Jump to content

berlina

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, Uz dokup snage kilovata, da li usluga uključuje ormarić, brojilo i limitatore prema snazi? Od kuće do ormarića postoji kabel, znači nedostaje kabel od stupa do ormarića. Što sve se zapravo plaća? Možda netko zna. Hvala
  2. Sa susjedove kuće koja je viša od naše, pao je snijeg i napravio manju štetu na našem krovu. Dogodilo se. Nemam namjeru dolaziti u sukob sa susjedom, iako su kuću bez dopuštenja izgradili na samoj međi, ali me zanima ukoliko se šteta moguće nastavi i zbog njezinog dotrajalog krova, što poduzeti. Koliko mi je poznato ništa nije legalizirano na njezinom dvorištu, ponavljam, kuća je izgrađena dobrim dijelom na međi,bez dopuštenja pok. bake i djede. Zanima me da li se može, ako ona odbije, inzistirati i putem koga da stavi barem snjegobrane? Uz pozdrave, hvala!
  3. Molim Vašu pomoć: kako izvršiti darovanje građevinskog zemljišta čiji su suvlasnici dvije sestre, od kojih moja mama - meni i mom suprugu? Može li se u ugovoru navesti da teta svoj suvlasnički dio daruje mom suprugu, a mama meni? Pa tako nas dvoje darovnim ugovorom postajemo suvlasnici. Ili i jedna i druga moraju darovati i suprugu, i meni? Da li je dovoljno kupiti za to darovni ugovor u Narodnim novinama i ovjeriti ga kod javnog bilježnika ili baš sve to treba izvesti javni bilježnik? Hvala unaprijed od srca
  4. Evo, da ne otvaram novu temu,nadovezat ću se na Tein odgovor - za uklanjanje gospodarske zgrade veličine 25 ne treba mi dozvola, ALI da bi je uklonila u katastru mi je rečeno da moram imati Elaborat za koji mi treba: kopija plana, vlasnički i posjedovni list... Iz drugog izvora, jednog geodetskog ureda, dobila sam informaciju da je dovoljno da objekt sruši građevinska firma. Pitanje: Da li je moguće da za nešto za što nije potrebna dozvola za rušenje s jedne strane, treba elaborat koji nije jeftin ili rušenje koje je vjerujem još skuplje nego taj elaborat? Je li to moguće?
  5. Da li za gospodarski objekt od 25m2 trebamo dozvolu za rušenje? Nakon parcelacije u jednoj od novonastalih čestica upisan je taj objekt, a mi ga ne trebamo. Da li netko zna od kuda krenuti?
  6. Možda netko zna.... Da li je moguće nakon parcelizacije u kojoj će od jedne nastati dvije čestice, izvršiti zamjenu suvlasničkih dijelova? Plaća li se u tom slučaju porez? Zahvaljujem unaprijed na Vašim saznanjima!
  7. Puno Vam hvala, solin.... U međuvremenu sam saznala ponešto, a to mi je samo potvrdilo da je mamu i tetu nadležna osoba dobro uputila. Voljna sam platiti sve potrebno, kao i 5% poreza što se odnosi na tetin dio. One bi zapravo i dalje ostale u suvlasništvu da ja nisam odlučila graditi na maminom dijelu i zato sve to. No, teti dio "moram vratiti" jer ona živi dvorište do, koje je poprilično usko i njezin dio joj je potreban. Ono što je u svemu tome sada najbitnije je kad se "povrat" može izvršiti i na koji način. Da li netom kad se sve uvede u knjige, odnosno nakon što ja postanem vlasnik ukoliko mi obadvije daruju svoje suvlasničke dijelove. Hvala na svakom poznavanju i odgovoru. Unaprijed... Poz
  8. Poštovani felixxe, oprostite što koristim ovaj način, naravno i Vi solin, što sam upala u Vašu temu, no sve to činim ne bi li saznala ponešto bitno od onoga što me čeka dolaskom u Domovinu. Postavila sam već pitanje možda nejasno, no nitko mi nije baš ništa napisao. Stoga, molim i unaprijed hvala za svaki prijedlog. Želja mi je napraviti kuću u selu gdje sam odrasla, na građevinskom zemljištu koje je u suvlasništvu mame i tete. Arhitekt je sve pripremio i predao za izdavanje rješenja o građenju,kao i prijedlog parcelacije od nadležnog geodete,međutim nadležni djelatnik u postupku nije prihvatio punomoć koju je teta potpisala da majka može poduzimati i u njeno ime sve radnje glede navedenog, već je predložila da, ili teta da svoj suvlasnički dio mami, ili da obje svoj dio daju meni. Napominjem, u projektu se nalazi stara kuća koja se ruši i njezina kvadratura je prebijena za kvadratima novog objekta, tako je plaćena samo razlika kvadrata. Zanima me da li se nakon provedene parcelacije jedna od novonastalih čestica može ponovno vratiti teti? I...ukoliko teta svoj dio daruje mami (budući da snosim sve troškove) znači da ću platiti dva puta porez? Molim Vaša saznanja što učiniti. Hvala od srca.
  9. Htjela sam graditi obiteljsku kuću na zemlji koja je u suvlasništvu mame i tete.Međutim, nadležni ured me odbio jer nisu uvažili tetinu punomoć kojom dopušta majci da može poduzeti radnje koje predstoje za gore navedeno. Voditelj postupka, vidjevši da teta i majka imaju dobar odnos) predložio je sljedeće: - teta može darovati svoj dio mojoj majci ili obadvije neka daruju svoje dijelove meni Ako obadvije daruju meni mogu li nakon parcelacije od dviju čestica jednu od novonastalih ja ponovno darovati teti?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija