Jump to content

gala385

Korisnik
 • Broj objava

  320
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  3

gala385 je zadnji put osvojio dan listopad 5 2015

gala385 objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O gala385

 • Rang
  Veteran

Nedavni posjetitelji profila

3437 pregleda profila
 1. Godisnji nakon porodiljnog

  Prenijeti možete godišnji samo iz godine koja prethodi povratku na posao, dakle 2017 + 2018. Institut prenošenja godišnjeg odmora dopušta prenošenje neiskorištenog dijela godišnjeg odmora samo na iduću godinu, (npr. stečeni godišnji odmor za 2012. godinu može se prenijeti na 2013. godinu), a ne na godine koje iza nje slijede. http://www.mrms.hr/pitanje/godisnji-odmor-3/
 2. Možete prenijeti samo godišnji iz 2017. i iskoristiti ga do kraja 2018. Naravno, poslodavac će odrediti kada ćete ga koristiti.
 3. Donošenje pedagoške mjere

  Pretpostavljam da se radi o ukoru ako spominjete razredno vijeće. Škola mora roditelja obavijestiti PRIJE izricanja mjere, a iznimka je ako se ne odazove niti pisanom pozivu na razgovor. Dakle roditelj mora biti informiran o neprihvatljivom ponašanju, ako se ne odaziva telefonski, niti pisanom pozivu, mjera se može izreći i bez toga. Rok za donošenje mjere je 15 dana od saznanja za neprihvatljivo ponašanje. Uobičajeno je unutar tog roka roditelju dostaviti mjeru preporučeno s povratnicom.
 4. Prednost pri "punjenju" satnice u školi

  Nije potrebna suglasnost školskog odbora u predmetnom slučaju jer je ona već dana prilikom zadnjeg zapošljavanja, samo ako ide natječaj, sukladno čl. 107. st. 10. podst. 3. ZOOOSŠ. Ravnatelj može upražnjeno radno mjesto popuniti i tako da satnicu raspodijeli na 2 osobe, tu se slažem. No to je rijetko u praksi.
 5. Prednost pri "punjenju" satnice u školi

  Zakonski ne. Logično bi bilo da puni satnicu osobi koja je duže u školi, ali ima više faktora u tome....
 6. Prednost pri "punjenju" satnice u školi

  Nitko nema "prednost". Temeljem članka 23. st. 5. Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (Narodne novine broj 39/17) kada se u Školi ukaže potreba za popunjavanjem radnog mjesta, poslodavac je obvezan zaposlenicima te Škole, a koji imaju ugovor o radu na neodređeno radno vrijeme i ispunjavaju uvjete tog radnog mjesta, ponuditi prelazak na upražnjeno radno mjesto, izmjenom ugovora o radu bez raspisivanja javnog natječaja. Dakle satnica se može popuniti bez natječaja ako u školi ima osoba koje rade na neodređeno nepuno vrijeme i ispunjavaju uvjete. Dakle ravnatelj prvo MORA ponuditi svojim zaposlenicima popunu satnice, a tek onda ide natječaj ako ne popuni. Ako i objavi natječaj, Vas dvije nemate nikakvu zakonsku prednost. Pri tome ravnatelj ima potpuno diskrecijsko pravo kome će popuniti satnicu. Dakle sam odlučuje.
 7. Tehnološki višak u školama

  Pri utvrđivanju tehnološkog viška, u konkretnom slučaju, gledaju se svi učitelji razredne nastave zajedno. Kolegica koja je trudna ne može biti višak. Gore sam napisao kriterije. Ako ste član sindikata možete kontaktirati njihovu pravnu službu za detalje.
 8. Tehnološki višak u školama

  Ravnatelj se pri odlučivanju mora voditi odredbama ZOR-a kao i odredbama kolektivnog ugovora (savjetovanje s sindikatom), što u praksi znači da "prednost" imaju osobe s uzdržavanom djecom i više staža, a višak su mlađe kolegice. Sukladno čl. 115. st. 2. Zakona o radu "Pri odlučivanju o poslovno uvjetovanom otkazu, poslodavac mora voditi računa o trajanju radnog odnosa, starosti i obvezama uzdržavanja koje terete radnika." Pročitati i čl. 30. kolektivnog ugovora. Ovdje je jedna starija prezentacija da Vam bude jasnije. https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&ved=0ahUKEwjay87Vl6TaAhVQ3aQKHazlBecQFghLMAQ&url=http%3A%2F%2Fwww.os-vnazor-sb.skole.hr%2Fupload%2Fos-vnazor-sb%2Fimages%2Fstatic3%2F1338%2Fattachment%2F1104790.ppt&usg=AOvVaw32pV61uozxN98jMTfl4olv
 9. Pravo na godisnji

  Kod oba poslodavca imate razmjerni dio godišnjeg odmora. Pravo na novi imate već sada, ne morate raditi 6 mjeseci. Novi poslodavac će Vam morati dati razmjerni godišnji za 11 mjeseci rada, a kada i koliki dio razmj. godišnjeg to ovisi o njemu. Može Vam i sada dati godišnji za 11 mjeseci ako smatra da ćete raditi cijelu godinu. Obzirom da radite u ministarstvu, običajeno je preko ljeta, samo ćete dobiti godišnji za 11 mjeseci rada.
 10. Pravo na godisnji

  Stari poslodavac Vam je trebao omogućiti razmjerni dio godišnjeg odmora za siječanj ili ga isplatiti. Kod novog ćete imati razmjerni dio. Kada će Vam isti omogućiti, to je u njegovoj domeni odnosno volji.
 11. Namjestanje natjecaja - sto uciniti?

  Prvi dio pitanja - prosvjetna inspekcija ili kaznena prijava, ako se radi o zloporabi položaja i ovlasti. Drugi dio pitanja - savjetnik AZOO u stručno pedagoškom nadzoru.
 12. Namjestanje natjecaja - sto uciniti?

  Kao što sam Vam već napisao, zakonski je zapošljavanje u domeni isključivo ravnatelja i školskog odbora, a Vi imate pravo anonimne prijave koja Vam nažalost neće proći. Dužnost školskog odbora je da na prijedlog ravnatelja kažu da ili ne, ništa više, njihov posao čak nije niti obrazlagati zašto ili lobirati za nekoga. Ali njihov "posao" je reagirati na nepravilnosti. Inače, kod svakog zapošljavanja u školi na neodređeno vrijeme, ravnatelj ima pozive od pola grada, što uključuje gradonačelnika, stranke, zaposlenike škole koji imaju nazaposlenu djecu itd, dakle kod svakog natječaja bi inspekcija mogla poništavati natječaje. Svaki put. Kada bi se takvo nešto sankcioniralo, 95% ravnatelja bi bilo razrješeno.
 13. Namjestanje natjecaja - sto uciniti?

  Ako odbor uskrati suglasnost, po većini Pravilnika o radu škola ravnatelj ima opciju predložiti nekog drugog kandidata, no u pravilu se natječaj ponavlja. Ravnatelj se ne smije "oglušiti" niti može, jer u zapisnik mora ući odluka kojom odbor većinom glasova uskraćuje suglasnost. Što se forsiranja šk. odbora tiče, školski odbor ima niz ovlasti kojim može razriješiti ravnatelja samostalno ili putem prosvjetne inspekcije ako postupa nezakonito. Osobno smatram da zapošljavanja nisu u domeni djelatnika škole kojih se navedeno ne tiče niti odlučuju o istome, za isto ovlasti imaju jedino ravnatelj i školski odbor. Obzirom da postoji mogućnost anonimne prijave prosvjetnoj inspekciji, nema zapreke da prijavite mogući nepotizam, no isto neće biti od koristi, iz mog osobnog iskustva. Ja se ne sjećam niti jednog provođenja natječaja u zadnjih nekoliko godina bez dolaska inspekcije, uvijek netko smatra da je zakinut ili da se natječaj namješta, a ravnatelj koga kod da zaposli, stekne barem 50 neprijatelja. Imao sam prijava gdje se točno navodilo da je netko nečiji sin/kćer, da se namješta, ali inspekcija je gledala isključivo zakonitost provedbe natječaja.
 14. Namjestanje natjecaja - sto uciniti?

  Da ispravim prvu rečenicu u vezi prava uvida u zamolbu - samo ako ste kandidat u postupku.
 15. Namjestanje natjecaja - sto uciniti?

  Tek po zaprimanju obavijesti o odabiru po natječaju, imate pravo izvršiti uvid u zamolbu izabranog kandidata ako želite te poslati anonimnu prijavu isključivo prosvjetnoj inspekciji (mailom, pismeno), ako smatrate da je bilo nepravilnosti pri zapošljavanju (dakle zakonskih). Napominjem da sukladno čl. 114. Zakona o odgoju i obrazovanju, ravnatelj odlučuje o zasnivanju radnog odnosa uz prethodnu suglasnost školskog odbora, što prevedeno znači da može zaposliti koga kod želi pod uvjetom da ispunjava uvjete natječaja. Inspekcija se neće baviti s rekla-kazala nego samo zakonitošću obzirom da ravnatelj predlaže koga god želi, a posao je šk. odbora da kaže da da suglasnost ili ju uskrati. Iz mog iskustva, nema smisla slati inspekciju ukoliko osoba ispunjava uvjete.
×