Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

gala385

Korisnik
 • Broj objava

  447
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  4

gala385 je zadnji put osvojio dan srpanj 2

gala385 objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O gala385

 • Rang
  Veteran

Nedavni posjetitelji profila

4148 pregleda profila
 1. Godisnji odmor i prelazak kod novog poslodavca

  Tako je. Izračun je 20/12 * 6 mjeseci rada = 10 dana GO i to na dan 31.12.2019. Za sada imate 20/12 * 1 mjesec rada = 1,66 što se zaokružuje na 2 dana GO. Poslodavac odlučuje kada će Vam omogućiti godišnji odmor, može Vam dati svih 10 dana odmah ako je očekivano da ćete raditi cijelu godinu ili Vam dati nekoliko dana sad, no obvezan je omogućiti Vam korištenje tih 10 dana najkasnije do 30.06.2020.
 2. Godisnji odmor i prelazak kod novog poslodavca

  Sukladno čl. 78. st. 2. ZOR imate pravo na razmjerni dio god. odmora obzirom da Vam prestaje radni odnos.
 3. Odnosi se na točno Vaš slučaj. Prenijeti možete godišnji samo iz godine koja prethodi povratku na posao, dakle 2020 + 2021. Institut prenošenja godišnjeg odmora dopušta prenošenje neiskorištenog dijela godišnjeg odmora samo na iduću godinu, (npr. stečeni godišnji odmor za 2012. godinu može se prenijeti na 2013. godinu), a ne na godine koje iza nje slijede. Konfuzno, ali navedeno je stav Ministarstva rada.
 4. Ne. Prenijeti se može samo godišnji odmor iz prethodne godine u sljedeću. Dakle god. za 2019. najkasnije do kraja 2020.
 5. rok za dobivanje papira nakon otkaza

  HZMO, potvrda o stažu/zaposlenju na e-građanin....
 6. rok za dobivanje papira nakon otkaza

  Nije niti smio početi raditi bez položenog minimuma, sanitarna inspekcija to prvo gleda u nadzoru. Ako se nemate čega bojati, neka zove koga hoće. Ja osobno kod svakog odlaska zaposlenika dajem na potpis papir na kojem nabrojim koje dokumente vraćam radniku, upravo radi ovakvih situacija.
 7. Razmjerni dio godišnjeg odmora

  Zakonski, imate pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora ukoliko Vam poslodavac misli isti omogućiti kad i drugima. Ukoliko ste zaposleni na neodređeno i predmnijeva se da ćete raditi cijelu godinu, školu ništa ne sprječava da Vam omogući korištenje punog godišnjeg odmora preko ljeta. I škola ima manje problema kasnije.
 8. Plaća odvjetnika

  Od 10 kolega vježbenika s kojima sam svaki dan bio na kavi iza OGS, niti jedan nije ostao u odvjetništvu. Niti jedan kolega iz ureda koji mi je prethodio (cca 4 koje znam) nije u odvjetništvu nego JLS, firme itd. U gradu u kojem živim, u zadnjih 10 godina se jedan vježbenik upisao u komoru i to kćer odvjetnika koja planira prijeći za tajnicu škole jer nije za taj posao, a ima 7 ureda u gradu. Nadam se da ide na bolje, barem u ZG.
 9. Ugovor o radu - obvezan?

  Već nekoliko godina nije potrebno priložiti ugovor o radu po prijavi na hzmo..
 10. Plaća odvjetnika

  5500. Zanimljivo mi je da doslovno 99% studenata PF studira sa snovima o odvjetništvu, a 0.4 % ih zaista postane i OSTANE (da, ljudi odustaju masovno!) odvjetnikom. Svi ostali rade u školama, firmama itd. Prva stvar je što mislim da je taj fakultet totalno gubljenje vremena. Druga stvar, koliko gazdi firmi znaš? Lova nije u babama koje ti daju 500 kuna. Znaš li vještake? Znaš li podmititi vještaka? Suca u gruntovnic? Koliko sudaca znaš? Imaš li 20000 kuna za hladni pogon ureda? Odvjetnici ne postaju najbolji studenti već najsposobniji hahari. Smeta li ti što nikad ne znaš tko će ti zapaliti ured ili prijetiti? Osobnog vremena više nemaš... Da mi je sat vremena na PF Zagreb, 90% studenata bi se ispisalo odmah.
 11. Zapošljavanje osobe na roditeljskom dopustu

  Po naredbi prosvjetne inspektorice, do prestanka mandata ravnatelja. Dakle moramo čitavu proceduru zapošljavanja ponovno. Pitanje je smijem li zaposliti osobu koja je na roditeljskom dopustu...
 12. Poštovani, smije li poslodavac temeljem natječaja zaposliti osobu koja se nalazi na roditeljskom dopustu ili ista mora prekinuti korištenje navedenog prava, odnosno, odnosi li se čl. 30 ZOR-a na osobe koje koriste navedeno pravo? Konkretno, osoba koja koristi roditeljski dopust zamjenjuje ravnatelja škole do povratka na poslove za koje mu ugovor o radu miruje tj. do prestanka mandata. Ravnatelju ističe mandat s 31.08., te posljedično i ugovor navedene zamjene. Ravnatelj je ponovno izabran i nastavlja 2 mandat s 01.09. Htjeli bismo da osoba koja ga zamjenjuje i nastavi mijenjati u 2 mandatu. Dakle planiramo ponovno zaposliti istu osobu na zamjenu ravnatelja pa njezinu zamjenu.
 13. Zaboravio sam napomenuti da je gornja opcija i najbolja jer ako prekidate roditeljski dopust, morate u najmanje 2 kalendarska mjeseca koristiti godišnji radi prosjeka plaće, dakle drastično bi Vam pala naknada za roditeljski dopust u suprotnom.
 14. Da, ugovor Vam prestaje dan prije povratka osobe koju mijenjate na rad odnosno GO. Najpametnije bi bilo ostati na roditeljskom dopustu i da Vam poslodavac isplati naknadu za neiskorišteni GO. Ali gubite pravo na regres ako fizički ne koristite GO.
 15. Natječaj

  Ne bi trebalo biti. Osim ako ustanova/tvrtka ima Pravilnik gdje decidirano navodi što se mora priložiti.
×