Jump to content

Ines-Du

Korisnik
  • Broj objava

    20
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Koliko dugo se čeka rješenje o utvrđivanju građevne čestice, nakon predaje zahtjeva i sve potrebne dokumentacije?
  2. Otac je prije smrti sastavio ugovor o darovanju svoje nekretnine u cijelosti svojoj supruzi, koji su zajedno potpisali i ovjerili kod javnog bilježnika. Međutim sada drugi bilježnik tvrdi da je ugovor nevažeći jer u podatcima o nekretnini nije naznačen "k.o." samo k.č.br. ---/-, zgr.---- zk. ul. ----., adresa. Je li moguće da očevu posljednju želju ovjerenu njegovim potpisom, i potpisom i pečatom javnog bilježnika, nitko ne uzima u obzir, nego se sestra sada "bori" s majkom, jer želi uzeti dio svega? ( otac je ugovor napravio upravo iz razloga da dok je majka živa ništa ne pripadne sestri, jer ona samo želi sve prodati)
  3. Molim vas kako postupiti u sljedećem slučaju. Naime, brat i njegov supruga su u procesu rastave braka, on također ima izrečenu mjeru približavanja supruzi. Ona iz dana u dan psihički maltretira sve članove naše obitelji, njega slijedi svakodnevno automobilom po gradu, stalno pokušava na silu doći u našu kuću, iako smo je zamolili da više ne dolazi. Prije par dana je nenajavljeno došla, napravila „scenu“, (policija je izlazila na mjesto događaja) nakon čega je naš otac teško obolio, od stresa, šoka, starosti i općenito cijele situacije i stanje mu se otada nije popravilo, situacija je trenutno takva da se spremamo za najgore. Nakon tog događaja smo otišli na policiju podnijeti prijavu i ishoditi zabranu približavanja članovima obitelj, ali na policiji su nam rekli da nema osnove za izricanje zabrane približavanja, jedino ako dođe do fizičkog nasilja. Ono što nas sve zanima je, na koji način možemo spriječiti da bratova supruga dođe na pogreb i napravi scenu. Cijela obitelj je složna u odluci da joj se zabrani pristup pogrebu, jer pogreb nije ni mjesto ni vrijeme za izazivanje scena. Hvala unaprijed.
  4. Večer, ako se moj brat odrekne svoga dijela nasljedstva u korist mene i sestre, ima li njegova supruga pravo na pola nasljedstva kojeg se on odrekao (bračna stečevina)? Hvala.
  5. Puno Vam hvala, upravo smo se čuli sa ministarstvom.
  6. Dobar dan, molim za savjet, naime kao vlasnik stana 1/1 dao sam suglasnost za iznajmljivanje drugoj osobi, međutim uslijed nekih razmirica želim raskinuti/povući suglasnost. Jutros su mi na uredu za turizam rekli da ne mogu povući suglasnost bez da se druga osoba složi sa mojom odlukom i raskine rješenje, te da oni moraju saslušati obje strane. Zar je moguće da ja kao jedini vlasnik stana ne mogu povući suglasnost? Hvala.
  7. Pozdrav, prodali bi automobil osobi iz BiH koja u Hrvatskoj ima dozvolu boravka i rada. Da li na kupoprodajni ugovor pod podatke kupca unosim BiH adresu ili adresu na kojoj je prijavljen u Hrvatskoj? Gdje idem s ugovorom i da li moram vratiti HR tablice, jer pretpostavljam da on dobiva tablice za stranca? Hvala.
  8. Zahvaljujem na odgovoru. MUP BiH mu je dao izvod iz kaznene evidencije na kojem pise da je osuden i da je kaznu "odradio" 10.12.2021. Nas MUP sada ne zeli izdati dozvolu za boravak i rad. Znaci, nema veze sto je kazna odsluzena i sto je gospodin sada "cist". Zanima me kada i da li uopce mozemo zatraziti ponovno izdavanje dozvole, jer gospodin je stvarno vrijedan i steta je izgubiti takvog radnika.
  9. Dobar dan, molim vas savjet u vezi sljedeće situacije. Naime, kao firma iz Hrvatske zatražili smo izdavanje radne dozvole za stranca iz Bosne i Hercegovine, zahtjevu je potrebno priložiti i uvjerenje o nekažnjavanju. E sad, gospodin je prošle godine odslužio kaznu kućnog pritvora u trajanju 6 mjeseci. Nije mi jasno, ako je gospodin odslužio kaznu i trenutno se protiv njega ne vodi nikakav postupak da li može dobiti dozvolu za boravak i rad u Hrvatskoj? Gospodin je i prije radio kod nas u firmi, ali je morao prekinuti radni odnos radi odsluženja kazne u BiH.
  10. Suprug je stavio kuću pod hipotekubez znanja supruge, banka je ovršila kuću i sad je prodaje na javnoj dražbi. Supruga je u međuvremenu podnijela tužbu protiv supruga vezano za podjelu bračne stečevine u konkretnom slučaju za kuću koju su zajedno stekli. U tužbi je zatraženo stavljanje zabilježbe spora u zemljišnim knjigama za navedenu nekretninu na kojoj ima pravo 1/2. Problem je što je odvjetnik stavio zabilježbu putem općinskog suda, a banka je kuću stavila na javnu dražbu putem trgovačkog suda, te odvjetnik tvrdi da zabilježba ne vrijedi jer nije stavljena putem istog suda i da se dražba može održati?!
  11. Imamo potpuno isti slučaj,supruga je tužila supruga i odvjetnik je stavio zabilježbu spora u zemljišnim knjigama za nekretninu putem općinskog suda, a banka je stavila kuću na dražbu putem trgovačkog suda i kaže da zabilježba nema nikakav utjecaj na dražbu!
  12. Zanima me da li supruga ima pravo tužiti supruga jer je bez njenog znanja dao založno pravo (hipoteku) na obiteljsku kuću jednom trgovačkom društvu, a koja je kupljena i izgrađena u braku. (da li se na taj način smatra bračnom stečevinom i da li vrijedi pravilo pola-pola) Kuća je sada pod ovrhom, te me zanima da li ona ima pravo osporiti polovicu hipoteke. Napomena: kuća je uknjižena samo na supruga.
  13. Poštovani, imam jedno pitanje, naime imam curicu od 7 godina kojoj je dijagnosticiran pervazivni razvojni poremećaj, te usporen psiho motorički razvoj. Inače smo iz Dubrovnika, a zadnjih godinu i pol smo u Zagrebu na svakodnevnim raznim terapijama. Curica ima rješenje od centra za socijalnu skrb i prima osobnu invalidninu, zanima me da li postoji ikakva mogućnost dobivanja znaka pristupačnosti, jer dnevno plaćamo i po 40 kn parkinga, a nismo baš u najboljoj financijskoj situaciji (unajmljen stan, režije, životni troškovi, terapije...). unaprijed hvala, lp
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija