Jump to content

bajica01

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Na parceli pravokutnog oblika se nalaze dvije čestice (jedna ispred druge). Ispred parcele je prometnica. Od ceste udaljenija čestica ima oblik 'lule' i sastoji se od urbane vile (prizemlje i dva kata; jedan stan po etaži), 6 parkirnih mjesta i uskog prilaznog puta (tri metra širine). Na prednjoj parceli je u tijeku gradnja vrlo slične zgrade (ali sa 5 stanova) koja uz navedenu prometnicu ima 6 parkirnih mjesta, te dva dodatna parkinga (15 metara dužine) koja se nalaze uz naš prilazni put. Sada investitor traži suglasnost nas iz zgrade iza za služnost puta kako bi budući vlasnici mogli doći do svoja dva parkinga (navodno su mu i ta dva dodatna parkinga potrebna za dobivanje uporabne dozvole). Nakon malo međusobnih konzultacija shvatili smo da ne želimo dati trajnu dozvolu za korištenje puta (ispred zgrade ima dovoljno parkinga; put je vrlo uzak; znate i sami kakvu parkirnu kulturu posjeduje stanovništvo lijepe naše i ne želimo se naći u situaciji da zbog nekoga ne možemo ući/izaći u vlastito dvorište), ali također ne želimo niti ometati ishodovanje uporabne dozvole. Tako smo pristali sastaviti ugovor koji kaže da smo suglasni s korištenjem puta, ALI samo do dobivanja uporabne dozvole. Dakle kad dobiju uporabnu, mogu zaboraviti na ta dva parkinga (ovo će naravno stajati u ugovoru) do kojih moraju doći preko našeg puta. Zanima me koliku naknadu realno možemo tražiti od investitora za našu suglasnost o služnosti puta? Drži li uopće vodu pojam 'privremena služnost'? Unaprijed hvala na odgovorima/savjetima!
  2. Vlasnik sam mopeda. Vozilo je kupljeno, obavljen je tehnički, registracija i plaćeno osiguranje u srpnju 2010. Tada mi je rečeno da osiguranje ponovno treba platiti u srpnju 2011., a budući je vozilo novo, na tehnički i registraciju trebam za dvije godine (dakle 2012.). U srpnju 2011 sam platila obnovu osiguranja i pitala trebam li još što obaviti. Odgovor službenika je bio: slobodni ste, sve je riješeno. Jučer sam dobila kaznu na 700kn zbog neproduženja prometne dozvole (članak 250. stavka 1.), a radi se o obaveznom prekršajnom nalogu. Danas popodne s policom osiguranja idem da mi lupe pečat i produže prometnu. Zanimaju me daljnji koraci. Svakako mislim pisati prigovor (možda mi barem ublaže kaznu), krivnju ću priznati, ali ću kao olakotnu okolnost navesti krivo-informiranost (zašto me službenik prilikom obnove osiguranja nije uputio na šalter do sebe da mi obnove i prometnu?). Imam li temelj za barem ublaživanje kazne? Mogu li mi samo izreći upozorenje (budući ovim prekršajem nisu ugroženi ostali sudionici u prometu - prema čl.294, stavka 5)? No, dodatno me zbunio članak 241, stavak 3 Prekršajnog zakona koji kaže da "...prigovor zadržava izvršenje prekršajnog naloga." (ako se radi o obaveznom prekršajnom nalogu) Znači li to da ću kaznu morati platiti žalila se ja ili ne? Unaprijed se zahvaljujem na pomoći!
  3. Automobil koji namjeravam kupiti je kupljen u RH i ovdje registriran. Kupila ga je strana državljanka (Grčka) za vrijeme rada u RH. Prije par tjedana se vratila u Grčku, shvatila da je skupo cariniti ga i sad ga prodaje. Koji uvjeti moraju biti zadovoljeni? Vrijede li ista pravila kao kad kupujem auto od HR državljanina (5% porez) ili ima još nekakvih davanja? Koje bi podatke prodavač trebao dati na kupoprodajnom ugovoru? Hvala
  4. Ali ima tu par problemčića: 1. GO: Ja sam na godišnjem od 10.04. (subota), kad mi je prekipilo i kad sam sam sebi rekao da je najbolje da odem kući, prije nego svima saspem u facu sve što mi je na pameti. Samo da još napomenem da nisam tražio dozvolu za korištenje istog. U svom sam zahtjevu tražio i da mi se navede koliko sam GO prenio u 2010.g, koliko sam GO dobio za 2010.g, te koliko sam ga iskoristio. Među papirima koje mi je poslodavac dao je i Potvrda o GO u 2010.g, u kojoj piše da imam pravo na dio godišnjeg (6 dana), iskoristio sam 4 dana, a preostala 2 dana će mi pisati tu subotu (koju sam odradio do 9:30h) i ponedjeljak. NIJE navedeno koliko GO sam dobio za ovu godinu. Sve ostalo mi je jasno. Još mala opaska - u navedenoj potvrdi mi se poslodavac obraća na TI. Na savjetima vam zahvaljujem, ali sam svakako mislo firmu napustiti. Mislim da je najgore što mi se zbog odlaska na nedozvoljeni GO može desiti - izvanredni otkaz od strane poslodavca. U krajnjoj liniji - dao otkaz ili dobio otkaz, dođe mi na isto. 2. PLATNE LISTE: Tražio sam ispravne liste za cijeli period rada kod poslodavca, a dobio sam liste samo za 2009.g u kojima je naveden samo redovan rad, dakle fond sati. I nedostaju liste za 2-3 mjeseca. Budući nisam vodio privatno evidenciju prisutnosti na radnom mjestu, tražio sam na uvid službenu evidenciju ili njihove kopije, kako bi ustanovio novčanu razliku koju mi je dužan. To nisam dobio. 3. RASKID: Na papiru, bez naslova piše: Ja __________, dana 12.04. na vlastiti zahtjev raskidam ugovor na neodređeno vrijeme. Točka. I ništa više. 4. Budući sam sve mislio riješiti mirnim putem, svoje zahtjeve nisam poslao poštom, nego samo ostavio poslodavcu na stol. Usput, bio sam vrlo uljudan i nadasve jasan u zahtjevu, gdje sam i detaljno obrazložio zašto mislim da mi je dužan. Ali, po mom mišljenju, budući ni poslodavac nije stvar rješavao službeno, dakle putem pošte, mogu ponovno poslati isti zahtjev, ovaj puta preporučeno s povratnicom, pa sve ispočetka. Osim komentara vas molim i odgovor: Može li mi na osnovu mog nepojavljivanja na poslu odbiti isplatiti sate koje sam dosad odradio?
  5. Evo noviteta: Poslodavcu dostavljan zahtjev za ispravnim platnim listama, a on mi nakon par dana šalje SMS da dođem potpisati raskid ugovora. To ne potpisujem ako se radi o sporazumnom raskidu ugovora i ako ne piše da će mi platiti dugovanja. Jesam u pravu?
  6. Hvala na brzinskoj pomoći. Sad je problem što radnici sami upisuju svoju prisutnost na poslu, a te liste se nalaze kod poslodavca. Osim toga, ja ne znam po kojoj satnici radim, jer to nigdje nije navedeno (niti u ugovoru, niti na ovih par platnih lista koje sam zatražio). A ne mogu ni preko brutto iznosa plaće izračunati, jer je na svakoj od navedenih listi, brutto različit. I još nešto: smije li mi subote koje ne radim stavljati u godišnji odmor?
  7. Pozdrav svima. Čest sam gost ovih stranica i puno sam korisnih savjeta pročitao i primijenio. Sada mi treba konkretan savjet, pa molim za pomoć. Zaposlen sam u privatnoj firmi oko godinu i pol. Plaću primam relativno redovito, ali niti jednom nisam primio platnu listu, tako da ne znam kolika mi je satnica, plaća li mi se prekovremeni rad, koliko sam GO iskoristio, koliko mi je GO ostalo... Dolaskom u firmu sam potpisao ugovor na neodređeno vrijeme u kojem stoji da ću za 40 sati tjedno primiti osnovnu plaću od 3000 kn. Ja radim 6 dana u tjednu po 7,5 sati, dakle svaki tjedan odradim barem 5 prekovremenih sati (često bude i više). Plaća mi se kreće u rasponu od 2950kn (???) do 3150kn. Nedavno sam zbog obrane u prometnom prekršaju tražio od poslodavca platne liste zadnjih 6 mjeseci i neugodno se iznenadio. Na svakoj listi piše SAMO redovan rad i naveden je broj fonda sati iz dotičnog mjeseca. Na svakoj je listi brutto iznos plaće drukčiji, te nigdje ne piše niti iznos satnice, niti koeficijent po kojem se brutto iznos obračuna. Kad sam o nepravilnostima i nejasnoćama upitao poslodavca, rekao je da on to "sve skupa obračuna na papiriću i na listu napiše samo redovan rad, kako ne bi bilo previše redaka na listi" (?!?) Ostao sam šokiran izjavom i nisam bio u stanju raspravljati s njim. Sutradan sam našao jedan papir s izračunom: broj redovnih sati×22kn + broj prekovremenih sati×32kn (zbog onog 7,5 uredno zaokruženo na manji broj) = brutto za taj mjesec. Na nekom drugom obračunu, subotom upisan GO u trajanju od (opet) 7 sati. I tako dalje. Usput, od mene se očekuje, po potrebi, biti na raspolaganju i nedjeljom u npr. 7 ujutro ili 10 navečer (radim u ribarskoj industriji). Smatram da me se sustavno potkrada, pa me zanima, imam li, na osnovu navedenog, temelj za izvanredni otkaz zbog nepoštivanja radnih prava i direktnog kršenja ugovora? Ispričavam se na dugom postu i unaprijed zahvaljujem na pomoći.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija