Jump to content

lajso

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala ti, Cigo, još jednom na odgovoru...Znači, treba se pomiriti sa situacijom, zavući glavu što dublje u pijesak, saviti kičmu (ako je uopće imamo)i čekati...samo ne znam koga i ne znam šta...Nek' Hrvatskom i dalje drmaju idioti...Nama ni Bog više ne može pomoći, ali ja mislim da se ne treba predati, jedino tako se može nešto promijeniti...Pozdrav i još jednom hvala!
  2. OK, sve mi je to jasno...znači moja je obaveza da ja poslovođu učim njegov posao...Ne znam šta je poslodavac u noj vidio, koje sposobnosti, kad ,primjera radi, nije znala ni računalo upaliti, a kamoli napraviti primku, naručiti robu, organizirati smjenski rad itd. A šta bi bilo da sam ja odbio da je uputim u sve te stvari, ona to sama nikad ne bi naučila, jer evo i nakon skoro godinu dana ona još to nije savladala kako treba...I još samo ovo: znači bilo bi normalno da poslovođa u trgovini (kantini) ne mora imati trgovačku školu (jer je poslovođa!? i jer je sposoban, što ona nije). Dovoljna je, po tome bilo koja srednja škola, naročito poljoprivredna (ratar), a dobro je imati i VEZU (što ona i ima i zato je i došla). Kažem, da je za poslovođu došao netko odgovarajuće struke i sa iskustvom i znanjem, ne bih ništa rekao...Ovako sam zaista ogorčen...Puno pozdrava!
  3. Ovo mi je dosta hitno, pa bih od nekoga tko se u ovo razumije molio odgovor. Hvala!
  4. E, ovakva je situacija: radim u zagrebačkom trgovačkom društvu PLETER-USLUGE već više od 3 godine u vojnoj kantini u Đakovu kao prodavač. Od 1993. godine do negdje 2006. godine ta kantina je bila u sastavu MORH-a, a potom je Hrvatska vlada osnovala svoje trgovačko društvo (!?) i svi radnici koji su to htjeli prešli su iz MORH-a u PLETER-USLUGE. I to nije problem. Prije godinu dana su primili novu radnicu (a zbog smanjenog obima posla za to nije bilo nikakve potrebe)i postavili je u kantinu za poslovođu (jer je raniji poslovođa otišao)iako nas je već bilo dvoje zaposlenih sa kvalifikacijom prodavača, a posla, je, kažem, iz dana u dan bilo sve manje. Nova radnica (poslovođa) je primljena iako za taj posao nema potrebne kvalifikacije, po struci je ratar (SSS) i normalno da nije imala pojma o poslu, sve što je naučila u ovih godinu dana naučila je od nas dvoje. Ali ni to ne bi bio neki problem, da sada zbog viška radnika, traže da ja ili ova druga kolegica (koji imamo potrebne kvalifikacije za prodavača)pređemo u njihovu kuhinju na mjesto pomoćnog radnika i manju plaću ili da nam otkažu ugovor uz otpremninu. Kada smo nas dvoje prelazili iz MORH-a u PLETER-USLUGE potpisali smo ugovor na neodređeno vrijeme u svojstvu prodavača u kantini Đakovo, vojarna Dračice. Sada je pitanje: DA LI NOVOPRIDOŠLA RADNICA (SADAŠNJI POSLOVOĐA)može kao ratar ostati raditi u kantini iako za to radno mjesto nema kvalifikaciju i da li netko od nas dvoje mora prihvatiti njihovu "divnu" ponudu? ODNOSNO, ŠTO SE TU MOŽE UČINITI? Pozdrav i molim odgovor!
  5. Može li mi netko pojasniti koji su sve uvjeti za ostvarivanje prijevremene starosne mirovine po osnovi branitelj-dragovoljac i koliko bi ona u mom slučaju iznosila? U HV-i sam bio od 20.09.1991 do 03.09.1993. (s jednim prekidom od 30-ak dana od 07.11.1992 pa negdje do 15.12.1992. kad se brigada rasformirala, jer nisam primljen u aktivnu brigadu zbog, kako su mi oni objasnili, starosti, imao sam tada 37 godina). U tome razdoblju sam bio na bojištu, između ostaloga i u Bosni. Od 03.09.1993. sam ponovo u MORH-u zaposlen kao vojni namještenik u vojnoj kantini. 2001. godine više nisam bio vojni namještenik, sve su nas prebacili u civile. Tu sam radio sve do negdje 2007. godine kad smo izdvojeni iz MORH-a i prebačeni u trgovačko društvo PLETER USLUGE. Dakle, imam 56 godina, 27 godina radnog staža (+ oko 4 godine beneficiranog radnog staža). Molim odgovor...Hvala!
  6. Hvala, znači to je tako...Da, zdravstveno stanje mi je loše i trebao bih se liječiti, da bih mogao podnijeti zahtjev za invalidsku mirovinu i, koliko sam shvatio, tada bih imao pravo na braniteljsku mirovinu, ako se utvrdi moja nesposobnost za rad...Samo da kažem, moji problemi sa zdravljem (kralježnica, utrnuće lijeve ruke i desne noge, bol u slijepoočnici, živce da i ne spominjem) su počeli otprilike prije 3-4 godine, a do tada nisam imao nikakvih problema, nisam kod liječnika bio punih trideset godina, nije bilo potrebe, nisam ni sekunde bio na bolovanju, liječnica mi je tek tada otvorila novi karton (kao bebi), jer se stari tko zna kada izgubio...Izgleda, čeka me dugotrajno mrcvarenje po zdravstvenim ustanovama, samo me zanima da li mi tvrtka u kojoj radim (slavne PLETER USLUGE, nekada ZAPOVJEDNIŠTVO STANA MORH-a, pa UPRAVA ZA GOSPODARENJE NEKRETNINAMA MORHA-a), ako sam na bolovanju može uručiti otkaz, jer prije tri godine kad su nas potjerali iz MORH-a, morali smo potpisati da dragovoljno odlazimo i potpisali novi ugovor sa PLETER USLUGAMA u kojem stoji da nam sva prava iz dotadašnjeg ugovora ostaju ista dvije godine, i sad je to isteklo pa nas se lijepo žele riješiti. Jednostavno, nakon 18 godina izbačen sam iz MORH-a, u čijem sam stvaranju sudjelovao. Imali smo dvije mogućnosti, potpisati za PLETER USLUGE ili ostati u MORH-u na raspolaganju još dva mjeseca i tada otići uz neku otpremninu na Zavod za zapošljavanje. Hvala unaprijed na odgovoru...
  7. Moja priča je, otprilike, ovakva: U ZNG-u sam bio od 20.09.1991 (kasnije HV) do 7.11.1992, kad se rasformirala 122 brigada, nisam primljen u aktivnu brigadu, jer sam po njima bio prestar (imao sam tada 37 godina), u firmu se nisam mogao vratiti, jer je nije više bilo, pa sam se ponovo vratio u pričuvni sastav 122 brigade (njezini ostaci) i tu sam bio do 1.09. 1993. godine, a potom se zaposlio u vojnoj kantini kao vojni namještenik, nisam tražio PTSP nikada, pa niti prije nego što je ukinut, jer to ne želim i ne mogu, a 2001. godine sam izgubio status vojnog namještenika, iako je radno mjesto ostalo isto. Na ratištu sam bio, pa čak i u Bosni, ali sada u vrijeme recesije upitno je moje radno mjesto, nisam više zdrav, imam 55 godina, bez beneficiranog radnog staža (oko 4 godine) imam 27 godina radnog staža, pa me zanima da li bih mogao ostvariti neku mirovinu, jer kažem radno mjesto će mi do kraja godine biti ukinuto, nikad ništa nisam ni tražio, niti se o bilo čemu oko toga informirao, jer sam, smatrao sam imao posao...e, sad to više nije tako, pa ako mi netko može odgovoriti bit ću zahvalan...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija