Jump to content

mirabelo123

Korisnik
  • Broj objava

    67
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Interesantno. Hvala na (iznimno brzom!) odgovoru, sad imam malo jasniju sliku. Posebno ovo sa čistačicom, što je očiti apsurd. Međutim, taj me slučaj sa čistačicom naveo na daljnje razmišljanje: pošto su svi u tom poduzeću koje spominjete potpisali takav ugovor, da li se itko od nadležnih u tom poduzeću uistinu i brine oko tog detalja u ugovoru? Ili, drugim riječima, da li je to nešto sa čime bi se prosječan zaposlenik (npr. ja kao inženjer) koji daje otkaz i napušta bivšu firmu u prijateljskom tonu, trebao brinuti? U praksi, koliko često poslodavci vode svoje bivše zaposlenike na sud kad je riječ o nekom običnom zaposleniku (ne-menadžerski, ne-znanstveni kadar)?
  2. Poštovani, vežem se na ovu temu da ne otvaram novu, nadam se da je to u redu. Imam potpisan ugovor o radu gdje sam se obvezao da nakon odlaska iz trenutnog poduzeća iduće 2 godine neću raditi za poslodavca koji je konkurencija trenutnom poslodavcu. Plaća mi je u trenutku sklapanja ugovora bila veća od prosječne plaće u RH (momentalno je također veća). Imam par pitanja na ovom polju: Kako da utvrdim da li je moj idući poslodavac konkurent trenutnom poslodavcu? Radi se o istoj branši (informatika), ali to je široko polje i firme proizvode širok broj različitih aplikacija. Pretpostavimo da promijenim poslodavca i da me stari poslodavac tuži. Na kome je teret dokazivanja da je moj novi poslodavac konkurent bivšem poslodavcu? U ugovoru o radu stoji odredba da je trenutni poslodavac obvezan isplaćivati naknadu u trajanju zabrane tržišne utakmice jedino u slučaju da dobijem otkaz, a ne ako dam otkaz. Koliko vidim u Zakonu u radu, čl. 100, st. 1, (citat ispod), piše da je poslodavac dužan preuzeti isplatu naknade kako bi zabrana bila pravovaljana. Da li ja svejedno moram ispoštovati zabranu ako se poslodavac nije obvezao na isplatu naknadu? Nije propisana nikakva ugovorna kazna. Ako sve završi na sudu, kako se određuje visina iznosa? Zakon o radu, čl. 100, st. 1: Hvala na pomoći. lp, mirabelo
  3. Pozdrav, nedavno sam ispunio obaveze iz jednog ugovora, te je druga strana ispunila svoje obveze prema meni na temelju jednog drugog ugovora (dva su ugovora u igri). Konkretno, ja sam isplatio određenu sumu novca, a druga strana je prepisala nekretninu na mene. Nismo rješavali direktno preko kupoprodajnog ugovora zato jer je bilo nekih dodatnih faktora koji su onemogućavali takav direktan pristup. Volio bih sa drugom stranom potpisati nekakvu potvrdu da smo jedan i drugi izvršili sve obaveze i da nemamo više nikakvih otvorenih obaveza jedan prema drugome. Nadam se da ćete mi moći odgovoriti na moja pitanja: Da li postoji nekakva špranca za takve dokumente? Koji datum staviti na dokument? Nekretnina je prepisana jednog datuma, novac isplaćen drugog datuma, a potvrda se potpisuje tek sada? Da li da opisujem jednu po jednu obavezu ili je dovoljno navesti da su izvršene sve obveze iz Ugovora tih i tih od dana tog i tog? Npr: Stranka A je dana xx.xx.20xx izvršila sve obveze iz Ugovora o opciji potpisanog dana zz.zz.20zz. Stranka B je dana gg.gg.20gg izvršila sve obveze i isplatila 9999€ u skladu sa Ugovorom tim i tim potpisanog dana yy.yy.20yy. Jel možemo sve to riješiti jednim dokumentom? Nadam se da nisam previše zakomplicirao, stojim na raspolaganju za sva pojašnjenja. Hvala. lp, mirabelo
  4. Da li to znači da bih u istom momentu imao "aktivna" dva ugovora o radu: jedan kod starog poslodavca i jedan kod novog. To nije problem? Ne znam kako to funkcionira: mene bi novi poslodavac prijavio da radim kod njega tek kad ugovor kod njega stupi na snagu (06.07.) ?
  5. Trenutno sam zaposlen i dobio sam ponudu za drugo radno mjesto. Na trenutnom radnom mjestu mi je otkazni rok mjesec dana. Pri davanju otkaza kod trenutnog poslodavca ne očekujem probleme. Zanima me slijedeće: - u kojem momentu ja kod novog poslodavca potpisujem ugovor o radu: a) u momentu kad dogovorimo uvjete (npr. 06.06.2017). Nakon toga ja dajem otkaz i mjesec dana kasnije (06.07.) postajem zaposlenik u toj drugoj firmi. Ili b) dogovorim se sa novim poslodavcem, ne potpisujemo ništa. Nakon toga dajem otkaz (npr. 06.06.2017) i mjesec dana kasnije (06.07.) dolazim u novu firmu, potpisujem novi ugovor o radu i postajem njihov zaposlenik. Varijanta b) mi se čini puno riskantnija jer u tih mjesec dana otkaznog roka ja nemam nikakvu garanciju da će novi poslodavac uistinu ispoštovati svoje obaveze, a ja sam dao otkaz. Hvala unaprijed na odgovorima i komentarima.
  6. Tako sam i ja shvatio. Hvala na javljanju!
  7. Potpisali smo jedan ugovor u kojem se suprotna strana obvezala izvršiti neke radnje za nas, međutim jedan detalj mi je malo nejasno sročen, a ne znam kakva je praksa oko tumačenja. Konkretno, sročeno je ovako: "U naknadi su uračunate usluge 1 ili 2 te 3". Kako to tumačiti? Na koje sve usluge imamo pravo: a) 1 i 3 b) 2 i 3 c) neka druga kombinacija? Hvala! lp
  8. Poštovani Matrix76, malo sam pregledavao temu, imao sam još jedno pitanje za vas oko ovoga: - Pretpostavimo da dva buduća potomka potpišu ovakav ugovor među sobom, a ne sa ostaviteljem (koji je još živ u tom trenutku). Takav ugovor je dio jednog šireg dogovora među nasljednicima (ostatak dogovora je definiran u zasebnom ugovoru). Da li ništetnost prvog ugovora na ikoji način ugrožava valjanost drugog ugovora? Da li ništetnost prvog ugovora na ikoji način ugrožava valjanost drugog ugovora, čak i nakon što nasljednici na ostavinskoj raspravi postupe kako je dogovoreno (jedan se odrekne nasljedstva)?
  9. Poštovani, saznao sam na temelju drugih napisa na ovome forumu da uvid u okončanu (i pravomoćnu) ostavinsku raspravu može imati samo osoba koja ima pravni interes. Da li recimo bivši supružnik jednog od nasljednika može dobiti uvid u ostavinsku raspravu?
  10. Dobio sam rješenje o plaćanju Poreza na promet nekretninama. Rok je 15 dana. Trebat će mi neko vrijeme da skupim novac. Zanima me nakon koliko vremena porezna uprava šalje prvu opomenu? Da li zaračunavaju i zateznu kamatu na prvoj opomeni? Hvala, mirabelo
  11. Ali "Ugovor o odricanju od nasljedstva" koji odricatelj sklapa sa osobom o čijem se nasljedstvu radi (za vrijeme života tog koji je ostavitelj!) vrijedi? Znači Ugovor između očuha i majke (iz primjera gore)?
  12. Znam da je tema stara skoro godinu dana, ali me zanima nešto baš u ovom specifičnom slučaju. Što bi bilo da je obdarenik PRODAO ovu nekretninu nekoj trećoj osobi? Kako bi onda on mogao vratiti taj dar, kad ga više nema? Da li bi morao to nadoknaditi novcem? Što ako nema novca, da li mu mogu plijeniti primanja? Hvala.
  13. Moglo bi to biti to. Možemo prodiskutirati pojam "uzvratiti darom"? Da li moram uzvratiti nekretninom ili je adekvatno da uzvratim: 1. pravom da raspolaže mojim udjelom u toj drugoj nekretnini (koji još glasi na mene), da me zastupa u poslovima prodaje, te da imenuje račun na koji će biti isplaćen novac od prodaje mojeg udjela, i 2. pravom da ja na prvi poziv njoj prenesem, odnosno darujem svoj udio u nekretnini? Čisto da napomenem da smo oboje suglasni u tome da su vrijednosti predmetnih nekretnina iste (tj. ovih dijelova koje mijenjamo) . To temeljimo na našoj slobodnoj procjeni, stvorenoj proučavanju stanja na oglasima (nije stručno, ali bolje kao laici ne možemo).
  14. Darivatelj i ja trebamo zamijeniti nekretninu za određena prava. Darivatelj će mi darovati jednu nekretninu. U zauzvrat (u zamjenu za tu nekretninu) ja imam prema darivatelju određenu obvezu: da ću na prvi poziv te osobe njoj darivati svoj udio u jednoj drugoj nekretnini, te da ću također do tog trenutka prvog poziva toj osobi (darivatelju) dati za pravo da slobodno raspolaže sa mojim udjelom (npr. da ga proda). Ja neću sada odmah taj udio u drugoj nekretninu darivati toj osobi, već će se to desiti u budućnosti (kad ona poželi i ako nekretnina dotad nije prodana). Da li bi se ugovoru o darovanju (gdje je ta osoba darivatelj koji meni daruje svoju nekretninu) mogao pridodati neki dodatak gdje se definiraju moje obveze prema njemu, te da li je to u takvom slučaju pravovaljani ugovor?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija