Jump to content

Mirnamaja

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Opet ja. Moj ishod je bio takav da je slučaj otišao u zastaru. Međutim, mojim brigama nije došao kraj. Neki dan me zove jemac, da su mu došli iz suda popisati stvari u stanu. Otišla sam do odvjetnika, koji mi je rekao da je banka, tj. njihov odvjetnički ured poslao dvije tužbe, ja sam se žalila, a jemac je ignorirao, te mu je najvjerojatnije došla presuda na osnovu propuštanja. Jemac je trenutno u inozemstvu. Odvjetnik mi je rekao da je najbolje da se ja nagodim sa bankom kako bi se riješila neugodnosti. Međutim, banka ima sjedište u drugom gradu, da li je bolje da se nagodim sa njihovim odvjetnikom koji me je obavjestio o dugu? Možda je glupo pitanje. I još jedno pitanje, vrijednost imovine koja je popisana kod jemca je manja od vrijednosti glavnice kredita, da li to znači da će ga teretiti još (ukoliko mu uzmu stvari), jer ako neće možda je bolje da ja podignem novi kredit i kupim čovjeku nove stvari, manje će me koštati.
  2. Hvala na odgovorima! Naći ću se sa odvjetnikom, moram. Znam da sam svasta napricala, ali i ja sam blago receno u stanju soka. Tuzba koju sam na pocetku spomenula, nije mi ni dosla, vratila se njima, tako mi je rekao telefonom. Imam jos jedno pitanje, banka nije slala opomene, cak ni kada je bio ziv, nisam nikada primila tuzbu, a jemac je dobio to izvrsenje prije dva mjeseca, on kaze da takodje nije dobijao nikakve opomene niti opomenu pred tuzbu???
  3. Banka, odnosno taj odvjetnicki ured je podnio Zahtjev za izvrsenje 29.10.2009 (prinudna naplata od duznika i jemca), a sud je donio rjesenje 15.1.2013. koje ja nikada nisam primila, jer sam promjenila adresu, te im se isto vratilo. Odvjetnik me danas obavijestio tako sto je nasao broj poduzeca gdje radim, inace sam i klijent te banke. Takodjer, danas sam saznala da je jemac to Rijesenje primio, ne znam kad. Jel mogu u ovom slucaju mogu racunati na zastaru?
  4. Pozdrav! Suprug mi je umro prije više od 4 godine (veljača 2010), a danas su me nazvali iz jednog odvjetičkog ureda koji zastupa jednu poznatu banku da je moj suprug imao neisplaćen kredit. Za ovaj kredit nisam znala. Nisu mi slali obavijesti. Tužba koju su poslali 2010 u rujnu vratila im se, jer ne živim na toj adresi. Kredit je digao 2006 i trebao ga je isplatiti u osmom mjesecu 2008. Na kreditu je imao jemca (koji mi ništa nije govorio svih ovih godina), danas sam i to saznala. Da li je to pada u zastaru?
  5. U tuzbi stoji da sam ja ostvarila imovinsku korist, dalje stoji da sam joj dužna isplatiti taj novac. Kao dokaze je priložila uplatnice iz banke.
  6. Situacija mi je komplicirana. Dobila sam tužbu, a tužila me sestra mog pokojnog supruga. Naime, platila je dva njegova duga sa kreditnih kartica (na kojima nije bila jemac) i ostatak kredita (na kojima je bila jedan dva jemca) u vrijednosti 42.000,00 KN. Jos za suprugovog zivota ostala je dužna novca mom suprugu pri podjeli imovine od njihovih roditelja, njoj je ostala kompletna imovina, izuzev jednog malog komada zemlje koji je pripao mom suprugu. Zemlju nikada nisam prevela na sebe, jos uvijek se nalazi na imenu mog svekra. Nikakve ostavinske rasprave nije bilo. Kada je muž umro odlučila je da mi "pomogne" kao sestra (jer ja tada nisam imala posao) i platila je te dugove, jer je htjela da nešto iza njenog brata ostane našoj djeci. Međutim, čim je platila odmah je tražila da joj poklonim zemlju bez našeg prethodnog dogovora. Potom je uzurpirala garažu, koju smo zajedno koristili, promjenila bravu pod izgovorom da je samo njena garaža jer je to njena majka zaradila. Cula sam da je jos nije prevela na svoje ime i da je u vlasnistvu te tvrtke, tako da nemam prava ni za zajednicko koristenje. Garaza je kao poslovni prostor, nalazi se na atraktivnoj lokaciji. Fakticki je koristi i iznajmljuje na crno vec tri godine. Moralno gledajuci ja joj ne dodjem duzna novac. Medjutim, tuzi me da sam se s njom dogovorila oko isplate kreditnih kartica, ima i svjedokinju sestricnu koja ce svjedociti da smo se dogovorile usmenim putem oko poklanjanja tog komada zemlje. Kao dokaz priložila je plaćene uplatnice. Kakve su mi šanse da pobijem taj nepostojeći usmeni dogovor? Hvala na odgovoru!
  7. Neki dan me pozvao advokat osobe s kojom sam imala usmeni dogovor prije dvije godine (bez svjedoka). Osoba nije ispoštovala usmeni dogovor do kraja i ja sam normalno odustala od bilo kakvog potpisivanja ugovora. E sad, osoba je angažovala advokata i dostavila mu naše e-mail dopisavanje, gdje se ja ne slažem sa ugovorom kojeg mi je predložila sa navedenim razlozima. Međutim, osoba je ostavila samo konverzaciju od prije šest mjeseci, jedno 10 mailova, gdje sam ja i potvrdila da je prije dvije godine došlo do dogovora, ali s kojim se ja ne slažem. Ranije konvercaije nema, nažalost nisam čuvala sve mail-ove te osobe, tako da ona uporno tvrdi i to joj je jedini dokaz da je ispoštovala dogovor. Možda je sve ovo glupo što vas pitam, ali da li joj to može biti validan dokaz? Imala sam osjećaj da me advokat zvao samo da me uplaši i da mi podmetne ugovor kojeg necu da potpisem.
  8. Saznala sam da nije samo jedna kartica ostala neizmirena nakon smrti moga muza nego cetiri, a za jednu je imao jemca. Posto je sada situacija skroz drugacija ( u pitanju su cetiri kartice), ali i dva manja kredita (za koje sam znala). Odlucila sam da se odreknem 700 cetvornih metara zemlje (koje su pripale mom muzu nakon smrti njegovih roditelja) u korist njegove sestre (ona je zato emotivno vezana, pa bi i prihvatila dug). E sad, da li ce ona vracati onaj dug u vrijednosti zemljista ( u to slucaju samo dug sa jedne banke)a sta ce one ostale? Da li sve mogu traziti naplatu duga na osnovu istog placa, jel ako je naslijedila dug? Svaki dug banci je manji od vrijednosti placa ali zajedno je tri puta veci! Da li mene moze jemac tuziti (u jednom slucaju je i ona jemac) za neisplaceni dug iako sam se odrekla nasljedstva, moze li nju drugi jemac tuziti s obzirom da ce prihvatiti nasljedstvo? Tako u krug... Hvala na odgovoru!
  9. Eh sada sam saznala da nije bila samo jedna kartica u pitanju nego cetiri, a za na onoj prvoj (o kojoj sam vam pricala) imao je jemca. Posto je sada situacija skroz drugacija ( u pitanju su cetiri kartice), ali i dva manja kredita (za koje sam znala). Odlucila sam da se odreknem imanja u korist njegove sestre (ona je zato emotivno vezana, pa bi i prihvatila dug). E sad, da li ce ona vracati onaj dug u vrijednosti zemljista ( u to slucaju samo dug sa jedne banke)a sta ce one ostale? Da li sve mogu traziti naplatu duga na osnovu istog placa, jel ako je naslijedila dug? Svaki dug banci je manji od vrijednosti placa ali zajedno je tri puta veci! Da li mene moze jemac tuziti (u jednom slucaju je i ona jemac) za neisplaceni dug iako sam se odrekla nasljedstva, moze li nju drugi jemac tuziti? Tako u krug... Hvala na odgovoru!
  10. A ukoliko je platio ,mozda, neku ratu da ga ne bi oni tuzili, postoji zapravo sansa da je prekinuo tu zastaru od pet godina??? Npr. lupam ne znam , platio je prije dvije godine?
  11. Znam, nije lako sa bankama, eh...uvijek su u pravu! teško će to biti..Znaci mogu se vaditi na zastaru (3 godine) odnosno (apsolutnu zastaru od 5 godina)? Ali eto opet da pitam, onako da znam - osnovica je skoro duplo manja ukupnog duga (ostalo su naravno dospjele kamate) da li onaj tko nasljeđuje dug mora platiti i dospjele kamate?
  12. Opet sam zbunjena??? Nije bilo jos ostavinske rasprave, nisam je ja pokrenula, moze li to uraditi banka? Zemlja malo vise vrijedi od duga, a zaista nisam u situaciji da ga otplacujem... Ja ipak mislim da bih se mogla izvuci na zastaru:)Ipak je skoro pet godina bio ziv a nisu naplatili potrazivanje + ovih sedam mjeseci???
  13. Hvala Vam puno na brzom odgovoru! Barem ste me malo smirili nakon pet groznih dana:) Nadam se da banka putem suda nece traziti ostavinsku raspravu, jer bih mozda ostala bez tog komada zemlje koja je 1/1 njegovo nasljedstvo od roditelja, ja sam je samo mislila kroz neko vrijeme prebaciti na sina, a valjda ce do tada skroz zastariti taj slucaj! Nisam hvala Bogu nista potpisivala, a niti pristala platiti bilo sta! Srdacan pozdrav i sve najbolje!
  14. Postovani, Skoro sedam mjeseci nakon smrti supruga obavjestena sam telefonskim putem od strane banke o dugu moga supruga na kreditnoj kartici. Ranije nisam primala nikakve obavijesti. Kartica je iz 2004, istekla je 2005, a banka koja ju je izdala je prenijela taj dug 2006 na banku koja me sada obavijestila. Moze li to biti zastara duga? Također, nisam jos radila ostavinsku raspravu. Moj suprug je jedino bio vlasnik oko 700 cetvornih metara zemlje naslijedjenih od roditelja, nista nismo stekli u braku, niti auto. Da li banka moze pokrenuti ostavinsku raspravu i tom prilikom mi oduzeti to zemljiste koje mislim prepisati jednog dana na sina (kada bude punoljetan)? Da li banka moze naplatiti taj dug od penzije moje djece (ciji sam ja naravno staratelj)? Da li mi moze oduzeti nesto sto cu steci u buducnosti? Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija