Jump to content

trapula

Korisnik
  • Broj objava

    30
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    trapula je reagirao na G-man u Godišnji odmor   
    Čl. 79. st. 1. Zakona o radu -
    "Godišnji odmor iz članaka 77. i 78. ovoga Zakona radniku se utvrđuje brojem radnih dana ovisno o radnikovom tjednom rasporedu radnog vremena."
    Drugim riječima, koji dani se računaju u broj dana godišnjeg odmora ovisi o tome koliko dana tjedno radite. Kod vas je slučaj da radite 6 dana tjedno (neovisno o tome što je subota satnicom manja od pon-pet), stoga je posve legitimno od poslodavca da vam u dane GO ubraja i subote, jer biste bili dužni raditi i u subote.
    Kako ostvarujete pravo na GO u trajanju 30 dana, to iznosi 5 punih tjedana (5 X pon-sub), a što je tjedan dana više negoli je minimum određen Zakonom o radu (i kojeg većina radnika ima).
  2. Hvala
    trapula je reagirao na Matrix u Kako uči u posjed   
    Tužba
  3. Hvala
    trapula je reagirao na Mario137 u Opg i paušal   
    Članak 29 stavak 3 Zakona o porezu na dohodak kaže:
    (3) Djelatnost poljoprivrede i šumarstva obuhvaća korištenje prirodnih bogatstava zemlje i prodaju, odnosno zamjenu od tih djelatnosti dobivenih proizvoda u neprerađenom stanju. Fizičke osobe su po osnovi djelatnosti poljoprivrede i šumarstva obveznici poreza na dohodak, ako su po toj osnovi obveznici poreza na dodanu vrijednost prema posebnom zakonu ili ako po toj osnovi u poreznom razdoblju ostvare ukupni godišnji primitak veći od 80.500,00 kuna.
    Dakle, ne morate otvoriti obrt i plaćati poreze i doprinose ako od te djelatnosti ostvarujete manje od 80.500,00 kn i/ili ako ne primate neke poticanje za poljoprivredu koji su veći od nekog iznosa, čini mi se da se radi o cca 45 000 kn poticaja. 
    Obratite pažnju na ovu formulaciju 'u neprerađenom stanju'. Ne biste smjeli proizvoditi i/ili prodavati maslinovo ulje, nego masline. Inače ste samim time što prerađujete poljoprivrede proizvode obveznik poreza na dohodak po osnovi samostalne djelatnosti. 
    Napomenut ću samo da se ogroman broj OPG-a 'izvlači' s tim što ipak na tržište plasira vino i/ili maslinovo ulje, a ne grožđe i/ili masline, zbog izostanka kontrole. U principu Porezna uprava ne radi nadzor nad OPG-ima, ali u teoriji to može učiniti, kao i Ministarstvo poljoporivrede. Ipak je intencija zakonodavca, kako proizlazi iz citiranog članka, omogućiti ljudima da se 'na malo' bavi poljoprivredom bez porezne presije.
    Naravno, treba razlikovati ono što je po zakonu i ono što iz raznih razloga prolazi u praksi, a ja uvijek savjetujem da osigurate da sve bude po zakonu. 
  4. Hvala
    trapula je reagirao na drot13 u Prebivalište   
    Da, odjaviš ga bez problema. Podneseš zahtjev za odjavu, policija dođe u provjeru i ako kod tebe ne stanuje, odjave ga.
  5. Hvala
    trapula je reagirao na drot13 u Prebivalište   
    Ako ima kakvu ovrhu, mogu doći tebi doma. Nije to neki problem i neće uzimati tvoje stvari, ali postupak je moguć.
    Dobro je da, kako ga prijaviš, tako ga u nekom budućem eventualnom slučaju možeš i odjaviti.
  6. Hvala
    trapula je reagirao na Matrix u prodaja suvlasničkog dijela   
    Dopušteno temeljem odredaba čl.37 st.5 ZV
  7. Hvala
    trapula je reagirao na Borbena7 u Uvid u tužbu   
    Nije normalno, ali je kod nas tako... Propust je i odvjetnikov, jer je mogao požurivati rad suda tj. tražiti da se postupi po žalbi i da se spis proslijedi na županijski sud.
    Trenutno je moguće vidjeti stanje spisa, osim uvidom u pisarnici i pretragom na ovom linku
    http://e-predmet.pravosudje.hr
  8. Hvala
    trapula je reagirao na Spitfire u Zamjena nekretnina   
    A šta ste vi to već napravili? Iskreno, ne znam što bih vam rekao, njima tamo je sasvim svejedno tko je vlasnik nekretnine (ili dijela) nakon što su se uknjižili.
    Odite i vidite, samo se meni čini (bez ljutnje) da vam je netko postavio trapulu.  
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija