Jump to content

pater

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Kod nas je jasan datum prestanka bračne zajednice, oko čega smo se već oboje složili u tužbi i odgovoru na tužbu za razvod braka, a radi se o datumu iseljenja supruge. Zato i pitam ulazi li u podjelu imovine depozit dignut dvadesetak dana prije, kad se na datum prestanka bračne zajednice on ne vidi na pregledima stanja računa na dan? Prema Vašem tumačenju, stambena štednja dignuta prije 5 godina ne bi ulazila u podjelu?
  2. Ova činjenica mi je jasna. Zanima me tehnički detalj na koji se dan utvrđuje stanje računa na osnovu kojeg dolazi do podjele novčanih sredstava. Prijmjerice, osim ovog depozita, postojali su i novci dignuti na osnovu stambene štednje, korišteni kao osnovica za depozit, no dignuti tijekom braka i potrošeni. Jesam li dužan supruzi na osnovi isplate stambene štednje prije pet godina isplatiti pola, iako tih novaca već davno više nema na računima?
  3. Bračna zajednica je prestala datuma x iseljenjem supruge iz zajedničkog stana. Manje od mjesec dana prije toga je istekao depozit koji je glasio na moje ime, te je u cijelosti dignut. Zanima me koja je praksa u našem sudstvu? Može li se u parnici vezanoj za podjelu bračne imovine podnjeti kao dokaz stanje računa na dan ili se može tražiti i novčani tok tijekom braka? Kako je osnovica za depozit nastala roditeljskim poklonima, za većinu iznosa bih mogao dokazati da nije nastao bračnom stečevinom, no kako je dio novčanog toka vezan na inozemstvo, bilo bi mi jednostavnije kad bi se gledalo stanje računa na dan. Hvala unaprijed!
  4. Supruga i ja smo roditelji dvoje djece od 7 i 9 godina. Idealno bi bilo da se za razvod braka sporazumno dogovorimo. Jedna od stavki koju je potrebno urediti je i visina alimentacije. Jesam li dobro shvatio da se po novom obiteljskom zakonu plaća 20% plaće za prvo, te 17% za drugo dijete, odnosno postoje okvirne tablice sa iznosima za dob dijeteta i visinu plaće? Ako se ne varam novi obiteljski zakon je na ustavnoj provjeri, pa me zanima kako se alimentacija određivala prema zakonu iz 2003-će?
  5. Sve je rate uplaćivao roditelj gotovinom u Sloveniji, a za nekoliko zadnjih rata (maksimalno 5 od ukupno 15) sam mu ja dao novce za uplatu. Za nekoliko početnih rata nisam ni imao primitke, pa vjerujem da je za njih lako dokazivo od kud je sjela uplata. Hvala na savjetu za darivanje namještaja! Prestaje li bračna zajednica službenim razvodom braka ili prestankom zajedničkog života?
  6. Roditelji su mi počeli uplaćivali životno osiguranje prije braka (čak i prije upoznavanja družice). Godišnje uplate su se nastavile i tokom braka, a rok od 15 godina za osiguranje je završio u samom braku. Novci od osiguranja su dignuti i tada oročeni. Izvjesno je da će doći do razvoda braka. Supruga je iselila iz stana, te uzela zajednički namještaj. Sama štednja je nedavno podignuta. Zanima me postoji li način da se zaštiti ova gotovina? Prilikom brakorazvodne parnice gleda li se stanje računa na dan, ili se može tražiti povijest računa supružnika? Je li pametno kupovati novi namještaj koji bi onda zbog činjenice da još nije pokrenut brakorazvodni postupak također ulazio u podjelu? Što bi savjetovali kao optimalno rješenje? Isprike zbog podugog posta.
  7. Može li mi za početak netko odgovoriti kako se dijeli novac na (tekućim) računima supružnika u slučaju razvoda?
  8. Okvirno me zanima kako se pri razvodu braka djele sredstva na računima bivših supružnika - konkretno, kako rješiti problem da se sredstva dignu sa računa, te time izbjegne djeljenje? Osim toga, zanima me koji je postupak pri djeljenju sredstava pri razvodu u sljedećim slučajevima: 1) rentna štednja: - Štednja otvorena na nekoliko godina u braku - razvod braka prije isteka štednje # kako se djeli štednja po završetku štednog razdoblja # djeli li se rentni dio koji dolazi npr. svaka tri mjeseca tokom trajanja štednje 2) životno osigurnje - osiguranje otvoreno prije braka i zajedničkog života - određeni broj godina tokom braka uplaćivano za životno osiguranje - razvod braka prije kraja isteka osiguranja # koji je postupak u ovom slučaju u razvodu Hvala unaprijed!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija