Jump to content

kresimir57

Korisnik
  • Broj objava

    117
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    2

kresimir57 je na 14. siječnja 2015 zadnji put osvojio dan.

Posjetitelji rado čitaju što kresimir57 objavi!

Postignuća

  1. Za zakonitu promjenu Upravitelja potrebna vam je suglasnost minimalno 51% suvlasnika, gledano prema vlasničkim udjelima. Kada prikupite izjave suvlasnika koji imaju tu većinu isto dostavljate upravitelju sa dokazom da ste dostavili ( poštom je to povratnica ). Ovjera potpisa kod javnog bilježnika nije potrebna, ali svakako sačuvajte 1 komplet izjava suvlasnika sa originalnim potpisima. Starom upravitelju dostavite jednu presliku izjava suvlasnika, uz prateće pismo kojim obrazlažete donesenu odluku o otkazu ugovora. Otkazni rok počinje teći od 1. dana u narednom mjesecu, a istječe u roku od točno 3 mjeseca ). Protekom 3 mjeseca Upravitelj je razrješen dužnosti, a vi u međuvremenu tokom otkaznog roka trebate potražiti novog zakonitog upravitelja zgrade i sa njim zaključiti ugovor. Slijedi primopredaja dužnosti između starog i novog upravitelja zgrade.
  2. Inspektoratu Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva
  3. Pronašao sam tekst presude, pa se ne morate truditi. Hvala.
  4. Matrix, molio bih vas ako mi na e-mail adresu kresimir.stetic@slavonski-brod.hr možete poslati cijeli tekst navedene presude Rev-x-670/11. Unaprijed hvala !
  5. Da bi ste legalno obavljali poslove Upravitelja prema sadašnjim zakonima trebate se registrirati kao obrt ili zajednilčki obrt suvlasnika ili j.d.. ili d.. ili zadruga. Svako rješenje ima svoje prednosti ali i ograničenja, pa sami suvlasnici moraju odlučiti što žele.
  6. Da moguće je. Kao osnovna djelatnost vam treba biti knjigovodstvo (69.20.1) za što je kao vezani obrt propisana složenost zanimanja 4, tj. da morate imati barem srednju stručnu spremu ekonosmkog smjera u 4-godišnjem trajanju (SSS). Djelatnost agencije za poslovanje nekretninama (68.31) ne spada u vezane ili povlaštene obrte, pa ovu djelatnost možete obavljati bez problema sa bilo kojom srednjom školom. Odite u Ured državne uprave u vašoj županiji ......
  7. Javorko hvala na primjedbama koje si uputio. Nažalost evo ni danas nemam čistu situaciju oko postavljenih pitanja. Stvarno je svašta ovim Zakonom o tržištu toplinske energije nametnuto vlasnicima stanova i Predstavniku suvlasnika. I ja mislim da je dosta toga definirano protivno Ustavu, Zakonu o vlasništvu itd., i možda bi i taj zakon trebao ići na ocjenu ustavnosti. Samo tko će ga poslati na ocjenu ....
  8. Međuvlasničkim ugovorom kojega donosi natpolovična većina suvlasnika ( gledano prema vlasništvu ) se utvrđuje ime i prezime osobe koja je Predstavnik suvlasnika, njegova/njena adresa, OIB, telefon. Jednako tako se ovim ugovorom utvrđuje i iznos mjesečne naknade koju dobija Predstavnik suvlasnika s računa pričuve zgrade.
  9. Kod izračuna udjela vlasništva važna je kvadratura posebnih dijelova zgrade, a ne zajedničkih prostorija ( zajednička pomočna prostorija, stubište i sl. ). Dakle trebate zbrojiti površine stanova i poslovnih prostora u zgradi. Ako nekakave odluke donesu 2 vlasnika koja u vlasništvu gledano po površini imaju natpolovičnu večinu posebnih dijelova zgrade - suvlasničkih dijelova ( dakle stanova i poslovnih prostorija ) tada je ta odluka važeća i dužni ste ju poštivati, naravno ako je takva odluka u skladu sa zakonom. Ali ako su te odluke donesene na vašu štetu i ako vas tako drugi suvlasnici ometaju u normalnom korištenju vašeg vlasništva, tada imate pravo putem suda zatražiti i ostvariti zaštitu svojih vlasničkih prava. Nadam se da ste shvatili što sam želio reči .....
  10. Udruga je pravna osoba, a trgovačko društvo mogu osnovati domaće pravne ili fizičke osobe. Trgovačko društvo koje će djelovati kao neprofitno društvo !?? ........ e to mi baš nije jasno .... Trgovačko društvo može sasvim normalno poslovati a ostvarenu dobit usmjeravati u razvoj udruge i ciljeve udruge.
  11. Obratite se u Ured državne uprave u svojoj županiji , odjel za registraciju udruge građana. Po novom zakonu o udrugama gašenje provodi likvidator i to prema propisanom postupku. Pročitajte si novi zakon o udrugama NN 74/14. Evo članka Zakona, ... pogedajte točku 6. stavka 1. ..... Prestanak djelovanja Članak 48. (1) Razlozi za prestanak djelovanja udruge jesu: 1. odluka skupštine o prestanku udruge 2. pripajanje drugoj udruzi, spajanje s drugom udrugom, podjela udruge razdvajanjem 3. protek dvostruko više vremena od vremena predviđenog za održavanje redovne sjednice skupštine, a ona nije održana 4. pravomoćna odluka suda o ukidanju udruge 5. pokretanje stečajnog postupka 6. na zahtjev člana, ako je broj članova udruge pao ispod broja osnivača potrebnog za osnivanje udruge, a nadležno tijelo udruge u roku od godinu dana od nastupanja te činjenice nije donijelo odluku o prijmu novih članova. (2) U slučaju iz stavka 1. točaka 1. i 5. ovog članka, likvidator je dužan nadležnom uredu podnijeti zahtjev za upis prestanka djelovanja udruge u registar udruga u roku od osam dana od dana donošenja odluke o prestanku udruge, odnosno pokretanju stečajnog postupka. (3) Činjenice iz stavka 1. točaka 3. i 6. ovog članka po službenoj dužnosti ili na prijedlog osobe ovlaštene za zastupanje udruge, nadležnog tijela udruge, članova udruge ili drugih zainteresiranih fizičkih i pravnih osoba utvrđuje rješenjem nadležni ured. (4) Na temelju pravomoćne odluke suda o ukidanju udruge nadležni ured donosi rješenje o pokretanju likvidacijskog postupka.
  12. Udruga može obavljati ugostiteljsku djelatnost ali samo u zatvorenim prostorijama i samo za svoje članstvo. Nadalje, mora se ispuniti sve posebne zahtjeve propisane zakonom i pravilnicima o ugostiteljstvu ( stručna osoba - ugostitelj u udruzi, oprema, higijenski i ostali uvjeti .,.. ).
  13. Koliko je meni poznato neformalna udruga nema i nemože imati pravnu osobnost. OIB pravne osobe koliko znam nemožete dobiti, pa samim tim nemožete otvoriti ni žiro-raučun neformalne udruge. Možete samo otvoriti žiro račun na jednu od osoba koje su u ortaštvu - neformalnoj udruzi. Nadalje, neformalna udruga ne treba imati statut nego ugovor o ortaštvu ( radi se o ortaštvu fizičkih osoba ). Račun koliko znam nemožete izdavati. Neformalna udruga Udruga može djelovati i ako nije registrirana, odnosno ako nema svojstvo pravne osobe. Da bi neformalna udruga sudjelovala u pravnom prometu potrebno je da osnivači međusobno sklope ugovor koji se sastavlja prema zakonskoj formi ortaštva. Taj ugovor, ovjeren kod javnog bilježnika, poslužit će i kao osnova za otvaranje žiro računa neformalne udruge. Ugovor, njegove učinke, prava i obveze kao i završne odredbe, mogu se sastaviti prateći zakonski tekst (Zakon o obveznim odnosima (NN 035/2005 članci 637. do 660.). Međutim, registracijom udruga stječe neka prava koja neformalne udruge nemaju (npr. za dodjelu sredstava projektima i programima udruga iz javnih izvora mogu se natjecati samo udruge upisane u Registar udruga i Registar neprofitnih organizacija i sl.).
  14. DOMAĆA RADINOST I SPOREDNO ZANIMANJE Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu (NN br. 68/07) uvedeni su novi instituti domaće radinosti i sporednog zanimanja, koje mogu obavljati fizičke osobe, uz ispunjenje određenih uvjeta. UVJETI ZA OBAVLJANJE: - da te poslove obavljaju isključivo osobnim radom - da im ukupni bruto primici ostvareni od obavljanja tih djelatnosti ne prelaze iznos od deset bruto prosječnih mjesečnih plaća u kalendarskoj godini u kojoj se obavljaju te djelatnosti. Odobrenje za obavljanje sporednog zanimanja ili domaće radinosti izdaje nadležni ured državne uprave u županiji i njegove ispostave odnosno Ured Grada Zagreba na čijem području će se obavljati djelatnost. Cijena odobrenja je 100 kn. Fizička osoba time ne stječe status obrtnika nego se vodi u evidenciji koju vode nadležni uredi državne uprave u županijama odnosno ured Grada Zagreba. Tim novim institutima otvara se mogućnost dodatne zarade, posebno umirovljenicima. Pogodnosti za umirovljenike: - obavljanjem domaće radinosti ili sporednog zanimanja ne uspostavljaju svojstvo osiguranika u obveznom mirovinskom osiguranju - mirovina im se ne obustavlja - nisu obvezni plaćati doprinos za mirovinsko osiguranje za razliku od fizičkih osoba koje su zaposlene kod drugog poslodavca a žele iskoristiti mogućnost dodatne zarade odnosno nezaposlenih osoba. Moguće djelatnosti ; 26.21.1 Proizvodnja keramičkih proizvoda za kućanstvo i ukrasnih predmeta – na tradicionalan način 1) – proizvodnju keramičkoga stolnog posuđa i keramičkih proizvoda za druge potrebe u kućanstvu i u toaletne svrhe osim za ugrađivanje – proizvodnju figura i drugih ukrasnih keramičkih predmeta 36.63.0.10 Izrada raznovrsnih proizvoda – izrada predmeta za uspomenu i suvenira, izrada umjetnog cvijeća od tkanine i papira i izrada cvjetnih aranžmana od umjetnog i suhog cvijeća – samo ručnim radom – izrada predmeta za uspomenu – izrada suvenira – izrada umjetnog cvijeća od tkanine i papira – izrada cvjetnih aranžmana od umjetnog i suhog cvijeća Prema propisanom bi se svako morao zasebno prijaviti, no neznam dali je u vašem slučaju baš neophodno ...... a mama je umirovljenik i ima brojne pogodnosti - naprijed navedene.
  15. Izrada sapuna se nikako ne može obavljati kao domaća radinost. Ova djelatnost ne spada niti u vezane niti povlaštene obrte, što znači da se može obavljati kao slobodni-nevezani obrt ( dovoljna bilo koja srednja stručna sprema ). Opis djelatnosti iz NKD ..... 20.41 Proizvodnja sapuna i deterdženata, sredstava za čišćenje i poliranje Ovaj razred uključuje: - proizvodnju organskih površinski aktivnih tvari - proizvodnju papira, vate, filca itd., presvučenih ili prekrivenih sapunom ili deterdžentom - proizvodnju sirovoga glicerola - proizvodnju sapuna, osim kozmetičkog sapuna - proizvodnju površinski aktivnih preparata: · prašaka za pranje, čvrstih ili tekućih te deterdženata · prašaka za pranje posuđa · omekšivača za tekstil - proizvodnju sredstava za čišćenje i poliranje: · sredstava za osvježivanje zraka u prostorijama · umjetnih voskova i preparata za bazi voskova · politura i krema za kožu · politura i krema za drvo · politura za karoserije, staklo i metal · pasta i praškova za ribanje, uključujući papir, vatu itd. kojima su presvučeni ili prekriveni
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija