drvenom montažnom objektu? Smije li se navedeni objekt graditi obzirom na kvadraturu parcele? Ukoliko postojeća terasa nije upisana u gruntovnu, mijenja li to što?
  9. Hvala na odgovoru. Nažalost za konkretan slučaj iz predmetnih članaka nisam razumio koje su mi pravne mogućnosti. Možete li pomoći u tumačenju istih? Hvala unaprijed
  10. U postupku sam kupnje kuće. Sa prodavačem je potpisan predugovor i plaćena kapara. Čekamo natječaj preko APN da realiziramo kupnju i glavni ugovor, rok 31.12.2020. naveden u predugovoru. Predugovorom je definirana standardna klauzula da se nekretnina kupuje u viđenom stanju, odnosno da se naknadne reklamacije ne uvažavaju. Moje pitanje je slijedeće: prilikom pregleda kuće uvidjeli smo određene pukotine na fasadi kuće ocijenjene od strane agencije kao površinske. Za temeljito utvrđivanje dubine pukotine, odnosno provjere statike, prilikom pregleda kuće nije bilo uvjeta. Koje pravne mogućnosti mi preostaju da provjerim sigurnosno i funkcionalno stanje kuće po pitanju statike, u periodu prije konačne isplate i realizacije glavnog ugovora, ukoliko navedeno ispitivanje zahtjeva neku vrstu građevinskih zahvata odnosno radova po kući? Ukoliko se kuća pokaže statički nesigurna ili mi prodavatelj ne dozvoli utvrđivanje istog, koje su mi pravne mogućnosti za odustajanje od kupnje, te povrata kapare i agencijske provizije? Hvala unaprijed.
  11. Pozdrav. Vidim da je već nekoliko tema pokrenuto na ovu problematiku, ali bez konkretnih odgovora. Naime, dobio sam obavijest (ne rješenje) o pravu na povrat poreza, međutim nemam pravo na isplatu jer poslodavac nije platio sve doprinose i porez na dohodak u 2015.g. Pouzdano znam da nisu plaćeni doprinosi i porez na dohodak za studeni i prosinac 2015, dok je sve ostalo uredno podmireno. Za nepodmireni dug je odobren upravni ugovor i porezni dug je reguliran u tom smislu. Da li to mijenja stvari, odnosno da li mi to daje pravo za isplatu povrata poreza prije nego se dug stvarno otplati? Ukoliko nije tako, onda je velika glupost na pomolu, obzirom da je poslodavcu odobrena otplata u 24 rate, što znači da neću povrat poreza za 2015.g. dobiti prije kraja 2018.g. Najgore od svega je što nisam korisito olakšicu za dijete, kako bi mi povrat poreza bio neka vrsta štednje u smislu jednokratne isplate. I zašto nemam pravo na povrat poreza za prvih 10 mjeseci prethodne godine, u kojima je sve podmireno? Hvala na pomoći!
  12. Samo bih se nadovezao na ovaj post. Naime, jučem mi je blokiran tekući račun ovrhom zbog navodnog duga iz 2007.g. prema T-mobile. Niti sam ikad dobio račun ili stanje ikakvog duga prema njima, ni opomenu, a kamoli ovršno rješenje?!? Da li itko zna kako je to moguće? Zbog navodnog duga od cca. 1400 kn meni su blokirana sva sredstva.. Uopće ne znam koliki će biti ukupni iznos kada se obračunaju kamate i sudski troškovi, ni kada će oni to naplatiti pa da mi se odblokira tekući.. Pa jeli stvarno moguće da je takav fašistički zakon na snazi?!?!?!? Zvao sam t-mobile, njihove odvjetnike Hanžeković, javno bilježnički ured Lada Sinčić i nitko mi ne želi reći kako je moguće da nisam niti jednom obaviješten o dugu i o ovršnom postupku, niti mi želi dati prijepise tih navodnih računa koje je t-mobile ispostavio prema meni.. Pitanje: što mogu učiniti da si najbrže moguće odblokiram račun i oslobodim ostala sredstva na računu? I jedno hipotetsko pitanje: da li to znači da se može blokirati tekući račun na kojem ima primjerice stotinjak tisuća kuna, zbog ovrhe nad parsto kuna????
  13. Kažete da je vozilo kupljeno na kredit.. To u principu nema nikakve veze, jer ste vlasnik vozila Vi, za razliku od slučaja kada je vozilo na leasing.. Ako Vam je cilj samo popraviti vozilo bez neke dodatne koristi, najbolje je da odete u ovlašteni servis za marku vozila koju posjedujete, date im izvid štete i napomenete da ste za opciju u kojoj taj servis sam naplaćuje štetu od osiguranja, a vi im samo trebate dati svoju punomoć.. Znači u principu svoje brige oko eventulanog nepriznavanja punog troška (ili cijene radnog sata) prebacite na ovlašteni servis..
  14. Postavili ste pitanja i dobili sve odgovore na njih. Uštedjeli ste više od nekoliko stotina tisuća kuna koje bi dali odvjetniku. Taj odvjetnik Vas ne bi iskreno savjetovao, već bi Vas zavlačio žalbama koje bi naravno skupo plaćali, a ovdje ste naučili kako da to sami sasvim kvalitetno napravite. Sad naravno, grizete ruku koja Vam je pružila pomoć i zatvarate vrata guzicom. Samo izvolite. Ma nemojte me molim Vas nasmijavati.. Nekoliko stotina tisuća kuna?!? Pa kaj sam ja? Ratni zločinac? Dr. Mengele?! Tražio sam savjet, kao i mnogi poput mene, kako najbolje proći, a svaki put kad je netko predložio nešto što nije dio uobičajene procedure (čitaj: pokaj se za svoje i za tuđe grijehe) bio je žestoko kritiziran.. A sve dolazi od nakaradne premise da je "obični" građan uvijek u krivu a policajac uvijek u pravu..
  15. Ovo je, nažalost, jedina prava istina.. Nevjerojatno koliko sam bio u zabludi kada sam se logirao na ovaj forum, mislivši kako se može stvarno dobiti ozbiljan pravni savjet.. Ali doslovce bilo koji osim; "policija je u pravu, ti si u krivu, s time se pomiri i moli za oprost" Zar je baš moguće da smo svi mi, koji ovdje uzaludno tražimo pravnu pomoć na policijskom represijom, lažljivci i probisvijeti, a policijski dužnosnici su moralne vertikale i teške poštenjačine.. (Da me netko krivo ne shvati ima i sasvim normalnih policajaca, koji su prije svega ljudi a tek onda "milicajci" - nažalost pošten narod i uredni porezni obveznici uvijek imaju problema sa onom drugom sortom )
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija