Jump to content

gala385

Korisnik
 • Broj objava

  346
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  3

gala385 je zadnji put osvojio dan listopad 5 2015

gala385 objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O gala385

 • Rang
  Veteran

Nedavni posjetitelji profila

3640 pregleda profila
 1. Utvrđivanje/osporavanje očinstva

  Da sad, vidim članak 403. OB. Katastrofa, umjesto da čovjek plati 2400 kod privatnika, mora 6000 + troškove zastupanja iako je majka prouzročila spor.
 2. Poštovani, u slučaju tužbe radi utvrđivanja odnosno osporavanja očinstva, tko podmiruje troškove medicinskog vještačenja DNA analizom ukoliko majka u više navrata odbija ikakav kontakt s mogućim ocem? Napominjem da je isti prethodno majci ponudio podmiriti troškove analize u privatnoj klinici no majka ne odgovara na kontakt. Isto tako, koliko je cijena sudskog utvđivanja?
 3. Povrijeđeno pravo prednosti zapošljavanja

  Nije potrebno. Ako smatrate da vam je povrijeđeno pravo prednosti pri zapošljavanju, možete ako se radni odnos zasniva rješenjem u roku od 30 dana od dana izjavljivanja žalbe na rješenje o prijmu u službu izabranog kandidata podnijeti predstavku upravnoj inspekciji radi provedbe inspekcijskog nadzora ili ako se radni odnos zasniva ugovorom o radu, možete podnijeti zahtjev nadležnoj inspekciji za provedbu nadzora u roku od 30 dana od dana dostave obavijesti o sklapanju ugovora o radu s izabranim kandidatom ili u roku od 30 dana saznanja o sklapanju ugovora o radu s izabranim kandidatom, a najkasnije u roku od šest mjeseci od sklapanja ugovora o radu s drugim kandidatom. Nazvati nadležnu inspekciju.
 4. Povrijeđeno pravo prednosti zapošljavanja

  https://branitelji.gov.hr/UserDocsImages//NG/12 Prosinac/Zapošljavanje//Popis dokaza za ostvarivanje prava prednosti pri zapošljavanju.pdf Pregledajte
 5. Povrijeđeno pravo prednosti zapošljavanja

  Osoba koja ne bude primljena u državno tijelo, ukoliko smatra da joj je povrijeđeno pravo prednosti pri zapošljavanju, da bi ostvarila navedeno pravo može izjaviti žalbu protiv rješenja o prijmu, u roku od 15 dana od dana primitka rješenja. Iz mog iskustva, kandidati koji se pozivaju na pravo prednosti u velikoj većini slučajeva nisu dostavili sve dokumente propisane Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, a obzirom na zamršenost propisa.
 6. OTKAZ UGOVORA O RADU POD BOLOVANJEM

  Ugovor Vam prestaje s danom prestanka korištenja roditeljskog dopusta osobe koju mijenjate. To može biti dan naznačen na rješenju o priznanju prava na korištenje roditeljkog dopusta ili može biti da je ta djelatnica zatražila prekid roditeljskog dopusta. U svakom slučaju ugovor Vam mora prestati dan prije povratka osobe koju mijenjate. Imate pravo na isplatu naknade za razmjerni dio god. odmora.
 7. Isplata godišnjeg odmora

  Kao što sam napisao, pravo na regres imaju radnici koji koriste makar 1 dan godišnjeg odmora ISKLJUČIVO ako je to propisano Pravilnikom o radu, kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu. Ako se radi o privatniku, nema obveze već njegova dobra volja jer u ZOR-u ne postoji obveza isplate regresa. Ako radnik ode iz firme prije isplate, a uopće nije koristio godišnji odmor, ne bi trebao dobiti regres. Ako jest, u pravilu bi isti trebao dobiti prije korištenja god. odmora ........recimo u javnim službama je propisano najkasnije do 15.07. Ako se koristi stari godišnji radnik bi trebao dobiti regres za tu godinu.
 8. Isplata godišnjeg odmora

  Razlog je zato što se ugovori sklapaju do kraja nastavne godine, odnosno u pravilu do 15.06.2018. godine, jer prestaje osnova Vašeg zaposlenja. Pravo na regres imaju radnici koji koriste makar 1 dan godišnjeg dakle ovisi jeste li u ovoj godini isti i fizički koristili. Na koje vremensko razdoblje je sklopljen ugovor?
 9. Odluka o godisnjem

  Poslodavac određuje kada ćete koristiti godišnji i to sukladno planu godišnjih odmora, osim 1 dana koji možete koristiti kada želite sukladno ZOR-u. Iznimke o dužini ovog zadnjeg su ako je drugačije ugovoreno npr. kolektivnim ugovorima.
 10. Ugovor o djelu

  To doslovno znači da će ostali dobiti i regres i Božićnicu, a Vi ne, što je po meni vrlo nekorektno. Projekt pomoćnika na razini Hrvatske financira MZO odnosno EU, tako da mi nije jasna formulacija "škola nema novaca". Jedino ako su samo Vas uzeli kao dodatnog pomoćnika izvan javnog poziva uz uvjet da Vas škola financira što Vam je trebalo biti naglašeno, moja škola je tako uzela prije par godina par pomoćnika dok se isto financiralo iz sredstava osnivača (grada) uz jasan uvjet da pomoćnici neće imati pravo na išta osim prijevoza i plaće.
 11. Ugovor o djelu

  U školama se uobičajeno za asistente sklapa ugovor o radu na određeno vrijeme. Pretpostavljam da netko želi izbjeći prava iz kolektivnih ugovora.
 12. Žalba na natječaj u osnovnoj školi

  Najmanje 4 člana moraju biti prisutna. Sukladno čl. 114. ZOOOSŠ o zasnivanju radnog odnosa odlučuje ravnatelj uz prethodnu suglasnost šk. odbora (kod natječaja). Žalba ne postoji kod zapošljavanja u školstvu već isključivo prijava prosvjetnoj inspekciji ukoliko smatrate da je bilo nepravilnosti. Dakle ravnatelj odlučuje koga će predložiti odboru a njihovo je da kažu da-ne. To što se radili na tom mjestu ne znači da imate prednost u slučaju natječaja. Kratko i jasno.
 13. Pravo na isplatu regresa?

  Regres se isplaćuje radniku koji je (fizički) koristio makar jedan dan godišnjeg odmora u godini za koji se regres isplaćuje. Dakle ako nije koristio godišnji odmor, tj ako mu je samo isplaćena naknada za korištenje god. odmora jer ga radi prestanka ugovora o radu nije iskoristio, ništa od regresa....
 14. Tehnoloski visak u sk.

  Ravnatelj je postupio ispravno. Nema smisla jednu kolegicu proglasiti viškom ako postoji upražnjeno mjesto, pa uzimati nekog na određeno radi zamjene.
 15. Provala u profil na društvenoj mreži

  Ako imate gmail, isti ne razlikuje npr. pero.peric@gmail.com i peroperic@gmail.com, tako sam se greškom ulogirao u fejs nekog lika jer sam dobivao njegove mailove.
×