Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

ParaNO1d

Korisnik
 • Broj objava

  43
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Što sa kaparom ako rok protekne?

  Ako postoji ugovor, nemate brige. Kapara služi kao obustava. Ako je u ugovoru tako definirano i ako do 23.9. ne bude isplata ostatka ugovorene cijene, kapara ostaje Vama. Ako ste išli na usmeni dogovor onda je to druga priča.
 2. Uvjeti za uvođenje pričuve

  I još zadnje pitanje. Moraju li na međuvalsničkom ugovoru biti navedeni samo oni koji su upisani kao vlasnici nekretnine? Ne znam kako je rješeno vlasništvo kod susjeda imaju li pola pola ili kao mi pa da znam kod sastavljanja međuvlasničkog ugovora?
 3. Uvjeti za uvođenje pričuve

  Ako sam dobro shvatio. Sastavimo međuvlasnički ugovor, ovjerimo ga kod JB. Na njemu definiramo sve uvjete pričuve na koji račun, kako, koliko i sve. Nakon ovjere to je važeći ugovor. Ako bilo tko ne bude htio plaćati ili ako netko bez dogovora uzme novac s računa, što onda? Tužba? Jesmo li onda sigurni u tom slučaju. Kod postojanja takovg ugovora je sve isto kao i da idemo preko nekog zavoda, samo netko od nas bude zadužen za brigu o pričuvi
 4. Uvjeti za uvođenje pričuve

  Imate li primjer dobrog međuvlasničkog ugovora? Tražio sam na forumu ali nisam našao ništa konkretno.
 5. Uvjeti za uvođenje pričuve

  Imam pitanje u vezi pričuve. Radi se o zgradi s 3 stana. Savki stan je na svojoj etaži. Susjedi žele da sami otvorimo račun i uplaćujemo pričuvu po dogovorenom iznosu. U banci je nemoguće otvoriti račun na više osoba, dakle može se otvoriti žiro na jednu osobu, a ostali mogu imati punomoć. Kako se osigurati u takvom slučaju. Što ako netko ne plaća pričuvu. Ne mogu ništa jer nas je troje, a dvoje susjeda žele pričuvu na takav način. A ja se jednostavno želim osigurati da poslje ne bude problema.
 6. Godisnji odmor i prelazak kod novog poslodavca

  Da ne otvaram novu temu. Radio sam kod starog poslodavca 4 i pol godine i imao sam 22 dana GO. Radni odnos mi je trajao do 7.7.2019., a kod novog poslodavca sam počeo 8.7.2019. U novoj firmi imam pravo na 20 dana GO. Kod starog poslodavca sam iskoristio srazmjerni GO u cijelosti. Kako sad ide kod novog poslodavca. Koliko sam shvatio imam pravo na srazmjerni dio GO-a. Koji počinje od 7. mjeseca? Dobijem li onda za svaki mjesec onda 2 dana ili kako to onda ide? Ili se srazmjerni dio steče u cijelosti? Od 7-12 mjeseca?
 7. Službeni mobitel

  Pozdrav. Zanima me moram li biti dostupan 24/7 ako imam službeni mobitel? Nemam nikakav dodatak na plaći niti mi u Ugovoru o radu stoji odredba o tome. Nešto će se mijenjati interni akti firme kao da svi moraju biti dostupni 24/7. Je li Zakon iznad internih akata i što on govori? Koja su moja prava kao radnika.
 8. Kupnja stana, kašnjenje useljenja

  Nisam napisao hvala u prošlom postu. Pa da, mislim da ću postati dosadan s konstanim mailovima ili porukama na Viber. Jer očito nema drugog načina...
 9. Kupnja stana, kašnjenje useljenja

  Njihovi. Kupili smo ključ u ruke, tako da je sve od njhovih majstora.
 10. Kupnja stana, kašnjenje useljenja

  Pozdrav. Već sam imao nekoliko tema ovdje. Supruga i ja smo kupili stan u urbanoj vili, platili smo kupoprodajnu cijenu, prebacili vlasništvo na sebe, prebacili režije. Dakle vlasništvo je naše. Na prozorima su još folije koje nisu skinuli, a već smo napomenuli, zajednički prostor za kante je pun smeća i gluposti koje su majstori ostavili i to sam tražio da maknu i ništa, na stepeništu su ljestve kao krečit će se još jednom, a od tada je prošlo 2 tjedna, nema nikog. Prijavio sam da treba poštemati prozore jer se ne zatvaraju kako treba i nema odgovora na mail niti na poziv. Sve u svemu bezobrano. Mogu li išta učiniti? Realno vlasništvo je naše ali htio bih da se to riješi. Dođemo da im sve te stvari pobacam ispred zgrade i baš me briga... Baš sam ogorčen
 11. Vraćanje kapare

  Pozdrav. Danas sam s prodavateljm išao ne solemizaciju ugovora o stambenom kreditu, kredit se radio po predugovoru u kojem nije bio naveden IBAN računa prodavatelja za isplatu kupoprodajne cijene, samo dio za kaparu. Banka je odobrila kredit i navela da isplata ide na moj račun u punom iznosu. Prodavatelj to ne želi jer se boji rizika. Dogovorili smo da sklopimo kupoprodajnu ugovor u kojem se traži isplata na račun prodavatelja, a da će nam oni vratiti dio kapare koji smo im uplatili priliko sklapanja predugovora. Koliko sam ja kao kupac siguran da će prodavatelj to i ostvariti? Mogu li navesti da nakon isplate kupoprodajne cijene mora u roku x dana vratiti na moj račun iznos kapare ili nešto? Kako da se najbolje zaštitim? Vjerujem da neće biti problema, ali kako se i on želi osigurati pa da isplata ide na njihov račun, tako i ja želim dio koji sam platio natrag, jer je kredit odobren na punu kupoprodajnu cijenu. Dakle nakon isplate sam prodavatelja ukupno pretplatio za 7750 €. Prodavatelj je firma, nije privatna osoba. Hvala
 12. Održavanje trudnoće/bolovanje

  Nije baš poticajno od strane Države ali šta je tu je ako se izglasa Zakon da prva godina bude prosjek osnovice, ako bude trudna u tom trenutku, hvata li ju to ili ne? Zaposlen sam i ja. Hvala na odgovoru.
 13. Pozdrav. Imam pitanje vezano za održavanje trudnoće/bolovanje te vrijeme nakon rođenja dijeteta. Poslao sam mail HZZZ-u ali sam dobio odgovor koji mi nije jasan. Naime supruga radi u KBC-u i zbog uvjeta rada u trenutku trudnoće mora na održavanje/bolovanje. Njena osnovica plaće je 5.584,19 kn koja se primjenjuje od 1.1.2019. od 1.10.2019. će iznositi 5.695,87 kn. Koliko će onda ona dobiti u trenutku bolovanja/održavanja, a koliko nakon što se dijete rodi? Nije još trudna ali planiramo to pa nas zanima. Dolje je odgovor koji sam dobio, ako sam shvatio ona će dobiti manje nego što ima sad? Hvala na odgovoru. "Sukladno članku 54. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju naknada plaće određuje se od osnovice za naknadu koju čini prosječni iznos plaće koja je osiguraniku isplaćena u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu plaće, neovisno o tome na čiji se teret isplaćuje, osim u slučaju kada je posebnim zakonom drukčije propisano.(2) Pod plaćom na osnovi koje se utvrđuje osnovica za naknadu plaće podrazumijeva se, u smislu ovoga Zakona, redovita mjesečna plaća osiguranika utvrđena u skladu s odredbama propisa o radu te naknada plaće isplaćena za vrijeme odsutnosti s rada (godišnji odmor, plaćeni dopust i privremena nesposobnost) koja se isplaćuje na teret pravne ili fizičke osobe kod koje je osiguranik zaposlen.Prema članku 55- stavku 3. istoga Zakona visinu naknade plaće koja se isplaćuje na teret sredstava Zavoda utvrđuje Zavod, s time da najviši mjesečni iznos naknade plaće, obračunate prema odredbama ovoga Zakona i propisa donesenih na temelju ovoga Zakona, ne može za puno radno vrijeme iznositi više od proračunske osnovice uvećane za 28%, osim naknade plaće iz stavka 2. točaka 3., 4. i 8. ovoga članka.Znači za vrijeme PNR zbog komplikacija u trudnoći maximalni iznos naknade plaće iznosi 4.257,28 kn.Za vrijeme rodiljnog dopusta imate pravo na naknadu plaće u iznosu 100% od osnovice za naknadu plaće utvrđene prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju. (članak 24. stavak 1.Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama).Odredbama članka 24. stavka 2. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama propisano je da za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust iz članka 14. stavka 2. ovoga Zakona naknada plaće za prvih 6 mjeseci ako to pravo koristi jedan roditelj, ili prvih 8 mjeseci ako to pravo koriste oba roditelja, iznosi 100% osnovice za naknadu plaće utvrđene u skladu sa stavkom 1. ovoga članka, a koja ne može za puno radno vrijeme iznositi više od 120% proračunske osnovice mjesečno.Znači za vrijeme roditeljskog dopusta maximalni iznos naknade plaće iznosi 3.991,20 kn."
 14. Kupnja stana, kašnjenje useljenja

  Ok, sorry i hvala. Zna netko koliko je po Zakonu ako u predugovoru nije drugačije definirano?
 15. Kupnja stana, kašnjenje useljenja

  Pozdrav svima. Već sam zadnjih dana stalno tu s pravim pitanjima. Supruga i ja smo kupili stan u novogradnji kojeg gradi firma, rok je: "Očekivano vrijeme završetka izgradnje stana iz stavka 1. i njegovo uređenje po sistemu „ključ u ruke“ je do mjeseca studenoga 2018. godine." Danas sam se čuo s izvođačem, radovi još uvijek traju i neće ove godine sve biti gotovo. Predugovr je sklopljen u ožujku 2018. Nismo definirali penala niti ništa, a zanima me imam li pravo što tražiti. Uporabna dozvola je izdana 30.11.2018. ali mi od papirologije nemamo još ništa, unutarnji radovi još nisu gotovi. S odvjetnikom sam dogovorio da službeno pošaljemo požurnicu da se pravno osiguramo zbog ovog "očekivano" u predugovoru. Rekao nam je da samo trebamo odlučiti koliku štetu tražimo. Ima li Zakon, i ako ima koji točno; to definira koliku štetu mogu tražiti? Koliko sam vidio ne mogu se zvati penali ali može šteta. Dogovor supruge i mene je da tražimo štetu od dana izdavanja uporabne dozvole. Koliko bih onda trebao biti za dan ili neki fikisni dio ili nešto? Ulaze li u to samo radni dani ili svi dani u mjesecu? Puno hvala
×