Jump to content

KurjaksaSave

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Interesira me braniteljska (starosna)mirovina. Rođen sam 1954, imam 130 dana borbenog sektora. Zanima me kada stupa novi Zakon na snagu i kolika bi mogla biti. Odprilike...... Hvala lijepa......
  2. Hvala vam na lijepim savjetima. Ići ću po redu, naravno da ću izvjestiti o tijeku postupka. Iznenadili ste me brzinom a još više pravim uputama. Velika vam hvala, svima!
  3. Točno. U vrijeme ranjavanja bio sam pripadnik HV-e. Ništa tu nije bilo nejasno, nije se tad puno stvari znalo u Bos. Posavini. Ja sam poslije ranjavanja ležao u Ratnoj bolnici u Cerni, išao na previjanja, kontrole, posjedujem (hvala Bogu) dokumentaciju iz tog perioda. Nedjelju poslije sam prešao u HVO. U to vrijeme sam bio potrebniji u BiH a moji zapovjednici u RH, nisu mi smjeli izdati ništa, nikakvu potvrdu i slično, navodno nisu smjeli zbog mješanja u odnose druge države itd.. To naljuti čovjeka, pošalje ih u vražiju mater i onda našteti sam sebi. E, a kad treba.... Tako je to bilo tada. Posjedujem potvrdu od zapovjedništva brigade, u kojoj stoji da sam ranjen kao pripadnik HV-ea, no ja to nisam htio proslijediti svojim nadeđenima u RH jer sam bio "uvrijeđen". Sad mene interesira dali mogu sa tom dokumentacijom pokreneti postupak za utvrđivanje HRVI-a. Naravno da su tu normalni komisijski pregledi i šta ti ja znam. Pitanje je samo imam li prava na to. Kao što sam već rekao, imam rješen status branitelja a jasno da me ima i u Registru. Inače veliko hvala prijatelju.
  4. Pozdrav svim braniteljima, osim Frankfurtske bojne. Imam status Hrvatskog branitelja (129 dana)do 12.06.92 a od 13.06.92 do30.06.96. u HVO. Kao HV pripadnik, bio sam ranjen 04.06.92 god.u BiH. U to vrijeme nam je bilo svejedno, ako je lakše ranjavanje a i zapovjednici su sugerirali da je u interesu Hrvatske, to ne prijavljivati u RH, osim poginulih. Zavedeno mi je to u Uvjerenju o Okolnosti stradavanja, imam i Drugostupanjsko rješenje o invalidnosti, 60% ali iz HVO-a. Predao sam dokumentaciju za mirovinu u RH, povodom Sporazuma između RH i BiH o zbrinjavanju ranjenih bojovnika. Dobio sa odbijenicu, ma, kasno sam se uključio u sve to jer sam mislio da mi nikada neće trebati. Preselio sam se u RH 2004 gdje sam stalno nastanjen i gdje živim. Sudjelovanje u ratu mi (u RH) je upisano u Vojnu knjižicu. Status HRVI, nisam tražio. Opskrbninu primam. Pitanje: Dali imam pravo tražiti mirovinu kao Hrvatski branitelj a na osnovu ranjavanja u BiH, kao i na osnovu drugostupanjskog rješenja koje imam ali kao pripadnik HVO-a. Dali se priznaje stradavanje i rješenje iz Bih.Zvao sam brojeve, gdje god sam koji našao ili dobio, no, najčešće su to bili "gluvi" telefoni ili su me šutali kojekuda gdje pravog odgovora nije bilo.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija