Jump to content

VEDRANKA

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovani, živimo u etažiranoj zgradi, četiri stana, dvorište nije etažirano i imamo međuvlasnički ugovor od prethodnih suvlasnika i nismo ga mijenjali pa je pretpostavljam da je još uvijek važeći, po kojem je navedeno da se zajednočka površina koristi u omjerima vlasništva. Naime problem su susjedi u suterenu (14% suvlasnici) koji svojim postupcima i krupnim otpadom oko cijele zgrade narušavaju kvalitetu života ostalih stanara, u zgradi i susjeda uz našu građ. česticu. Jedna je vlasnica i ima udjel u zajednićkom dvorištu 28 m2, a bez suglasnosti ostalih stanara proširila je stambeni prostor za cca 16 m2, krupni otpad auto guma, građevinske mehanizacije i građevinskog otpada, šute, armiranih žica i sl. smeća smjestila oko stambene zgrade, jer smatra da ima pravo na to. Sin (koji je prijavljen na adresi ,a ne živi tu jer se odselio) pred godinu dana podignuo je i izgradio, betonirao, dva boksa za pse koji uglavnom borave u kavezima, obavljaju svu nuždu, jer se redovito ne šetaju tako da je dodatno kvaliteta života nas ostalih stanara narušena širenjem nesnosnog smrada iz kaveza, šetnjom štakora, i ljeti pojavom odvratnih muha u stanu... Kad smo slučaj pasa pred 4 godine zbog lajanja i fekalija prijavili komunalnom redaru odgovor je bio da oni imaju pravo staviti pse pored svojih vrata (na zajedničkom dvorištu)??? Na što su susjeda i sin dobili krila pa još izgradili željezne bokseve cca 10m2. Molim savjet da li su isti trebali tražiti suglasnost ostalih stanara za bilo kakvu izgradnju bokseva, držanje pasa u dvorištu, a ne u stanu, proširenje stambenog prostora? Koje su službe nadležne za prijavu, budući komunalni redari ništa ne riješavaju već idu linijom manjeg otpora. Zahvaljujem.
  2. Postovani forumasi molim pomoc. Zbog razvrgnuca suvlasnistva trebaju mi umrlice (suvlasnika) koji su rodjeni u Hrvatskoj a umrli u inozemstvu (Srbija). Da li netko zna da u maticnom uredu gdje su rodjeni ima i podatak kada su i gdje umrli ili se svaki podatak i izvadak moraju traziti u inozemstvu. Molim brzi odgovor.
  3. Molim vas za pomoć. Već sam jednom pitala za ovu problematiku u smislu razvrgnuća sivlasničke zajenice geometrijski, gdje sam ja vlasnik 1/2, a od ostala 3 suvlasnika 2 su pokojna (nije provedena ostavinska 20 godina). Odvjetnica mi je rekla da razvrgnuće na ovaj način koji ja želim je gotovo nemoguć i da bi mi bilo jednostavnije formiranjem nove čestice na postoječoj putem dozvola za rekonstrukciju i sl. Koliko je to točno, jer objekat koji mi zajedno nasljeđujemo je dvojan i nekad su to bile dvije stambene jedinice (sada je objekat već proglašen i ruševinom ali se vide gabariti jer zidovi i krovište još postoje. Objekat nije ucrtan u kat.plan ali je upisan u knjige kao dvije kuće. Da li bi mi ovaj način bio brži , legalan i da li bi tada mogla dobiti priključak vode i struje bez neke dodatne suglasnosti ostalih sudužnika (problem je u pokojnima, problem ne stvara ovaj živući rođak). Kome bi se za to trebalo obratiti?
  4. Zanima me da li netko ima iskustva koliko košta razvrgnuće suvlasništva, putem suda, vanparnično, budući se radi o pokojnim suvlasnicima i kakva je to uopće procedura, šta moram imati od papira kad to pokrećem?
  5. Molim vas za pomoć. Već sam pisala da sam suvlasnica 1/2 nekretnine i dvorišta iz jos 3 suvlasnika od koja su 2 pokojna i nikad se nije provelo nasljeđivanje, niti neće. Savjetovali su mi da pokrenem razvrgnuće suvlasništva da bi postala vlasnik 1/1 moga djela pa krenula u rekonstrukciju.Pitanje od kuda da krenem, šta mi od papira treba (umrlice neznam gdje bi mogla dobiti jer su rođ. u Hr., a umrli u Srbiji). Koliko taj postupak vremenski može trajati i kolko kišta? Da li sve troškove snosim sama? Unaprijed hvala na pomoći.
  6. Molim strucnu pomoc. Vlasnica sam 1/2 nekretnine. U vlasničkom listu se vodi "kuća sa dvorištem" iako su to spojene dvije kućice svaka sa svojim ulazom, pa se ustvari zna šta je čije. Dakle kuća je kamena stara valjda 100 godina. krovište se na jednom mjestu urišilo. Građevinarac mi je rekao da nije isplatovo adaptirati, nego bi bilo jeftinije sve srušiti i napraviti po istim gabaritama novo, jedino što ja ne bi krovište nego kosu ploču što bi gabaritama bilo ispod trenutnog sjemnjaka. Kako sam vlasnik 1/2 te kuće može li mi netko reći da li je to neki problem za ići u rekonstrukciju i što bi mi od dozvola trebalo da bude sve legalno za tih 40 m2. Od druge polovice tri su suvlasnika. Većinski suvlasnik je živ, a dvojca sa mnjim udjelom su mrtvi već 20 godina.U njihovok polovici kuće nitko ne živi veš 50-tak godina tako da je to prava ruševina. Rodbina ne želi napraviti ostavinsku i provest papirnato nasljeđivanje. Kuća nije ucrtana u katastarski plan. Želim iskodovati sve potrebne papire da mi ne bi kakva inspekcija došla, a i treba mi radi vode i struje. šta mi treba od dozvola i da li je problem što ću sređivati 1/2 kuće.Molim za pomoć.
  7. U kući postoje 3 stana od 3 različita vlasnika. Upravitelja nemamo iako smo ga dužni po zakonu imati. To tako traje već 7 godina. Postoji od prijašnjih vlasnika međuvlasnički ugovor, alli tada su bila samo dva vlasnika pa je valjda bilo potrebno da imaju takav ugovor, a ne i upravitelja. Mi smo kao novi vlasnici nasljednici i tog ugovora. Situacija je sljedeća. Kako sam u visokom potkrovlju konstantno popravljam krov, jer svake godine imam štetu od prokišnjavanja koju uglavnom sama saniram. Sada radim kompletnu izmjenu na krovu i račun je dosta velik. Interesira me iako krovište kao zajednički dio održavanja nije uključen u međuvlasnički ugovor, neznam zašto a dimnjak je, da li po Zakonu koji definira zajedničke djelove na nekretnini i susjedi moraju učestvovati u financiranju troškova. Krovara sam našla sama jer u njega imam povjerenja, dobit ću račun za obavljene radove.Budući se neki od susjeda ograđuju jer "nemaju ništa s krovištem" da li zakon definira u svakom slučaju (iako nije naveden u mjeđuvlasničkom ugovoru) da je to dio koji se tiče sviju. Ja sam čitajući tako i shvatila. Hvala na odgovoru.
  8. VEDRANKA

    adaptacija

    Suvlasnica sam kuće 1/2, i to većinski dio. Moje pitanje je; da li mi za nužnu adaptaciju 1/2 kuće treba neka posebna dozvola i suglasnost ostalih suvlasnika (dvoje mrtvih već 20 godina i jedan živući , ali ga nije briga za ništa) ako je adaptacija nužna, jer se u kući nemože živjeti; urišen krov, trula stolarija i podovi. Znači totalna adaptacija djela kuće. Bio mi je izvođač radova i rekao da bi trebala imati bar idejni projekt da on može sa radnicima nesmetano odraditi posao. Što to znači i da li mi taj idejni projekt netko mora verificirati. Koji su koraci za tako nešto?
  9. Hvala na odgovoru. Može li još malo pomoći. Ako nekretnina traži veće zahvate zbog urušenog krova, trošnih zidova (u kući se nemože stanovati) da li bi se moglo krenuti u adaptaciju bez suglasnosti svih suvlasnika (u ovom slučaju pokojnih), uz suglasnost većinskih vlasnika, pa da se i ne poteže postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice, jer se bojim da će to potrajati i da će me na kraju financijski dosta koštati, kada se probude svi "duhovi prošlosti".
  10. Imam problem i molim za pomoć. Suvlasnica sam nekretnine u omjeru 6/12, moja sestra 4/12 i dva pokojnika (već 20 god) svaki 1/12. Njihovim nasljednicima se nema traga, a rodbina-rođ. brat nije nikad i niti želi pokrenuti raspravu o nasljeđivanju. Suvlasnici smo "kuće sa dvorištem". Kako bi ja i sestra krenule u obnovu i adaptaciju kuće od dna do krova interesira me da li će nam oni kao suvlasnici smeteti za dobivanje razno raznih dozvola za radove, odnosno kako bi možda ja mogla pokrenuti ostavinsku raspravu i da li moram navesti njihovog brata kao potencijalnu osobu za nasljednika, budući su im djeca negdje u "bijelom svjetu".
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija