Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

gala385

Korisnik
 • Broj objava

  454
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  4

gala385 je zadnji put osvojio dan srpanj 2

gala385 objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O gala385

 • Rang
  Veteran

Nedavni posjetitelji profila

4210 pregleda profila
 1. Porodiljni i posao

  Ništa Vam ne "pripada". Ravnatelj Vam može ponuditi dopunu satnice ako radite na neodređeno vrijeme, ali nije obvezan. (radi se o čl. 24. st. 5. KU) Može Vam bez natječaja dopuniti satnicu odnosno ugovor, a Vi i dalje ostajete na rodiljnom, iako onda mora provesti proceduru natječaja za Vašu zamjenu.
 2. izbor predstavnika radničkog vijeća

  O čemu se uopće radi? Osnivanju radničkog vijeća jer nemate sindikat, sastavljanju novog saziva školskog odbora odnosno odabiru predstavnika radnika u školski odbor ili izboru članova radničkog vijeća? Ne znam što ima školski odbor s radničkim vijećem?
 3. Isplaćen regres koji poslodavac traži nazad

  Nećete ništa postići dopisima niti odvjetnikom radi 1.250 kn. Niste fizički koristitili godišnji odmor sukladno GKU i regres vam je isplaćen greškom te ćete ga morati vratiti. Članci na koji se pozivate u prvom postu nemaju veze s Vašim slučajem jer Vas nitko nije prislio da se odričete godišnjeg niti Vam isti omogućio. Prva stvar je što o korištenju godišnjeg odmora odlučuje isključivo ravnatelj odnosno poslodavac, a ne Vi. Druga stvar, rješenje o godišnjem niste dobili do 30.06. jer Vam poslodavac nije namjeravao omogućiti godišnji odmor, iz razloga jer vam s 15.07. prestaje ugovor o radu i poslodavac Vam je mislio isplatiti razmjerni dio godišnjeg odmora, a ne ga fizički omogućiti. Obećanja ravnateljice nemaju veze s vezom jer FIZIČKI morate koristiti makar jedan dan godišnjeg. Isto tako rješenje nite morali dobiti do 30.06. niti se Vaš raspored godišnjeg odmora stavlja u plan korištenja god. odmora jer Vam poslodavac nije omogućio niti namjeravao dati god. odmor, već ga isplatiti. S odjavama ste jedino trebali dobiti Odluku o razmjernom godišnjem odnosno tj. isplati istog. Kao ravnatelj bih Vam dao dan godišnjeg kao i svima radi regresa, ali očito je nešto drugo u igri. Nemate apsolutno nikakve osnove. Vratite regres.
 4. Natjecaj za posao

  Ovisi o kojem se dijelu javnog sektora radi, odnosno pripadajućem kolektivnom ugovoru.
 5. Povreda kolektivnog ugovora (prosvjeta)???

  Realno, suprug Vam je zaposlen na neodređeno puno radno vrijeme i po mom mišljenju ne postoji obveza iz predmetnog članka iako je diskutabilno. Svrha samog članka je da se puni satnica osobama zaposlenim na neodređeno nepuno radno vrijeme. Napomenuo bih da je ravnateljica mogla ponuditi radno mjesto suprugu temeljem ovog članka, ali da nije obavezna. Inače se na oglasnu ploču stavi obavijest gdje se ponudi prelazak na mjesto, a zainteresirani podnesu pismene zamolbe. Čak i u tom slučaju ravnatelj nije obvezan tu osobu i zaposliti.
 6. nakon prava - MUP

  Interesantno mi je da svaki student pravnog fakulteta misli da će biti odvjetnik. Valjda se nitko ne bi upisao da se sugerira istina.
 7. Godisnji odmor

  26 bi trebao biti posljednji dan godišnjeg odmora.
 8. Godisnji odmor i prelazak kod novog poslodavca

  Tako je. Izračun je 20/12 * 6 mjeseci rada = 10 dana GO i to na dan 31.12.2019. Za sada imate 20/12 * 1 mjesec rada = 1,66 što se zaokružuje na 2 dana GO. Poslodavac odlučuje kada će Vam omogućiti godišnji odmor, može Vam dati svih 10 dana odmah ako je očekivano da ćete raditi cijelu godinu ili Vam dati nekoliko dana sad, no obvezan je omogućiti Vam korištenje tih 10 dana najkasnije do 30.06.2020.
 9. Godisnji odmor i prelazak kod novog poslodavca

  Sukladno čl. 78. st. 2. ZOR imate pravo na razmjerni dio god. odmora obzirom da Vam prestaje radni odnos.
 10. Odnosi se na točno Vaš slučaj. Prenijeti možete godišnji samo iz godine koja prethodi povratku na posao, dakle 2020 + 2021. Institut prenošenja godišnjeg odmora dopušta prenošenje neiskorištenog dijela godišnjeg odmora samo na iduću godinu, (npr. stečeni godišnji odmor za 2012. godinu može se prenijeti na 2013. godinu), a ne na godine koje iza nje slijede. Konfuzno, ali navedeno je stav Ministarstva rada.
 11. Ne. Prenijeti se može samo godišnji odmor iz prethodne godine u sljedeću. Dakle god. za 2019. najkasnije do kraja 2020.
 12. rok za dobivanje papira nakon otkaza

  HZMO, potvrda o stažu/zaposlenju na e-građanin....
 13. rok za dobivanje papira nakon otkaza

  Nije niti smio početi raditi bez položenog minimuma, sanitarna inspekcija to prvo gleda u nadzoru. Ako se nemate čega bojati, neka zove koga hoće. Ja osobno kod svakog odlaska zaposlenika dajem na potpis papir na kojem nabrojim koje dokumente vraćam radniku, upravo radi ovakvih situacija.
 14. Razmjerni dio godišnjeg odmora

  Zakonski, imate pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora ukoliko Vam poslodavac misli isti omogućiti kad i drugima. Ukoliko ste zaposleni na neodređeno i predmnijeva se da ćete raditi cijelu godinu, školu ništa ne sprječava da Vam omogući korištenje punog godišnjeg odmora preko ljeta. I škola ima manje problema kasnije.
 15. Plaća odvjetnika

  Od 10 kolega vježbenika s kojima sam svaki dan bio na kavi iza OGS, niti jedan nije ostao u odvjetništvu. Niti jedan kolega iz ureda koji mi je prethodio (cca 4 koje znam) nije u odvjetništvu nego JLS, firme itd. U gradu u kojem živim, u zadnjih 10 godina se jedan vježbenik upisao u komoru i to kćer odvjetnika koja planira prijeći za tajnicu škole jer nije za taj posao, a ima 7 ureda u gradu. Nadam se da ide na bolje, barem u ZG.
×