Jump to content

Dubrovcanin

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovanje, Zanima me mogu li kao umirovljeni HRVI (30%, opća nesposobnost) pokrenuti paušalni taksi obrt s radom do 3,5 sati dnevno i pod kojim uvjetima te da li mi se u tome slučaju obustavlja mirovina i gubim li pravo na nju.
  2. Poštovani Možda je već netko postavio ovu temu, ali pravno nisam najbolje potkovan, a ni ne nalazim sličan primjer. Radi se o sljedećem. Moj otac je ugovorom o doživotnom uzdržavanju, potpisanom i ovjerenom u ožujku 2017. godine, ostavio nekretninu (stan) mome sinu. Otac je umro prošle 2020. godine u studenom, a sin je izvršio uknjižbu prava vlasništva na taj stan u prosincu prošle 2020. godine, dakle prije desetak mjeseci. Sad prodajemo taj stan, imamo ozbiljnog kupca koji se ugovorom o prodaji nekretnine obvezao platiti porez na promet nekretnina, ali me zanima hoće li će moj sin također biti porezni obveznik i hoće li morati platiti porez na dohodak ostvaren prodajom te nekretnine, ili neki drugi porez, a ako hoće koliki je iznos poreza koji bi morao platiti. Naime pročitao sam da bi moj sin mogao biti porezni obveznik ako je nekretninu prodao unutar dvije godine od dana njenog stjecanja, pa ne znam je li to točno i koji je točan datum stjecanja, dan potpisivanja ugovora o doživotnom uzdržavanju, ili dan kada se uknjižio kao vlasnik nakon smrti moga oca. Unaprijed hvala svima na odgovorima.
  3. Poštovani, Hrvi sam s 30% oštećenja organizma zbog bolesti i u mirovini sam s općom nesposobnošću za rad. Po novom Zakonu o pravim branitelja iz Domovinskog rata od 1. siječnja ove godine ću moći raditi 3,5 sati dnevno ili oko 17 sati tjedno, a zadržavam pravo na puni iznos mirovine. Obzirom da je na internetu premalo informacija zanima me sljedeće: 1. Postoji li minimalna plaća za ovakvo radno vrijeme? 2. Obzirom da sam već u mirovini da li je poslodavac dužan plaćati doprinose za mene i ako jest u kojem iznosu će ih plaćati? Hvala unaprijed na odgovorima.
  4. Lijepo Vas molim za što je moguće brži odgovor. Danas sam dobio rješenje o ovrsi oćinskog suda u Dubrovniku (od 31. siječnja 2014. godine) na prijedlog za ovrhu temeljem kojega je isti sud 3. studenog 2003. godine donio rješenje o ovrsi, dakle prije više od 10 godina. Radi se o NAVODNOM dugu prema Hrvatskom telekomu. Napominjem da u međuvremenu nisam dobio nikakve pozive na parnice, opomene, niti rješenja od bilo koga (barem se ja ne sjećam da jesam). Što mi je raditi? Kad nastupa i da li je već nastupila zastara obzirom da je od toga prvoga rješenja o ovrsi prošlo 10 godina i dva mjeseca? Hvala unaprijed na odgovoru.
  5. Štovani molio bih vas pravni savjet u vezi sastavljanja oporuke. Moji majka i otac žele sastaviti oporuku kojom bi svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu oporučno ostavili meni ili mom sinu. Najvrijednija imovina kojom raspolažu je stan od 55 m2 koji se nalazi u Dubrovniku. Moj otac je, prije nego je oženio moju majku, imao drugu ženu s kojom ima dvoje odrasle djece. Nakon razvoda ta djeca su ostala živjeti s majkom u Zemunu i Beogradu gdje i danas žive a državljani su Republike Srbije. Tom prilikom otac im je ostavio društveni stan koji je dobio od jednog zemunskog poduzeća (Planum). Obzirom da moji otac i majka danas imaju samo mene kao sina (moj stariji brat preminuo prije 8 godina, a ima jednu odraslu kćer) te moju djecu i kćer mog pokojnog brata kao unuke, postoji li mogućnost da očeva djeca iz prvog braka osporavaju oporuku u kojoj bi moj otac svu imovinu ostavio meni ili mome sinu (kćer pokojnog brata je suglasna s tom i takvom oporukom)? Naime očeva djeca iz prvog braka s mojim ocem su jedva održavala kontakte, posjetili su ga samo jednom u životu, zadnji puta su se vidjeli prije gotovo 40 godina, a sad ta djeca vrlo drsko vrše pritisak na njega da im oporučno ostavi svoj dio stana u Dubrovniku (stan je bio društveni, a već 17-18 godina ga moj otac uz moju pomoć otkupljuje). Moram naglasiti da ja živim u drugom stanu u Mokošici koji je kupljen na kredit MORH-a koji otplaćujem već 16 godina, a rok otplate je 35 godina. Unaprijed hvala na odgovoru.
  6. Hvala na brzom odgovoru. Djeca su 13 i 16 godina, osmi razred osnovne i treći razred srednje škole. Malo ću proučit obiteljski zakon pa vidjet što i kako dalje. Još jednom - hvala lijepa.
  7. Poštovani, Razveden sam već 10 godina i skrbim za dvoje malodobne djece. Od 2000. godine do kraja 2005. majka nije ni na bilo koji način skrbila za djecu, pa čak nije kupovala ni poklone za rođendan a kamoli nešto drugo, da bi 2005. sudskom presudom bilo određeno da je majka dužna plaćati alimentaciju 600 kn po djetetu, točnije 1.200 kn za dvoje djece. Majka se nakon toga pridržavala presude i do danas uredno plaća alimentaciju. S obzirom da su se troškovi života od 2005. godine bitno povećali, da su djeca srednje i osnovnoškolskog uzrasta te da su troškovi školovanja i kupovine udžbenika ogromni, a da su moja primanja oko 3.000 kuna, da li moja djeca imaju pravo tražiti povećanje iznosa alimentacije i na koliki iznos bi mogli imati to pravo. Majka je sezonska radnica, a koliko ja znam primanja su joj oko 4.000 pa možda i više kuna. Ako imamo pravo na povećanje alimentacije na koji način ga možemo ostvarit? P.S. Ispričavam se ako tema već postoji. Hvala unaprijed na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija