Jump to content

gp333

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Kako se kod nas gleda na gradnju 'hobbit' kuce ispod zemlje na poljoprivrednom zemljistu? nesto kao ovo: https://shrineodreams.files.wordpress.com/2014/01/hobbit_invitingnz.jpg http://1cqgxm3l59yi2wwbnn3qy35h.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2015/11/Bilbo-Baggins-Hobbit-House.jpg Kod nas nisam naisao na ovakve ideje jos... ima li legalnih savjeta oko ovoga?
  2. Dio knjiga prodajemo kao gospodarsku djelatnost udruge ali dio bi donirali ljudima kojima trebaju.... Kako udruga može donirati knjige nekome? Mislim adminsitrativno, kako se to provodi...
  3. Da li skraćeno ime udruge moze stajati na racunu? Ili moramo koristiti puno ime na racunima?
  4. Jedan USA izdavac namjerava tiskati knjigu u Hrvatskoj (zbog nizeg troska isporuke) i zatim je prodati nama koji smo Hrvatska firma (mi cemo je prodati lokalno i platiti 5% PDVa kod finalne prodaje) Ali oni me pitaju da li se mogu registrirati za VAT u Hrvatskoj kako bi dobili povratak VATa za USA firmu. Jer kad plate tisak knjige u Hrvatskoj tiskari placaju 25%. Oni me pitaju kako da to urade, jer su culi da mogu povratiti taj VAT ako su se prijavili za VAT u Hrvatskoj. 1. Da li je to istina uopce? 2. Ako jeste gdje se trebaju prijaviti? Kako to ide' 3. Da li moraju s nama raditi neki ugovor ili je dosta samo slati racune? Unaprijed hvala na savjetu. Nije bas uobicajen slucaj.
  5. Da li udruga kao gospodarsku djelatnost moze prodavati knjige drugih autora? Malo me zbunjuje ovo: http://www.poslovni-info.eu/sadrzaj/gospodarstvo-rh/mogu-li-udruge-obavljati-gospodarsku-djelatnost/ "Obavljanje trgovine Udruge i druge neprofitne pravne osobe mogu obavljati djelatnost trgovine na način i uz uvjete propisane ZoT-om. Udruge smiju prodavati samo svoje proizvode. To znači da ne smiju kupovati robu u svrhu njezine prodaje." Sad da li se prodaja knjiga drugih autora smatra trgovinom?
  6. Da li zakon ima definiran način kako fizička osoba može donirati udruzi brod na korištenje? Radi se o ekološkoj udruzi a plovilo bi se koristilo povremeno za ekološke akcije i aktivnosti Znači fizička osoba ostaje vlasnik plovila, ali ga ustupa po potrebi kad se ukaže potreba Plovilo je registrirano na fizičku osobu i nije gospodarki registrirano plovilo
  7. Radio sam u Velikoj Britaniji do sada, uglavnom tamo je sasvim u redu ako privatna tvrtka radi kao agencija za neku drugu tvrtku za 10% provizije. Znaci sve sto prodaju u UK naplate tamo, plate VAT i zatim 90% preostalog novca posalju tvrtki iz Gibraltara za koju rade. Slican projekt planiramo pokrenuti u Hrvatskoj. Pitam ovdje, jer zelim znati kako hrvatski zakonik gleda na ovaj pristup. Znaci: Hrvatska Joo kao 'agencija' radi za stranu tvrtku (iz Gibraltara). Hrvatska Joo proda i naplati uslugu u Hrvatskoj recimo 10.000kn. Plati se PDV 2500kn. 10% zarade hrvatske Jdoo je 750kn i zatim Jdoo salje 6750kn u Gibraltar firmi koja je vlasnik te licence. U UK je ovo uobicajeno i porezna se ne buni ili sl. se ne krse zakoni. Da li je u Hrvatskoj sve u redu kod ovakvog tipa poslovanja?
  8. Ne vjerujem da je pravomoćna, ali možda nije došla ni do tog levela, jer oni nakon presude nisu isporučili uopće presudu poštom (nisu znali pravilnu adresu, a adresa je pisala u spisu, samo se mijenjala jednom i kako nije bila na prvoj strani, to ih je zaustavilo;) Odvjetnica je rekla, sad ce to zastariti za 6-7 mjeseci (a od tada je proslo 4-5 godina). Kako se na to gleda? Da li mozda moram odvjetnicu pitati da pokrene zastaru? Kako mogu provjeriti sve ovo? Da trazim potvrdu o nekaznjavanju? Ne mogu sam nekako ranije provjeriti sve ovo?
  9. Nepravomoćno sam dobio uvjetnu presudu u trajanju 12 mjeseci, a sve to prije 5 godina. Sud mi nije uručio to rješenje ujedno. Odvjetnica mi je rekla tada da će to ići u zastaru. Nisam mislio o tome svemu do sada kad traže ovu potvrdu. Da li ću kao takav dobiti potvrdu o nekažnjavanju?
  10. gp333

    strane udruge

    Povezan sam s stranom ekološkom udrugom. Razmisljam o osnivanje Hrvatske udruge gdje bi jedan od tri člana bila ta strana udruga. Imam set pitanja za stručnu osobu. Gledao sam okolo po webu i forumu, ali ovo nije baš sasvim uobičajeno. 1. Udruga promiče korištenje prirodnih materijala na sve načine uključujući prirodne materijale kod brodogradnje. Udruga bi mogla bit sponzorirana iz inozemstva i iz Hrvatske od par poduzeća. Koliko razumijem ne plaća se porez na novce primljene od sponzorstva? 2. Jedan od glavnih projekata je izrada broda (trup) s takvim 'green' materijalom. Te zatim korištenje istog za promociju prirodnih materijala i za ukološka 'marine' istrazivanja. Kako mi imamo more to je moguce. Ali pitanje je sljedece: - Da li udruga moze biti vlasnik broda? - Ako je narucila brod od Hrvatskog brodogradilista kako ide plaćanje poreza i ostalog u tom slučaju? - Ako se udruga ikad zatvori, da li matična strana udruga ima pravo vratiti brod u svoj posjed (nazad u inozemstvo)? 3. Pretpostavljam da kao voditelj udruge ne moramo plaćati socijalno i sl. i ne moram imati plaću ako radim sasvim volonterski?
  11. ma ne da nije odrzavan, nego je 2 mjeseca mu stajao potopljen u lucici.. od motora nema nista.. nego se borim da spasim trup. nema nikakve opcija za ovrhom? jer vlasnik broda je taj moj kucni prijatelj. On ne moze povratiti brod nikako u meduvremenu? tek nakon 10 godna tuzakanja okolo?
  12. gospodja koju poznajem ima slucaj prodaje malog broda koji je placen pola samo.. kako ne koristi internet, pitam za nju.. imaju "kucnog prijatelja" kojem su prodali brod.. u stvari kako poznaju tu osobu, pustili su da on plati pola i uzme brod i da ce ostatak platiti kasnije u ugovoru pise da tek kad plati sve postaje vlasnik.. brod je na njihovo ime jos.. a ako ne plati im tada se brod vraca i placeno ponistava da skratim "kucni prijatelj" ih voza 2 godine bez da je ista platio.. i ne javlja se na telefon.. oni su slucaj prijavili policiji i sad im se on javio i kaze da ce ih tuzit, da je prevaren, da je brod trebao manje kostat i da je on vlasnik i da ce sudjenje trajat godinama i slicne price koliko znam kod auto kredita a i nekretnine (fiducijarni princip kredita) banka je isto kao i oni u vlasnistvu predmeta.. i na taj nacin bnka u slucaju neplacnja ovrhom odmah vraca predmet u vlasnistvo.. ima li ikakav savjet ovdje? oni si po papirima i svemu vlasnici, samo brod nije kod njih.. ima li ista zakonski da ga prisile da odmah vrati brod, pa ako i ide ikakave medjusobna tuzba da brod za to vrijeme bude kod njih? ima li ikakav savjet da im pomognem?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija