Jump to content

drazigor

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Imao sam sličan slučaj prilikom prodaje starog vozila, kada kupac nije htio prepisati vlasništvo na svoje ime. U stanici za tehnički pregled nisu htjeli odjaviti vozilo kada sam donio ugovor, jer su tražili knjižicu vozila ( koju sam predao kupcu ). Savjet inspektorau jednoj policijskoj postaji je bio da prijavim krađu vozila ( što sam odbio jer bi bila laž- kupac je uredno platio vozilo prema našem dogovoru ). Srećom, policija je zaustavila neku xy osobu ( vjerojatno kupca mog bivšeg vozila ), u neregistriranom vozilu. Budući da sam imao dokumentaciju o prodaji vozila, sud me oslobodio obveze plaćanje kazne zbog neregistriranog vozila i oduzeo je tablice i prometnu dozvolu novom vlasniku. Tražio bih u stanici za tehnički pregled da pismeno daju odbijenicu za odjavu vozila.
  2. Molio bih pomoć u slučaju koji je na dobrom putu da postane trakavica. Automobil sam prodao 2020. godine, za što imam ugovor, ali kupac nije napravio prijenos. Dvije godine zaredom vozilo se regitrira i osigurava na moje ime i prezime, bez mog znanja, suglasnosti i osobnih dokumenata. Uz to, vozilom se počinjava niz prometnih prekršaja, te kazne, naravno, dolaze na moje ime. Molio bih uputu i pravni lijek kako da riješim situaciju i uklonim sebe iz vlasništva vozila. Hvala
  3. Poštovani, molim Vas pomoć u slijedećem: Kolega je zbog nebitno kojeg razloga proglašen krivim od strane disciplinske komisije i bit će opomenut zbog teške povrede ugovora o radu, te financijski kažnjen destimulacijom. Ono što mi nije jasno, kako je moguće da se pokrene disciplinski postupak, provede i završi, a da osoba o kojoj se radi ne dobiju niti jedno službeno obavještenje, bilo pisanim, bilo usmenim putem? Također, kolega nije dobio niti bilo kakvo rješenje kao početni dokument o pokretanju ili završetku disciplinskog postupka. Pitanje je da li je takvo postupanje u skladu sa zakonom i koji su daljnji pravni postupci i lijekovi u ovakvom slučaju?
  4. Molio bih savjet vezano iz radno vrijeme i pauzu. Poslodavac je odlukom odredio početak i kraj 8-satnog radnog vremena, te odredio da je pauza točno od 10,30 do 11,00 sati. Budući da nismo uslužna tvrtka, te da imamo neke radne procese koje ne možemo prekidati, mislim da ovo nije dobra odluka. Da li poslodavac ima pravo na takav način određivati vrijeme pauze?
  5. OK, nisam u struci, ali koliko primjećujem, pozivaju se na Zakon o obveznim odnosima, gdje nisam uspio naći vremenski rok zastare. Ponavljam, možda nisam baš dobro gledao ili tumačim, a ne čitam zakone...
  6. Zahvaljujem na brzom odgovoru. Da li postoji vremenski rok zastare potraživanja po osnovi navedenog članka?
  7. Poštovani, molim savjete u vezi slijedećeg događaja: Mati ( 72 godine ) je trebala preći preko pješačkog prijelaza, te je pri uključivanju zelenog svjetla zakoračila preko biciklističke staze. Pri tome je na nju naletio biciklist, te pao i slomio lijevu podlakticu, šaku i doživio još nekoliko manjih ozljeda. Mati je završila na hitnoj jer je pala u nesvijest zbog naleta biciklista. U sudskom procesu mati mi je proglašena krivom. Pravomoćnost presude je s 15.03 2013. godine. Prije nekoliko dana je došao dopis HZZO-a gdje se mati tereti za troškove liječenja biciklista u 2013. godini i traži se od nje plaćanje troškova, a na osnovu računa za liječenje i rehabilitaciju, policijskog zapisnika i pravomoćne presude ( ponavljam, sve iz 2013. godine ). Pitanje je da li postoji pravna osnova za potraživanje troškova liječenja, da li postoji pravni lijek za osporavanjem računa ispostavljenog od strane HZZO-a, odnosno da li ima još koja opcija koju nisam spomenuo ?
  8. Molio bih savjet i upute kako se računa diobena vrijednost nekretnine prilikom razvoda braka, ako je dio vrijednosti nekretnine plaćen u gotovini, a ostatak se krenuo plaćati putem kredita prije stupanja u bračnu zajednicu? Također, zanima me kako se dijele i obveze po kreditima koji su zajednički dignuti, a na meni je ostalo da ih u cijelosti otplaćujem jer su podignuti na moje ime? Hvala
  9. Da li to znači da stan za koji je sklopljen i realiziran kupoprodajni ugovor i kredit prije stupanja u bračnu zajednicu i koji je kupljen na moje ime ne ulazi u bračnu stečevinu?
  10. Problem je u cijeloj situaciji da druga strana ima minimalna primanja ( i to neredovita), tako da je kreditno nesposobna. Također, nije u mogućnosti zbog takve financijske situacije preuzeti bilo kakvu obvezu, osim skrbi za djecu s pratećim materijalnim aspektima. Osim toga, ne želi bilo kakav dogovor o podjeli imovine. Da li se, osim pregovora i upitnog dogovora, može i na drugi, sudski način riješiti situacija, te kakva je sudska praksa u Hrvatskoj?
  11. Poštovani, dva mjeseca prije stupanja u bračnu zajednicu, na moje ime je kupljen stan, uz plaćanje kapare u gotovini ( što su bila moja sredstva ) i stavljanja druge nekretnine ( vlasništvo mojih roditelja ), pod hipoteku. Upisan sam kao jedini vlasnik nekretnine. Nakon 7 godina braka krećemo u rastavu. Zanima me kako se tretira pravni status vlasništva nekretnine i kakva je situacija s otplatom kredita za predmetnu nekretninu ( još 23 godine kredita ) s obzirom da se ne možemo dogovoriti oko podjele imovine ( druga strana želi zadržati stan, ne želi dijeliti skrbništvo,a da zadržim obveze plaćanja nekretnine, gotovinskog kredita i alimenatacije za dva djeteta)? Da li se i ostale obveze ( otplate kredita) mogu podijeliti na isti način- svaki preuzima pola obveze?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija