Jump to content

gala385

Korisnik
 • Broj objava

  429
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  3

gala385 je zadnji put osvojio dan listopad 5 2015

gala385 objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O gala385

 • Rang
  Veteran

Nedavni posjetitelji profila

4069 pregleda profila
 1. Pravo na puni godišnji odmor

  Puni nakon 01.07. Poslodavac odlučuje kada ćete ga koristiti...
 2. Utvrđivanje tehnološkog viška

  Zahtjev za zaštitu prava je mogla postaviti u roku od 15 dana od dana primitka otkaza. Dakle više nema pravo na sudsku zaštitu. U trenutku donošenja odluke o organizacijskom višku, situacija je bila takva i gotova priča. Dobit će nešto otpremnine i biti na listi UDU i zaposliti se vrlo brzo...
 3. Pjevanje ustaskih pjesama u busu

  Sve više od pedagoške mjere opomene je pretjerano.
 4. Rješenje o prestanku radnog odnosa

  Ovisi po kojoj osnovi tražite pravo prednosti. Npr. što se tiče branitelja tu se traži "preslika pravomoćnog rješenja, odluke ili drugog pravnog akta o prestanku prethodnog zaposlenja". Dakle tu se ne bi ugovor uzimao u obzir nego isključivo odluka, rješenje itd. Napomenut ću Vam da je pozivanje na pravo prednosti vrlo zamršeno te Vas poslodavci mogu "otkantati" na sto načina. Treba jako paziti da dostavite doslovno sve što se traži jer posloavci organski mrze nekog prisilno zapošljavati i tražit će SVE načine da Vas otpišu, a u mojoj dugogodišnjoj praksi samo je jedna kandidatkinja imala sve što se tražilo i tu nismo mogli ništa. Naravno ne radi svoj posao kako treba. Niti radna inspekcija više ne zna kako nešto tumačiti, ali UVIJEK tumači u korist poslodavca.
 5. Rješenje o prestanku radnog odnosa

  Bitno je da zadnji ugovor nije prestao Vašom krivnjom odnosno voljom (otkaz, sporazumni otkaz). Iako poslodavac to ne mora, uobičajeno je radniku izdati obavijest o prestanku ugovora o radu.
 6. Odvjetnička tarifa

  Prigovoriti na VPS ste mogli najkasnije na pripremnom ročištu.
 7. Neizbor kandidata po natjecaju

  Povjerenstvo otvara zamolbe, vrši "testiranje" kandidata (što je glupost i fomalnost jer nitko u školi to nije ovlašten niti stručan) i ravnatelju dostavlja listu po rangu. Ravnatelj izabire jednog i predlaže tu osobu školskom odboru. Posao školskog odbora jest da kaže da ili ne odnosno da uskrati ili da suglasnost. Ne mora obrazlagati zašto. Povjerenstvo nije dužno objavljivati rezultate testiranja. Imate pravo uvida u natječajnu dokumentaciju (bez uvida u osobne podatke ostalih kandidata) što znači da Vam tajnica u uredu omogući da pogledate sve u vezi izbora sa skrivenim osobnim podacima ostalih kandidata. Ako smatrate da nije poštovana procedura imate pravo prijave prosvjetnoj inspekciji. I to je jedino što možete. Dakle školski odbor nije dužan obrazlagati zašto nije dao suglasnost.
 8. Procedura Vašeg zapošljavanja je neregularna. Međutim, naložiti da se raskine Vaš ugovor može jedino inspekcija. Nitko drugi Vas ne može prisiliti na sporazum ili legalno dati otkaz. Dakle sve ovisi hoće li netko poslati inspekciju...tu nastupa ravnateljica da smiri situaciju sa sindikatom. Ako nitko ne pošalje inspekciju nikome ništa....Najbolji bi bio dogovor s ravnateljicom jer će Vam inaćenje donijeti kontraefekt...........Vi potpišete sporazumni, ravnateljica vas uzme na 60 dana pa primi po natječaju i sve riješeno. Niste napomenuli ima li sindikat ikoga kao teh. viška ili na listi s nepunim RV. Ako i ima, ravnateljica NIJE OBAVEZNA istu osobu primiti. Ako nema, super... Glupa situacija, ali i meni se moglo dogoditi jer radimo potpuno isto....
 9. E radna knjižica

  Po mom programu "REGZAP", od 22.01.1996. - 30.06.2002. izračun staža za 8 sati dnevno iznosi 060509 što znači da sustav računa kao da imate puno RV. Da se radi o 7 sati dnevno imali biste 050720. Mislim da nemate brige, posebice jer su Vam na HZMO rekli da nema potrebe za izmjenama, isto su i meni napomenuli kad su mi djelatnice išle u mirovinu. Možete postaviti upit u glavnu direkciju da budete sigurni ali mislim da se radi o tome da se do neke godine puno radno vrijeme upisivalo kao 7 sati dnevno.... http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?ID=30
 10. Isplata godišnjeg tijekom porodiljnog

  Naknada za neiskorišteni godišnji odmor Članak 82. (1) U slučaju prestanka ugovora o radu poslodavac je dužan radniku koji nije iskoristio godišnji odmor isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora. (2) Naknada iz stavka 1. ovoga članka određuje se razmjerno broju dana neiskorištenoga godišnjeg odmora.
 11. E radna knjižica

  Neke djelatnosti kao recimo školstvo su ranije imale kao puno radno vrijeme službeno navedeno 7 sati dnevno a ne 8, te se računalo kao puno RV. Radi li se o tome kod Vas? Piše li Vam u zadnjoj kućici (trajanje staža) kod odnosa od 22.01.1996. - 30.06.2002.. išta? Ako se radi o nepunom odnosno pogrešci bilo bi prazno.
 12. Preko ljeta ne radi nitko osim budala poput tajnika i računovođe za 500 kuna manju plaću od učitelja, obzirom da svi učitelji idu oko 8.7. na godišnji i do tad su obavljene podjele svjedodžbi i dopunska nastava.... Vas će najvjerojatnije ponovno uzeti na 60 dana pa raspisati natječaj u listopadu. Ako Vas nešto buni, pravilo je da zamjena ne smije raditi ukoliko osoba koju mijenja koristi godišnji, I TO PREKO PRAZNIKA kako MZO ne bi plaćalo osobu na godišnjem i zamjenu, dakle 2 osobe. Inače, osobno u ugovor stavljam odredbu "i traje do povratka xxx na rad"....ovo što je Vaš tajnik stavio je neobično, pogotovo jer ste razrednik koliko sam shvatio i nema potrebe ako osoba koju mijenjate ne koristi godišnji, odnosno istu plaća HZZO, a ne MZO. Nema nikakve zapreke da budete u radnom odnosu preko ljeta ako je osoba koju mijenjate na rodiljnom/roditeljskom opustu, međutim, tako Vam je sročen ugovor....
 13. Ministarstvo ne financira zamjene osoba koje koriste porodiljni ukoliko iste s 1.7. koriste godišnji odmor. Dakle zamjena ne može preko ljeta biti u radnom odnosu ako osoba koju zamjenjuje ode na godišnji....ravnatelj je u pravu. Ako Vam tako stoji u ugovoru koji ste POTPISALI, nemate apsolutno nikakve pravne osnove.
 14. Godišnji nakon porodiljnog

  Sukladno čl. 84. st. 4. ZOR-a godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti te korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust te dopust radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, radnik ima pravo iskoristiti po povratku na rad, a najkasnije do 30. lipnja sljedeće kalendarske godine. Iznimka je st. 5., ako ako Vam poslodavac ne omogući korištenje do 30.06., tada možete do kraja godine u kojoj se vraćate na posao iskoristiti stari godišnji. Da pojednostavim, godišnji iz 2017. je "propao" jer ga ne možete prenijeti u 2019., ali možete prenijeti godišnji iz 2018. i koristiti ga najkasnije do kraja ove godine, ako Vam poslodavac ne omogući njegovo korištenje do 30.06.2019. Imate pravo i na godišnji iz 2019. Dakle imate pravo na cijeli godišnji iz 2018. i 2019. i poslodavac priča gluposti.
×