Jump to content

rodney

Korisnik
  • Broj objava

    19
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Dragi svi, dobio sam kaznu da je "vozilo parkirano na način koji predstavlja smetnju za normalan tok prometa iz čl 78 st 1 ZSPC". Kazna je 300 kuna, što nije veliki iznos, ali me ljuti što smatram da je kazna bila neopravdana. Kaznu sam "popio" na moru, u jednom malom turističkom mjestu, a znate kakva je situacija s parkingom, puno više automobila nego parkirnih mjesta. No dao sam si truda pronać mjesto gdje nije zabranjeno parkiranje i gdje, po mom mišljenju nisam nikome smetao. Stao sam uz rub ceste, van kolnika, na travu/makadam. Ne razumijem kako moze vozilo ometati normalan tok prometa ako isto nije na cesti, niti na nogostupu. Nije bilo znaka zabrane, zebre ili sl, a tada bih vjerujem dobio kaznu po nekom drugom članku. Imam sliku te situacije koju bih priložio uz žalbu. Dobio sam pod brisač obavijest o počinjenom prekršaju, ne vidim da piše neko pravo žalbe ili sl, to moram čekati prekršajni nalog?
  2. Pozdrav! Jedno pitanjce čisto da budem siguran. Imam oca na svojoj poreznoj kartici kao uzdržavanog člana, trenutno živimo na istoj adresi. Do kraja godine se selim u drugo mjesto, znam da moram prijavit svoju promjenu prebivališta, no nisam 100% siguran da li mogu oca i dalje imat kao uzdržavanog člana na PK ako nismo prijavljeni na istoj adresi? Na stranici od porezne stoji: "Uzdržavanim članovima uže obitelji smatraju se bračni drug, roditelji poreznog obveznika, maćehe odnosno očusi koje punoljetno pastorče uzdržava, djeca nakon prvog zaposlenja te punoljetne osobe kojima je porezni obveznik imenovan skrbnikom prema posebnom zakonu. " Rekao bih da onda prebivalište nema veze, ali ipak mi je u glavi ono "šta ako"...
  3. Poštovani, tražim odvjetnika na području Zagreba u vezi tužbe za iseljenje. Lp, Saša
  4. U pravu ste, trebam otkazati taj ugovor i točka. Ako stanar ne želi potpisati raskid ugovora, i ne podiže pismo na pošti, koji mi je sljedeći korak? Ima li možda već slična tema da malo proučim? Hvala! edit: našao sam nešto slično pa ću krenuti odatle.
  5. Pozdrav! Da ukradem temu, imam problema s podstanarima kao najmodavac i želio bih im otkazati ugovor i ponuditi drugi, po (za njih) nepovoljnijim uvjetima. Stvar je u tome da mi je četvrti (4) put stigla opomena pred ovrhu za neplaćanje računa (da ne ulazimo u to zašto i kako sam to dopustio), u ugovoru stoji da će najmoprimac plaćati račune direktno pružatelju usluga, kako npr za jednu ovrhu račun za vodu nije plaćen 6 mjeseci, ja smatram da je ugovor prekršen više od dva puta, te da imam pravo otkazati ugovor bez prethodne pisane opomene. U ugovoru stoji da je u slučaju otkaza otkazni rok 6 (šest) mjeseci, da li to vrijedi samo za "redovni" otkaz ili u slučaju nepoštivanja ugovora otkazni rok može biti i 3 mjeseca (koja počinju teći 1. u mjesecu nakon primitka obavijesti) po čl. 22 "Zakona o najmu stanova"? Htio bi uz otkaz ponuditi i novi ugovor gdje će biti izmjenjena stavka o plaćanju računa na način da najmoprimac uplaćuje meni na račun novac za režije, najkasnije do datuma dospjeća računa, te bih povisio stanarinu za iznos od 100 kuna, iz razloga što moram sad glumit policajca i trošit svoje vrijeme na plaćanje računa. Jel to mogu tako (legalno naravno)? Imaš otkaz, koji je osnovan, ako želiš novi ugovor s novim uvjetima OK, u suprotnom teče otkazni rok. Hvala!
  6. Pozdrav! Danas sam dobio porezno rješenje za porez na dohodak (iznajmljivanje nekretnine) i imam pitanje u vezi istog. Ugovor je potpisan u 1. mjesecu i odmah sam ga odnio na poreznu. U rješenju piše osnovica u iznosu "xyz" od 01.02.2017, datum dospijeća - poslijednji dan u tekućem mjesecu. Da li to znači da sam ja već u zaostatku za 2. i 3. mjesec, odnosno da će mi zaračunat zatezne kamate za to razdoblje (1 mjesec xyz i 2 mjeseca 2*xyz, po nez koliko je stopa, 7-8% godišnje)? U rješenju piše: "Obveznik je dana 27.03.2017. podnio poreznu prijevu...", ali to je, mislim bar, datum kad je doneseno rješenje. Iznos (ako mi naplate kamatu) je smiješan, a način, žalostan.
  7. Mislim da je imao točno 12*1500=18000 kn bruto. Ako si u pravu da nije smio preći iznos od 15000 u protekloj godini, onda bih ga ja bio dužan odjavit? Meni se čini da je to slučaj ako bih ga htio sad u godišnjoj prijavi stavit za uzdržavanog člana tokom 2016. godine, pa da dobijem razliku.
  8. Hvala na odgovoru. Srećom za mene, situacija je ipak pogodnija. Danas je otac bio na poreznoj, dao sam mu svoju poreznu karticu, isprintao svoj rodni list (da se vidi srodstvo) i potvrdu o prebivalištu (da smo na istoj adresi). Ništa od tih potvrda nije trebalo, samo je dobio neki formular u koji je popunio naše osobne podatke (svoje i moje, ime, prezime, oib, ništa posebno). Odmah su dodali njega kao uzdržavanog člana na poreznu karticu, sutra nosim PK nazad u kadrovsku i već ovaj mjesec imam poreznu olakšicu.
  9. Imam slično pitanje pa da se ubacim u temu. Htio bi oca prijaviti kao uzdržavanog člana obitelji. Otac je nezaposlen, ali je imao primanja 1500 kuna mjesečno od najamnine. Ugovor o najmu je raskinut, i odnio ga je (otkaz ugovora) na poreznu. Što bi sad bio dokaz da nema primanja? Da li trebam čekat da se vidi kako unazad godinu dana nije imao onih 15 tisuća kuna prihoda?
  10. Krivi link (ide na ovu temu). Da li se misli na http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/85952-Tko-mo%C5%BEe-biti-najmodavac?highlight=najmodavac+vlasnik ? Tamo se spominje ovlaštenik, to dakle znači punomoć? edit: Ili ovo: http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/80827-vlasnik-stana-i-najam?highlight=najmodavac+vlasnik Uglavnom hvala, mislim da sam shvatio.
  11. Pitanje glasi može li moj otac iznajmit moj stan trećoj osobi i za to uredno platit porez? Naravno uz moju suglasnost (i pismeno ako treba), da ne bi pomislili kako je to već napravio Jel bi za to trebala neka punomoć, ugovor ili nešto treće? Lp
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija