Jump to content

Patrick_Jane

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav, Samohrani sam otac sina od 3 godine. Supruga je preminula prije 2 godine. Ja sam već par godina bez posla (osim što radim honorarno). Sad sam konačno pronašao posao, i pretpostavljam da imam pravo na dječji doplatak?! Međutim, rekli su mi da sam ja zapravo svo ovo vrijeme (od suprugine smrti) imao pravo na dječji doplatak. Inače, sin prima majčinu mirovinu u iznosu od 1.800 Kn, a moja plaća na novom poslu bi bila 4.000 Kn. Sad me zanima - 1. Koliko bi iznosio taj dj. doplatak u mom slučaju (mjesečno)? 2. Da li se on isplaćuje na moj tekući račun ili na tekući račun od sina (gdje mu ide i isplata mirovine)? 3. Da li ima ikakve šanse da retrogradno dobijem dječji doplatak koji sam (opet ponavljam - kako su mi rekli) imao pravo koristiti zadnje dvije godine? Unaprijed hvala, Marin
  2. Ukazao sam ja odmah djelatnicima "pauka" na dozvolu, međutim... Njihove riječi su bile "Ma da, znamo za sajam, ali smo već krenuli s dizanjem automobila... To bi vas inače došlo znatno više, ali kad ste već sudionik sajma, neka bude samo 150 Kn zbog toga što smo već uslikali automobil i krenuli ga dizati (tzv. "Pokušaj izmještanja vozila")! E, ovaj dio mi nije baš skroz jasan. Možeš li, molim te, objasniti "što i kako"? Ovrha, žalba...? Što da napravim?
  3. Poštovani, javljam Vam se iz Zadra. Prije nekoliko dana poštom sam primio obavijest o prekršaju u iznosu od 150,00 Kn kojeg trebam platiti do 15.12.2012. Naime, sporni događaj se zbio 20.7.2012. u jednoj zadarskoj ulici. Tada sam bio sudionik sajma po imenu Dani Sunca (bio sam voditelj štanda). Sajam se održavao na zadarskoj rivi (gdje inače nije dopušten ulaz automobilima). Toga dana sam zaprimio novu robu, i trebao sam je istovariti do štanda. Parkirao sam u ulici paralelno s rivom, i u par minuta istovario robu. Tada sam ugledao pauk-službu kako mi fotografira automobil i upravo kreće staviti "blokadu". Potrčao sam, i kroz razgovor i molbe uspio spriječiti da mi odvezu auto. Djelatnici "pauka" su mi tada rekli da će mi ipak morati napisati kaznu od 150 Kn (kasnije sam provjerio, i to je stvarna cifra za uslugu "Pokušaj izmještanja vozila") i da tu kaznu očekujem kroz mjesec-dva (a, moguće da uopće neće ni doći!). Pošto nisam imao izbora, složio sam se s tim. Međutim, kad sam već zaboravio na čitav događaj, stiže mi kazna čak četiri mjeseca kasnije (na moju adresu je stiglo 23.11.2012.). Napomenuo bih još da sam tijekom čitavog sajma (14 dana) imao posebnu dozvolu za prilaz automobilom u spomenutoj zoni (dozvola je bila jasno istaknuta na vjetrobranskom staklu i u trenutku spomenutog događaja). Ukupno trajanje mog istovara robe nije trajalo više od 5 minuta. Također, da nisam bio sudionik tog sajma (i da samim tim nisam imao potrebu za istovar robe, ali i dozvolu za isto), ne bi mi nikad palo na pamet parkirati na spomenutoj lokaciji (niti na par minuta). Uz sve to, godinu i pol prije sajma sam proveo na burzi, a i nakon sajma sam u istoj situaciji. Dakle, taj sajam (vođenje štanda) mi je jedini prihod u zadnje dvije godine. Zar je moguće da uz posebnu dozvolu prilaza automobilom (zbog potreba sajma) i drugih okolnosti (istovar robe na svega par minuta) ipak moram platiti navedeni iznos? Molim Vas za savjet! Unaprijed hvala.
  4. Pozdrav! Imam jedan problem vezan za posao, pa me zanima par stvari... Ovako... Počeo sam raditi prošli tjedan u jednoj privatnoj firmi, i rečeno mi je da ću prvo raditi tjedan-dva probnog rada (ali da je to uglavnom formalnost, i da će se nakon toga potpisati ugovor). Ja sam odradio tih tjedan dana, bez ikakvih problema, incidenata... Apsolutno ništa mi nemaju zamjeriti, niti imaju pravo biti nezadovoljni s mojim zalaganjem na radnom mjestu. Odradio sam 45 sati prošli tjedan, bez pauze za marendu ili kavu itd. U subotu sam nazvao poslodavca (s obzirom da mi ništa nije govorio o daljnjem tijeku naše poslovne suradnje), i rekao mi je da dođem u ponedjeljak ujutro na posao, i da ćemo ponedjeljak-utorak riješiti i ugovor. Nakon toga mi je u nedjelju poslao poruku da ipak dođem u ponedjeljak popodne na posao (znači 2.smjena). Ja kažem - u redu! Otišao sam sa ženom na otok, i planirali smo se vratiti u ponedjeljak ujutro... Kad u ponedjeljak ujutro meni zvoni mobitel, i opet on... Kaže mi da ne trebam uopće dolaziti, jer da mi nije rekao, ali da je jedan čovjek već prije mene bio na probnom radu, nakon njega ja tjedan dana, i ovaj tjedan će biti još jedan... Pa će nakon toga vidjeti što dalje! Da vam budem iskren, sreća je što sam bio na otoku kad me nazvao, jer da mi je to rekao "u facu" mislim da bi ostao bez kojeg zuba! Ja sam odradio tih tjedan dana bez ikakvog ugovora, i mislim se - moglo mi se, ne daj Bože, nešto desiti na poslu, i tko bi platio osiguranje onda?! Meni se takav način (rad bez ugovora) nije svidio od početka, ali sam računao - u lošoj sam situaciji (par mjeseci bez posla), i jednostavno moram prihvatiti to (pogotovo zato što je i on sam govorio da je taj probni rad samo formalnost, i čak mi je govorio da ću se morati prebaciti u ZABA-u, govorio je kad će otprilike biti plaća itd. Računao sam - gotova stvar! Isto tako mi je čudno da sam sve pošiljke koje su stizale u firmu ja morao potpisivati, kao i to što sam u par navrata išao u banku položiti novac od firme (a nosio sam sigurno 30-ak tisuća kuna), i tamo je isto išao moj potpis... Zanima me što pravo kaže na ovu situaciju?! Da li je tu bilo nekih nelegalnih radnji, i što mi je činiti s pravne strane po tom pitanju (jer ne mislim se samo tako povući, i pustiti da oni to nekažnjeno i dalje rade drugima)... Hvala unaprijed!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija