Jump to content

rascal108

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav Skuter sam kupio i napravio ugovor 24.3.2021. Prodavatelj i ja dogovorili smo cijenu 4000 kn (na 4 rate po 1000kn). To smo dogovorili u poruci, a on je u ugovoru naveo 1000kn cijenu. Za taj skuter sam se odlučio zato jer sam znao vlasnika od prije, te je imao dokaze u računima da je redovno održavan proteklih 6mj. No od početka se čudno ponašao, te mi u par navrata i stao. Kako sam ga tek kupio bilo mi je čudno jer mi vlasnik tvrdio da njemu nikad nije stao, da nikad nije imao problema itd. Kod jednog takvog zaustavljanja, izvadio svjećicu koja je bila sve samo ne mijenjana kako je navedeno 1,5mj prije kupnje. Bila je crna, prljava i zarđala. Po računima od servisa se da zaključiti da je u 6mj 3 puta mijenjana svjećica, 2 puta čišćen karburator i jednom naštelan i rađena je generalka no 9000km nakon - skuter je skroz zaribao. Drugim riječima, skuter nije nikako održavan. Odvezao sam skuter u servis gdje ga je on održavao i rekli mi da je ostao bez ulja, no nije, jer sam redovno dolijevao ulje. Uglavnom, prodavatelj i ja smo se nedugo našli, on inzistira na isplati do termina zadnje rate, a ja mu prvo ponudio da uzme nazad skuter ili ga popravi, s tim da iznos koji sam platio ostane kao naknada za korištenje istog, jer sam ga koristio nepuna 3 tjedna. Na to on ne pristaje nego mi prijeti i želi ostatak novca. Ja sam i dalje htio neki izlaz iz ove situacije, no danas sam dobio opomenu pred tužbu od njegovog odvjetnika. Zanima me što činiti? Skuter je neispravan, dobio ga u voznom stanju ali s očitim problemima, koje on uporno niječe. Savjet? Što u slučaju tužbe? Ja s nim imam dogovor na rate, no potpisnik i vlasnik je majka i ona ima potpis na ugovoru koji je na 1000kn. Da li on može tužiti majku, s obzirom da je on dobio u biti tih 1000kn? Po nekoj logici, može tužiti samo mene...ili?
  2. Poštovani Od 1.3.2018. Imam otvoreni paušalni obrt, za kojeg sam dobio nepovratni poticaj od HZZ. Prva godina je bila ok, no u drugoj polovici je nastao pad prometa, troškovi su mi bili veći, a da bi na kraju neko vrijeme bio bez poslovnog prostora. Od tada sam se uz obrt zaposlio u drugoj firmi da se financijski sredim, no kako stvari stoje, meni bolje nije, iam i problema sa zdravljem. Uglavnom, razmišljam da dam otkaz, i da zatvorim obrt nakon toga jer se ne pokrivam nikako. Mene zanima, ako ja dam otkaz u firmi, a nakon toga zatvorim obrt, da li mogu dobiti novčanu naknadu za nezaposlene? Hvala i lp, Davor
  3. Još bi me zanimalo kako se to obračunava...npr. imam 10 dana preostalih..dal isto kao placa ili se smanjuje iznos za neki postotak?
  4. Hvala na odgovoru. Još bi me zanimalo: - meni je ostalo 10dana godisnjeg. Znam da cu ih moci ostvariti u novoj firmi tek nakon 6mj, no ne znam dal cu se brzo i kad zaposliti. Sto uciniti da to ne propadne? Dal da to firma isplati na placu? Iskoristiti ne mogu jer mi je 31.10. zadnji dan.
  5. Pozdrav. Radio sam u firmi gdje sam zaposlen po ugovoru o radu na određeno vrijeme. Takav je posao (čišćenje posl. prostora), da sam moram naći zamjenu u slučaju bolovanja ili GO. U firmi sam bio 2 god, no svaki put kod zamjene, osoba ne dobiva nikakav ugovor, već radi za 20kn/sat te ukupan iznos dobije kasnije na tekući račun. Da li je to legalno ili ne? Također, 22.10. sam dobio na pismeno da mi se radni odnos prekida s 31.10. po isteku ugovora o radu na određeno. Bez detaljnih objašnjenja ili razloga navedenih. Umjesto mene radit će osoba koja me mijenjala za GO i bolovanje. U toj sam firmi radio 2 god s prijavom od 60 sati na mj. Da li je to tako.. dakle istekao ugovor i oni ga ne produže i to je to? ili postoji otkazni rok? Budući da je riječ o d.. ..ne bili trebali raspisati natječaj (moja zamjena starta 3.11. po osnovi tel. razgovora)? Hvala na odgovoru.
  6. Imam i ja jedno pitanje. Od 1.11.2010. do 1.11.2011. smo bili unajmili kuću. Potpisali smo 2 ugovora o najmu. Prvi kod useljenja na pravu cijenu - 2000kn, a drugi oko mjesec dana kasnije na 1000kn što je bilo kao za prijavu). No ovaj prvi, koji je istekao nakon 6 mj, nije ovjeren kod J.B. a za drugog ni ne znam. nama je bilo bitna prijava prebivališta zbog supruge koja je onda još imala statut stranca, no prijavu nikad nismo radili, pa zato mislim da ni drugi ugovor nije ovjeren kod J.B. Mi smo tražili u nekoliko navrat gazdu da to učinimo, no uvijek bi odugovlačio s tim. Iako smo mislili kako smo sve fino definirali, problemi su ubrzo započeli. Apsolutno ništa gazda kuće nije napravio po pitanju bilo kakvih popravka u kući. Sve smo učinili mi, ali dobro, u to nije bilo puno novčanih ulaganja. Problem je nastao oko režija. Naime, gazda je htio da režije plačamo po potrošnji za svaki mjesec (iako smo kod ulaska u kuću dogovarali drukčije), što nije bio problem za struju i vodu, ali za plin jest. To je bila 30g stara kuća s lošom izolacijom, pa su režije za plin za 11mj bile 1700kn a zimi i 2500kn. Uglavnom, da bi ostali ipak tamo, jer mi je žena upravo bila rodila u 11mj, usao sam u dugove i tako na kraju ostao gazdi ukupno dužan 4500kn. 1.11.2011. smo raskinuli ugovor (kojeg nisam od potpisa nikad ni vidio) i dogovorili da se dug podmiri do 30.7.2012. U tu svrhu je gazda svojim rukopisom napisao izjavu u moje ime, u kojoj se obvezujem vratiti dug do tog datuma. To sam i potpisao, ali opet, ništa nije ovjereno kod J.B. Uglavnom, došao je i kolovoz, on me tužio preko odvjetnice za isti iznos (4500kn) i traži se da to podmirim (4500 + 312kn troškovi odvjetnice) u roku od 7dana. Mi smo imali dogovor da se dug plača na tekući od njegove majke, jer je ona vlasnik kuće, što sam i radio, pa je dug smanjen za 1500kn. To on nije vidio jer nije pregledavao račun. Tako da je ustvari ostao dug od 3000kn. Dakle, nema sumnje da ću to podmiriti. Budući da nemam tolku gotovinu sad, posudit ću novac na bilo koji način i vratiti to, u to nema sumnje. No mene zanima; - ukoliko iz nekog razloga se ovo oduži i ne uspijem platiti, da li me on uistinu može sudski goniti, budući da ni ugovor o najmu ni ovaj o dugu nisu ovjereni? S odvjetnicom je dogovoreno da ako ne uspijem to realizirati na vrijeme, da samo javim, da ne dođe do tužbe. No bez obzira na to, zanima me što gazda uistinu može učiniti protiv mene - pravno? Zahvaljujem na odgovoru.
  7. Pozdrav. Molim Vas za pomoć. Dakle, oko godinu dana unazad sam se prepucavao s Tele2 oko netočnih računa. Neke nisam platio već se žalio, no na kraju je sve to završilo blokiranjem i na kraju isključenjem iz mreže. Dug je narastao na skoro 4000kn, jer sam (budala naivna) par mjeseci unazad produljio ugovor (nakon čega je sve to i krenulo), pa su tu uračunate buduće pretplate i kamate. E sad, stigao mi je ovršni prijedlog prije oko 3 dana. Sad uz to ide i 1500kn za advokata. Imam par pitanja: 1) Da li postoji mogučnost da ne platim 1500kn? Ja sam pisao T2 (7.12.2011.) da ću dug podmiriti vrlo uskoro i novac nedugo i sakupio. 7.1.2012. sam uplatio 300kn, no nije pomoglo jer je slučaj s advokateve strane završen 29.12.2011. Imam pravo na žalbu 8 dana, no ne znam dal mogu išta napraviti, no 1500kn je previše! 2) Istovremeno su mi blokirani računi i to svi, tekući, devizni i žiro račun. Ukupno je gore bilo oko 3900kn. Kad sve zbrojim i oduzmem... ispada da ukupno (ako računam da platim i onih 1500kn) dugujem 250 kn još. Na računima piše da su novci zaplijenjeni. Što je bolje, jednostavnije i brže: - platiti 250 kn i nek uzmu sve to što je zaplijenjeno na računima? - ili platiti dug na T2 račun i advokatu i onda čekati deblokadu? Nemam baš nikakvih iskustva s tim pa me zanima kako što brže i bezbolnije to napraviti. Ja imam gotovinu da platim već u ponedjeljak (posudio od frenda), no 10. mi ide stanarina i režije 2000kn, registracija auta i tako to... ne znam kak to sve na vrijeme izvesti. Ako platim u pon, kako što brže odblokirati račune i kolko dugo to traje? Hvala unaprijed na odgovorima.
  8. Poštovani, zanima me slijedeće: Ako neprofitabilna udruga dobije na poklon motorno vozilo, vrijednosti od oko 10000kn, da li se plaća porez na isto, znači porez na darivanje vozila i koja je situacija kod prijenosa, da li se onda plaća oboje ili kako?? Molim za odgovor, nije mi jasno kako to ide. Hvala puno.
  9. Pozdrav svima. Dakle, prijavljen sam na zavodu za zapošljavnje dulje od 6 mj i sad planiram otvoriti obrt za masažu, pa imam nekoliko pitanja vezano uz ovu potporu za samozapošljavanje: 1) Koliko je uobičajeno razdoblje od trena kad predam zahtjev pa do samog rješenja? 2) U kojim periodima stiže potpora? Da li odjednom ili 3-mjesečno? 3) Moj budući knjigovođa mi je rekao kako su moja ukupna davanja za obrt oko 1.780,56 kn, no na zavodu kažu da trebam biti prijavljen na 3.144kn. U mom upitu jednom ranije mi je ovdje odgovoreno kako si ja ne isplačujem plaču. Sada sam malo zbunjen. Molim za pomoć. Hvala na odgovorima.
  10. Pozdrav svima. Vidim da se o ovoj temi često raspravlja, a budući da se naši zakoni svako toliko mijenjaju, zanima me sljedeće: Supruga i ja smo podstanari neko vrijeme i sad iz nekih pravnih razloga moramo prijaviti promjenu boravka. To nismo prije uradili, jer se dosta selimo. Prebivalište imamo na adresi majke s kojom ne živimo. Na adresi na kojoj smo sad, nalazimo se privremeno, tj. nemamo namjeru trajnog nastanjenja, osim što ćemo tu ostati oko 6 mj. Obje adrese, dakle prebivalište i boravište je u istom gradu. Da li moramo u slučaju mijenjanja adrese boravka mijenjati i osobne iskaznice? Dakle, mi ne bi mijenjali adresu prebivališta već adresu boravka. Hvala na odgovoru. Davor
  11. Pozdrav svima na forumu. Planiram otvoriti obrt za masažu (samo ja ću biti zaposlen), pa me zanima nekoliko detalja: - Ako sam prijavljen na 3000kn/mj. kolka su ukupna davanja za moju plaću? - Kolika su ukupna davanja na obrt mjesečno, tromjesečno i godišnje? - Da li mogu i kako ostvariti poticajna sredstva kod otvaranja obrta (u svrhu kupnje potrebnih predmeta za obavljanje usluga masaže)? To bi bilo sve. Trenutačno sam nezaposlen, ali nisam prijavljen u zavodu za zapošljavanje. Živim u Varaždinu. Srdačan pozdrav i unaprijed hvala na odgovorima. Davor
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija