Jump to content

Haze_

Korisnik
 • Broj objava

  9
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. podjela imovine, vanbračna zajednica

  Nisam bio prijavljen na adresi, no pretpostavljam da se u 11 god. skupilo dovoljno svjedoka. Djece nemamo, točno. Hipotekarni kredit nije realiziran za gradnju kuće već samo za dovršenje nekretnine a gotovinski za opremanje. No bez obzira na to, dokazivanje što je gdje i od kojih novaca uloženo u kuću bila bi noćna mora, tako da ova strašna konstatacija da može trajati desetljećima i ne izgleda tako nerealistično. Sada je i meni posve jasno koliko naivno sve to izgleda, no u danom trenutku izgledalo je sve vrlo normalno i logično, naravno na kraj pameti mi nije bilo da će se situacija razviti u smjeru u kojem jest. Puno Vam hvala na odgovoru.
 2. podjela imovine, vanbračna zajednica

  Hvala puno. I da, razvod je neprikladan termin, slažem se. Po nekakvom iskustvu, koliko ovakvi sporovi traju? Jasno mi je da je pitanje možda malo previše generalno, i nemoguće za odgovoriti obzirom na brzinu našeg pravosuđa, no svejedno, rough estimate?
 3. Pozdrav svima. U vanbračnoj sam zajednici s ženom 11 godina. Dobar dio tog vremena živili smo kod njenih roditelja jer sam ja ugalavnom radio na terenu diljem europe pa je tako bilo praktičnije za ženu i jer je to bila njena želja a i lakše se moglo uštediti. Sav novac u tom periodu ulagan je u gradnju kuće. Zemljište, kao i zahtjev za gradnju te sva ostala dokumentacija za gradnju kuće glasi na ženu. Tako je jednostavno bilo praktičnije jer sam ja uglavnom bio van Hrvatske. Krajem 2017 konačno smo se uselili u novu kuću koja je većim djelom dovršena ako se izuzme okućnica i gornja etaža kuće koja je ostala neuređena. Kuća još uvjek nije ni upisana iako imamo svu potrebnu dokumentaciju za to. Da bi uselili podigli smo svatko po još jedan kredit, žena stambeni za koji sam ja jamac, i ja gotovinski, na period od oko 7 godina, oba. Odmah nakon useljenja počeli su veliki problemi između nas. Razvod nije sporazuman, iniciran je s moje strane, no ona to jako teško podnosi, počela je piti antidepresive, prijetila samoubojstvom i sl. Nemoguće je ostvariti bilo kakav smislen razgovor te pokušati pronaći neki zajednički dogovor. Jedina opcija za nju je da ja napustim kuću i prepustim sve njoj ali istovremeno nastavim plaćati svoj dio kredita. Jasno, to je za mene neprihvatljiva opcija, nakon 11 godina ulaganja u kuću i tog kredita te činjenice da sam na terenu preživio umalo fatalnu ozljedu. Osim što je neprihvatljivo, ni financijski ne bi bilo izvedivo da 30% od plaće odvajam za kredit te istovremeno plaćam stanarinu budući da sam se 2015 vratio s terena i našao posao kod kuće, jasno sa znatno manjim primanjima. Čak i odvjetnika bilo bi u ovom trenutku teško platiti. Budući da sam veliki dio posla na kući kod gradnje obavio sam, za veći dio radova nemam ni račune koje bih mogao predočiti kao dokaz o investiciji osim nekih računa za materijal, ali na njima uglavnom ne piše tko je platio. Iako je činjenica da sam znatno većim djelom u gradnju kuće ulagao ja, što sa svojim radom što financijski, nemam nikakve namjere potraživati više od polovice, no za nju ni to nije opcija, osjeća se povrijeđeno i smatra da ima moralno pravo na sve. Djece nemamo. Molim bilo koga tko može pomoći savjetom da predloži kakve su mi opcije te da li ona zaista može upisati tu kuću na sebe i u potpunosti me razvlastiti i ostaviti da plaćam svoj dio kredita kao što stalno prijeti? Razumski, shvaćam da je tako nešto teško vjerovatno, no nakon svih ovih mjeseci svakakve misli mi se roje po glavi. Unaprijed srdačno zahvaljujem na bilo kakvom savjetu i pomoći.
×