Jump to content

Ivic1111

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ja sam prijavio gradnju Ministarstvu graditeljstva,Inspektoratu i lokalnom uredu za građenje u zakonom propisanim rokovima. Prvi dan radova je nadzorni inžinjer uveo izvođača u posao otvaranjem dnevnika,predajom dokumentacije itd. U protekla tri dana 20 stručnjaka iz građevine je bilo na gradilištu i nitko,ama baš nitko nije rekao da se ovo može sanirati već se moraju kompletni temelji izvaditi van iz zemlje i sve iz početka. Izvođač tvrdi da je sve izvedeno korektno i da su odstupanja u granicama tolerancija,20 ljudi tvrdi suprotno (svi ti koji tvrde suprotne me ne mrze već mi vjerovatno žele najbolje jer ja to plačam za sebe da bi tamo živio sljedećih 50 god.). Plan je sljedeći danas predati prijedlog općinskom sudu za žurnim provođenjem postupka osiguranja dokaza te nakon njega čim prije dok se beton još nije full stegnuo izvadit temeljne trake van iz zemlje. Kasnije podignuti tužbu te pokušati sve to naplatiti (naravno živčani slom mene i moje supruge neću nikad naplatiti).Realna šteta na hrvatski način bez PDV-a iznosi 100 000,00kn ali po mojoj procjeni sa sudskim troškovima,kamatama će se popesti do 300 000,00 kn.To tvrtka sa 10-tak zaposlenika neće moći podnijeti i vjerovatno će ju zatvoriti prije kraja procesa tj. počet će raditi dalje preko druge tvrtke,a na ovom žiro računu neće biti novaca.
  2. Prije tjedan mjesec sam angažirao građevinsku tvrtku za izgradnju obitljske kuće. Radovi su dogovoreni na principu,investitor osigurava materijal a izvođač izvodi radove. Tvrtka ima dozvolu za rad objekata preko 400m2 iako moj nije takav i zaposlena tri dip. ing građevine na rukovodečim mjestima.Sve dozvole i prijave gradilišta su pribavljene prije početka radova.Za nadzor radova angažiran Ovlašteni nadzorni inžinjer. Nakon betoniranja temelja u zemlji uočeno s moje strane da budući pregradni nosivi zidovi neće biti ravni te da vertikalni stupovineki su na krivim pozicijam,a nekih niti nema. Pozvan nadzor da pregleda situaciju i zaključuje da radovi se ne izvode u pravilu s strukom te obustavlja radove i poziva predstavnika izvođača,voditelja gradilišta na sastanak te kao drugo mišljenje dolazi ovlašteni sudski vještak za građevinu. Nakon konstatacije nadzora i ovlaštenog sudskog vještaka da radovi jako odstupaju od građevinskih normi tj. cijela kuća nije u gabaritima iz nacrta predstavnici strane izvođača postaju bezobrazni da tu nitko pojma nema,kao to malo samo odstupa i to je najmanji problem sanirati. Nakon toga sam pozvao treću stručnu osobu statičara koji je napravio projekt statike,koji je također također ustvdio da se nije poštivao projekat. Uglavnom moraju se ukloniti kompletni temelji te krenuti izpočetka. Koja su sada moja prava? Nismo potpisali pisani ugovor jer smo ga trebali ovaj tjedan(razmjenjen je između nas i složili smo se da ćemo ga potpisati).Izvođač je od moje strane prijavljen svim relevantnim institucijama da će mi biti izvođač radova sa imenom i prezimenom voditelja gradilišta.Ja sam utrošio nekih 40 000 kn u materijal,troškovi uklanjanja temelja će biti cca 20 000kn te troškovi ponovne izrade temelja zbog promjenjenog stanja terena cca 50 000Kn. Ja kao investitor im nisam platio ništa za dosad obavljene radove. Također ne žele vratiti tehničku dokumentaciju,među ostalim građevinski dnevnik da se može upisati obustava radova. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.
  3. Dakle,situacija je sljdeća.Uz stalan posao imao sam i obrt do 31.prosinca 2008g. tada sam ga zatvorio i uredno podmirio sve obaveze prema svima. U prošloj godini dakle 2009g. mi je sjelo na žiro račun nekih 7.000,00 kuna za usluge koje su bile isporučene za vrijeme dok je obrt bio aktivan. Ako sada predam poreznu prijavu,a morao bi morao bi platiti doprinose na taj iznos i porez koji nije mali jer zbog svoje plače ulazim u porezni razred od 35%. I na kraju pitanje da li postoji kazna za nepodnošenje porezne prijave,ako da kolika bi mogla biti?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija