Jump to content

kornjaca

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ok, ne kužim sad niš... Ako zakon kaže da ti mogu skinuti trećinu primanja, a ostali čekaju red, po kojem je zakonu onda moguća blokada računa nakon koje ti ostane nula sredstava za čivot? Tko izdaje ovršnu ispravu, kako to nije u kontradikciji s zakonskom ovrhom od 1/3 itd. itd. itd.
  2. Hvala na brzom odgovoru, no što je s "blokadom" tekućeg računa i zabranom raspolaganja sredstvima koju su neki ovdje spominjali. Da li se sa sigurnošću može uzeti da će osobi X u slučaju prestanka naplaćivanja spomenutih kredita ostati za život spomenutih 3500 kuna. Da li druga banka može sjesti na preostali dio plaće koji se isplaćuje na banku?
  3. Imam pomalo kompleksnu situaciju koja je dovela do kompletnog financijskog kraha, stoga bih molio za savjet, odnosno pojašnejnje. Osoba X ima 55 godina, plaću od 6000 kuna, i ukupni dug od oko 40 000 Eura «razbijen» na nekoliko kredita u nekoliko banaka. Kako su trenutna opterećenja postala prevelika za bilo kakvo razumno servisiranje duga (kumulativna rata za sljedeći mjesec iznosi 12 000 kuna) jedna od varijanti koja se počinje nametati kao trenutno rješenje jest «neposluh» odnosno prestana plaćanja pristiglih obaveza. Kako osoba nema nikakve imovine osim plaće, da li je realna varijanta u kojoj će osobi X (do besvijesti) otkidati 1/3 plaće, odnosno da će joj do kraja života ostati 2/3 primanja za podmirivanje osnovnih životnih potreba. Nadalje, od spomenutih kredita, oko 2000 tisuće kuna se skidaju direktno s plaće, dok se ostali krediti plaćaju po uplatnicama. Da li se u slučaju prestanka servisiranja svih dugovanja spomenuta trećina skida s iznosa od 6000 kun, ili preostalog iznosa od 4000 kuna (koliko osoba prima na vlastiti tekući račun) i tko određuje koliki je maksimum koji se može skinuti s plaće. Kako se pokušavaju naplatiti ostale banke davaoci kredita, da li je moguća višestruka ovrha kamo bi osoba ostala bez svih primanja, itd. Itd. Itd. I za kraj što je sa «osobnim bankrotom» regulacija kojeg se u posljednje vrijeme spominjala i u našem zakonodavstvu? Da li postoji kakav nacrt zakona, i postoje li naznake da bi se u skorije vrijeme takav zakon mogao odobriti. Unaprijed hvala na odgovoru
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija