Jump to content

toni007

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Dakle, ako ja istu parcelu kupim za 40000 eura (platim porez na promet), parceliram na 4 dijela i svaki dio prodam po istoj cijeni od 40000 eura, što bi bila zarada od 120000 eura (160000 od prodaje - 40000 od kupnje), ja plaćam porez na dohodak na iznos od 120000 eura ili na iznos od 160000 eura? Da li bi kod prve prodaje bio potpuno oslobođen plaćanja poreza na dohodak jer sam u tom slučaju na nuli (kupio za 40000, prodao za 40000)? Jedina je razlika što se više ne bi radilo o istoj kvadraturi parcele. Dobio sam informaciju da se kod prodaje zemljišta unutar 14 dana od njegove nabave porez na dohodak isključuje? Da li je to sigurna informacija? Uz sve ovo jedno podpitanje - zapravo razmišljanje: ako bi ja na istom području na udaljenosti od 50 metara imao dvije građevinske parcele, koje nekim slučajem imaju isti podbroj katastarske čestice (dakle nekoć davno su parcelacijom nastale iz iste čestice), ali jedna je u mom vlasništvu, a drugu namjeravam kupiti. Na koji način bi uvjerio poreznu ili im dokazao da kod prodaje parcele koja je u mom trenutnom vlasništvu ne moram platiti porez na dohodak, jer bi se radilo o parceli koja je u mom vlasništvu duže od 2 godine? Kako ću im dokazati da ista nije nastala parcelacijom iz novokupljene?
  2. Pozdrav svima, namjeravam kupiti građevinsko zemljište (veličine 4400m2) i isto parcelirati na 4-5 zemljišta za prodaju. Da li bi ja u tom slučaju bio automatski obveznik plaćanja 25% PDV-a poreznoj upravi ili se u ovom slučaju ne bi radilo o istom zemljištu kako bi ono bilo parcelirano (različiti podbrojevi kčbr)? Upoznat sam sa pravilom da ne smijem prodati vise od 3 parcele iste namjene unutar 5 godina. Unaprijed zahvaljujem na savjetima! LP
  3. Zahvaljujem na odgovorima. Na egrađani me još samo jedan korak dijeli do registracije imena i otvaranje tvrtke, ali sam prije htio provjeriti neke od nejasnoća. Ne znam da li ovo pitanje spada u novu temu, ali ako je moguće bio bih zahvalan na odgovoru. Da li kod sastavljanja ugovora o najmu prostorije u privatnoj kući gdje sam ja vlasnik iste, moram navesti da trošak režija snosim ja kao privatna osoba, te da li korištenje informatičke opreme koja je u privatnom vlasništvu za posredovanje u novoj tvrtki moram isto navesti u ugovoru ili me takve stvari nitko neće pitati? Da li se takav ugovor mora nositi na poreznu, te da li ja kao privatna osoba moram plaćati porez na isto? Hvala.
  4. Pozdrav svima, trenutno sam samozaposlen u tvrtki (d.o.o.) sa još dvije osobe gdje smo svo troje vlasnici u 1/3 te smo svi prijavljeni na direktorski minimalac. Želja mi je osnovati vlastitu tvrtku (j.d.o.o.). Tvrtka j.d.o.o. bi se bavila sličnom ili istom djelatnošću kakvom se bavim u trenutnoj d.o.o., no nisam siguran da li će mi takav poslovni poduhvat zaživjeti pa u početnom stadiju (otprilike 3 mj.) ne bih zapošljavao osobe. Moje pitanje je, da li bi takva tvrtka koja bi se većinom bavila savjetovanjem i posredovanjem u poslovanju mogla iste poslove izvoditi bez zaposlenih, te da li bi kod eventualnih uplata/isplata kod posredovanja (unutar 3 mjeseca) mogao snositi kakve pravne posljedice ako nemam zaposlenih? Da li bi vlasništvo nad novom tvrtkom j.d.o.o. bilo vidljivo knjigovodstvu u trenutnoj d.o.o., tj. da li bi kod bilo kakvih isplata ili pisanja odluka moje vlasništvo u j.d.o.o. bilo vidljivo suvlasnicima u d.o.o. jer ne želim da isti znaju za moj poslovni poduhvat. Pokušao sam naći slične teme na stranici, ali nisam uspio, a ako sam promašio temu molim Vas da me uputite u ispravnu. Zahvaljujem.
  5. Imam Hrvatsko državljanstvo od rođenja, a Slovensko sam dobio prije cca 4-5 godina po tome što sam rođen '89 u Brežicama te po mami koja je rođena Slovenka. Trenutno imam Hrvatsku i Slovensku osobnu i na obje mi je ista adresa stanovanja u HR. Da li sam ja u kakvom prekršaju po posjedovanju tih dviju osobna, jer me u Sloveniji nisu upozorili da se moram odreći Hrvatske.. Hvala.
  6. Naime, u obitelji mi je sljedeća situacija. Prije 2 mjeseca majka je saznala da ju otac vara duze vrijeme, te je on neko vrijeme boravio kod te osobe, vratio se kuci po oprostaj, nije ga dobio i opet se toj istoj vratio. E sad, on je napustio moju majku, mene(20g), sestru(18g) i mog brata(14g). Prije nekih mjesec dana pozvali smo odvjetnika kako bi slozili ugovor, tj. kako bi otac odredio sto ce kome i kakvi ce uvjeti biti, slozili smo se, no nakon 3 dana je rekao da mu ne pase. Naime u kucu spadaju 3 poslovna prostora, te bi on htio udio prihoda, na sto smo mi pristali. Cekali smo 2 tjedna da dode sa gotovim ugovorom da ga svi odemo kod biljeznika potpisat on nije dosao sa razlogom da mu opet ne pase ugovor, te je iznenada banuo danas sa pricom da bi on sve to najrade preko suda rijesio. E sad je tu dio koji me interesira, sto bi mi dobili kao djeca preko suda i sto bi dobila moja majka, jer jedino sto su majka i otac zajedno ostvarili su poveliki dugovi koji glase na oca, a on je kucu dobio darovnim ugovorom od djeda. I jos jedna stvar kod oca je da pije vec nekih 3-4 godine neprestano svaki dan, postoji vjerojatnost da mu je alkohol nastetio. Pokusali smo mu pomoci, tj. zamolili smo ga da ode na lijecenje, ali je odbio. E sada moja pitanja su sljedeca: Da li djed moze ponistit ugovor? Kako bi se sud ponasao prema nama koji smo ostavljeni, dali mi imamo ikakvo pravo na tu kucu, jer naravno kao i svaka normalna obitelj, htijeli bi si osigurati mjesto gdje jesmo kako bi mogli nastaviti normalan zivot? Kakvo pravo ima ta očeva 'prijateljica' u vezi svega, pošto se priča da bi htijela dijete sa njime?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija