Jump to content

sdavor9

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Nije neki velik iznos u pitanju. Dakle, onda ispunjavanje HUB3 i pošta rješavaju moj problem?
  2. Imam paušalni obrt, i nisam obveznik fiskalizacije.
  3. Poštovani, imam jedno pitanje... Dobio sam novac za odrađeni posao u gotovini, a izdao sam račun i želim da mi taj novac bude na žiro računu. (napomena, nemam fiskalnu blagajnu) Na koji način, ako je moguće, ja mogu uplatiti taj novac na svoj žiro račun? Da li mogu na virman ispisati podatke osobe i tako napraviti uplatu na svoj žiro račun, npr...ili postoji druga mogućnost
  4. Imam jedan problem i molim za pomoć. Naime, živjeli smo kao podstanari i stanodavac je pri ulasku u stan tražio da predam bjanko zadužnicu na iznos od 10 000 kn za slučaj nekog problema da si može naplatiti štetu. U ugovoru, nadalje stoji da će zadužnica biti vraćena na dan izlaska iz stana ukoliko nije iskorištena. Prilikom izlaska ih stana stanodavac mjenja priču i kaže da će vratiti zadužnicu 15 dana nakon odlaska kada utvrdi da sve funkcionira, te ukoliko nešto ne funkcionira da si može to putem zadužnice naplatiti. Na taj način može zloupotrijebiti zadužnicu i nakon što smo ja i obitelj napustili njihov stan. Osječamo se prevareni i u stalnom smo strahu da će zadužnica biti zloupotrebljena. Što mogu napraviti da se zadužnica vrati kako stoji u ugovoru? Hvala unaprijed na suradnji.
  5. Hvala na odgovoru, ali mi nije jasno kada sklopimo ugovor o djelu, da li ga moramo ovjeriti negdje, pošto smo i ja i druga strana fizičke osobe i nemamo nikakve pečate. I je li to potrebno prijavljvati u poreznoj upravi kako bi se na to platili porez i dorinosi? Da li taj ugovor služi i kao račun kojeg izdajem kad završim posao ili postoji nešto drugo? Molim vas odgovor jer mi je to jako važno, hvala.
  6. Uspio sam pronaći nešto što bih htio podjeliti s vama da vidim da li ispravno razmišljam. Pronašao sam "Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu" koji kaže da u slučaju ako netko želi raditi poslove čišćenja i pomoći u kući (koji su na popisu tog zakona) to može raditi kao 'domaću radinost ili kao sporedno zanimanje samo osobnim radom'. Zakonom je to moguće uz navedene uvjete i ograničenja koja zakon nalaže. Vjerujem da nije dolazilo do promjene u tome? U tom slučaju osoba može raditi kao pomoć u kući i čistačica i imati papir da je to što radi legalno. Nadam se da sam u pravu?
  7. radim u poduzeću za antikorozivnu zaštitu i poslodavac mi redovito plaća doprinse i ostalo što treba, no ja volim ponekad napraviti nešto uz taj posao, npr. lijepljenje keramike ili postavljanje laminata. predpostavljam da je to rad na crno, ali me zanima da li bih trebao napraviti nešto kako bi to bilo legalno ako tako radim. možda nekakav ugovor ili nešto što mi zakonski omogućava rad mimo mog zaposlenja i kolike su u tom slučaju naknade ili neki porezi koje bih trebalo plaćati? hvala na trudu koji ćete uložiti da bi mi odgovorili.
  8. sdavor9

    samostalna zarada

    čuo sam da neki zakon rh omogučava zaradu do 12 000 kuna godišnje bez da se ona mora prijaviti i platiti pripadajući porez na nju. ustvari da se zarada do tog iznosa ne tretira kao rad na crno. molim vas ako je to istina da mi, i ako je moguče, to potvrdite sa zakonom koji to omogučava. hvala unaprijed.
  9. sdavor9

    rad kao čistačica

    opisat ću o čemu se radi: ženska osoba je zaposlena u jednoj firmi gdje uvjeti baš i nisu nešto dobri (kao i na drugim mjestima), i uz to neisplaćena plaća (što također nije slučaj samo tu). odlučila je, da bi se mogla prehraniti i platiti režije i kredite, prihvatiti posao čistačice u jednoj kući. tu bi mjesečno zarađivala do 2 000kn mjesečno, što iznosi 24 000 godišnje. zanima me da li i po kojem zakonu, ako mi možete pomoći, ona mora prijaviti taj prihod, i da li se on može tolerirati kao nekakav prihod na koji ne treba platiti porez? ili da pitam ovako, da li je njen rad u tom slučaju rad na crno?
  10. čuo sam da neki zakon rh omogučava zaradu do 12 000 kuna godišnje bez da se ona mora prijaviti i platiti pripadajući porez na nju. ustvari da se zarada do tog iznosa ne tretira kao rad na crno. molim vas ako je to istina da mi, i ako je moguče, to potvrdite sa zakonom koji to omogučava. hvala unaprijed.
  11. opisat ću o čemu se radi: ženska osoba je zaposlena u jednoj firmi gdje uvjeti baš i nisu nešto dobri (kao i na drugim mjestima), i uz to neisplaćena plaća (što također nije slučaj samo tu). odlučila je, da bi se mogla prehraniti i platiti režije i kredite, prihvatiti posao čistačice u jednoj kući. tu bi mjesečno zarađivala do 2 000kn mjesečno, što iznosi 24 000 godišnje. zanima me da li i po kojem zakonu, ako mi možete pomoći, ona mora prijaviti taj prihod, i da li se on može tolerirati kao nekakav prihod na koji ne treba platiti porez? ili da pitam ovako, da li je njen rad u tom slučaju rad na crno?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija