Jump to content

volar

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav, Kupujem prvu nekretninu (stan) u novogradnji. Znam da je nešto mijenjan zakon pa me zanima: Moram li platiti porez na promet nekretnina (5%),PDV mi je inače već ukalkuliran u cijenu kvadrata ? Vezano s tim imam li obvezu prijavit sebe i članove obitelji na novu adresu ? (Po starome zakonu za oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina svi članovi obitelji trebali su biti prijavljeni na novu adresu i u roku od tri godine stan se nije smio otuđiti) Ukoliko odlučim iznajmiti stan (odmah), moram li plaćati nekakve dodatne poreze osim uobičajenih koje npr. plaća i iznajmljivač nekog stana kojeg posjeduje već npr. 10 godina ? Molio bih i bio zahvalan na objašnjenju jer pregledavajući porezne priručnike nisam uspio naći odgovor na ova pitanja.
  2. Zahvaljujem Vam na odgovorima. Lijep pozdrav !
  3. Ugovor naravno nismo nikad vidjeli, zato i pitam ovako laički...Jeli se ugovor pokazuje na ostavinskoj raspravi i hoće li je uopće biti ukoliko je ona sve ugovorom ostavila uzdržavatelju ?
  4. Znači li to da u ugovoru o doživotnom uzdržavanju mora biti točno navedena sva imovina koja prelazi u vlasništvo uzdržavatelja. Ili je dovoljno napisati da "sva imovina" prelazi u vlasništvo uzdržavatelja nakon smrti ?
  5. Molio bih Vas za pomoć: Moja pokojna teta, očeva sestra (vjerojatno) je svu imovinu ostavila čovjeku s kojim je (vjerojatno) imala ugovor o doživotnom uzdržavanju. Taj čovjek joj nije ni u kakvom rodu. Ostavinska rasprava još nije zakazana. Njena imovina se sastoji od onoga što je nasljedila od mog djeda i onoga što je stekla u braku sa svojim pokojnim mužem. Zanima me, ukoliko postoji ugovor o doživotnom uzdržavanju s tim čovjekom, ima li moj otac ikakvo pravo na nekakav dio nasljedstva ? Unaprijed zahvaljujem
  6. Molim Vas za pomoć Supruga mi je trenutno na porodiljnom dopustu koji završava u travnju 2009. Porodiljni dopust počela je koristiti u ožujku 2008, a prije toga je bila na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći, tako da nije radila čitavu 2008. U tvrtci je zaposlena neprekidno već više od 10 godina. Zanima nas dali po završetku porodiljnog dopusta ima pravo korištenja "starog" godišnjeg odmora (za 2008. godinu) Unaprijed zahvaljujem !
  7. Supruga mi je na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći od 02. IX 2007. (već više od šest mjeseci. Od prvog dana prima naknadu od HZZO-a od 4257 kn. Ubrzo bi mogla početi koristiti obvezni rodiljni dopust (termin porođaja je 25. IV 2008.) Zanima me kolika će joj biti naknada plaće za prvih šest mjeseci rodiljnog dopusta. Hoće li joj naknada biti prosjek šest plaća prije odlaska na bolovanje zbog komplikacija (za nas povoljnija varijanta) ili će nastaviti primati iznos od 4275 kn (ako se računa samo neposrednih šest mjeseci prije odlaska na rodiljni dopust). Ako se računa samo zadnjih šest mjeseci (kad je bila na bolovanju zbog komplikacija) računa li se u taj prosjek i 13 plaća koju je od tvrtke primila u tom periodu ? Ima i neiskorištenog godišnjeg odmora, bili joj se (za slučaj obračuna za 6 mj. na bolovanju) isplatilo zaključiti bolovanje i otići na GO prije odlaska na rodiljni dopust ? Molim Vas za savjet i unaprijed zahvaljujem !
  8. Molim Vas za pomoć Darovnim ugovorom tetka mi je 1999. darovala manji dio nekretnine (dio kuće) koju je ona dobila 1974. nakon diobe sa braćom (mojim ocem i stricem). U darovnom ugovoru nije navedena (niti jepostojala) nikakva obveza prema njoj s moje strane i u njemu je navedeno da se mogu bez njenog daljnjeg sudjelovanja uknjižiti na nekretninu . Taj darovi ugovor je ovjeren kod javnog bilježnika. Dobili smo samo jedan primjerak (!) koji sam joj nedavno dao nakon njenog upornog inzistiranja. Ja sada imam fotokopiju tog ugovora koja je ovjerena u javnog bilježnika. Ona sada želi da joj vratim taj dio kuće. Ja se nisam uknjižio, a mislim da nitko i nije uopće uknjižen na kuću (ili djelove podjeljene kuće) jer je riječ o ruralnom kraju - vjerojatno se u nekakvim knjigama čitava kuća vodi na moju davno umrlu baku. Ona je dobrog imovinskog stanja, do sada smo bili u korektnim odnosima i vjerojatno to želi napraviti samo da napakosti mome ocu s kojim je u lošim odnosima. Postoji li kakva mogućnost da me primora na povrat te nekretnine i što bi mi bilo pametno napraviti da se zaštitim ? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru ...... . . . Ima li itko da pomogne ???????
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija