Jump to content

boca11

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Puno hvala na odgovoru vidim da sa jako puno entuzijazma pomazes ljudima na ovom forumu. da je bar vise takvih ljudi ne bi nam ni trebali ovakvi forumi. pokusat cemo prebaciti isplatu mirovine na ruke ali nisam siguran imamo li pravnu osnovu za zahtjevati od HZMO-a tako nesto.
  2. Hvala na odgovoru naravno nije ni njemu cilj izbjeci svoj dug ali ako mu banka ne ostavi dovoljno za zivot mora pokusati nesto uciniti pa na kraju krajeva ni banci nije u cilju da joj duznik umre od gladi lol.(osim ako nemaju hipoteku na njegovu kucu:) ) mislim da je vec bezuspjesno pokusao prebaciti mirovinu na drugi tekuci. ne razumijem kako banka moze prisiliti nekog da racun drzi otvoren u njihovoj banci ako ovrha na mirovinu nije aktivna i zasto u HZMO stite interese banaka a ne svojih korisnika pa ne dozvoljavaju ljudima da svojim novcem raspolazu na nacin na koji zele. ne znam ima li HZMO uopce pravnu osnovu po kojoj ne dozvoljava mom ocu da preseli svoj racun u drugu banku dok od zg banke ne dobije odobrenje.Pa zar banka odobrava na koji racun cu ja primati placu ili mirovinu(ako nemam ovrhu na istu ne vidim pravnu osnovu za tako nesto). pokusao je zamoliti u banci da mu stave bar jedan kredit u mirovanje na slijedecih 6-10 mjeseci(dok prvi kojim je optercen ne otplati do kraje),ali do danas nema odgovora a zamolbu je poslao prije vise od mjesec dana na adresu njihove glavne poslovnice. znam da kredit nije milostinja i mora ga se vratiti ali i lihvari znaju kad smanjiti pritisak na duznika jer veci od te mjere ne ide u korist ni duzniku ni onom kojem se duguje. po tom pitanju banke su ponekad nemilosrdnije i od njih. najgore od svega je sto otac uz sve to boluje od leukemije,i ovakvi stresovi najmanje mu trebaju u trenucima dok je na kemoterapiji(a da ne spominjem da i lijecenje ima svoju cijenu).
  3. pa nije bas tako otac je u vrijeme dizanja tih kredita imao znatno vecu mirovinu a rate su bile znatno manje i jedan dio tih potrazivanja nastao je karticnim poslovanjem.tako da onu zadnju 1/3 primanja koja bi mu ostala uzmu karticari.
  4. nisam siguran da sam postao na mjesto savrseno za ovu temu ali blize njoj nisam nasao. Naime otac je tokom zadnjih godina iskoristio pravo na kredit u zg banci 2 puta medjutim naplata tih kredita ne vrsi se direktno sa mirovine vec sa tekuceg racuna. Necijim propustom odobrena su mu jos 2 kredita u drugim bankama(iako prva 2 zg banke iznose 1/3 primanja)koje naplatu vrse direktno sa mirovine. uvodjenjem haraca ocu je mirovina umanjena majka je u medjuvremenu ostala bez posla i ja takodjer,a rate kredita narasle su.Sad otac nema mogucnost placati sve te kredite.i od mirovine ne ostane mu nista.ovrha ga ne moze spasiti i osigurati mu minimum primanja dovoljan za zivot jer.se banka naplacuje sa tekuceg racuna i krediti u zg banci ne vode se kao zaduzenje po mirovini vec po tekucem racunu a krediti koje je naknadno digao u drugim bankama naplate se direktno sa mirovine prije no sto mirovina sjedne na racun banke i iznose takodjer 1/3 mirovine. postoji li neki nacin da ogranici njihovu naplatu ili je u pat poziciji i prisiljen cjelokupni iznos mirovine dati bankama i ovisiti o njihovoh dobroj volji da ga rasterete. Naravno mirovina je vezana uz tekuci racun zg banke i nije mu odobreno otvoriti tekuci racun u drugoj banci na koji bi primao mirovinu dok cjelokupni dug ne podmiri prema zg banci.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija