Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Kai

Korisnik
 • Broj objava

  14
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Hrt pristojba na nepostojeće ime

  Hvala puno na odgovoru. Da, papirnati trag njegovog boravka tamo ne postoji. Znaju doduše susjedi u zgradi, ali ne vjerujem da bi se oni išli uplitati u dokazivanje toga samo da bi ovaj prebacio pretplatu. Pretpostavljamo i da je gazda u panici pretjerano reagirao.
 2. Hrt pristojba na nepostojeće ime

  Nije ništa više namjeravao napraviti po tom pitanju, samo ga brine može li gazda i prije nego ovaj odseli samoinicijativno na njega prebaciti pretplatu. Zar je to doista moguće i legalno ili mu nitko ne bi prihvatio takvo nešto bez potpisa najmoprimca i njegovih podataka koji nisu samo ime i prezime?
 3. Molim savjet u vezi sljedećeg problema. Prijatelj živi kao podstanar na crno. U kasliću ga je dočekala uplatnica na 240kn na ime vlasnika stana (njegovo prezime je na vratima). Nazvao je stanodavca da ga obavijesti o tome i bio je spreman plaćati taj namet tako da nitko nema problema, no stanodavac ne želi ni čuti za to i inzistira da prijavu napravi na svoje ime. Pošto prijatelj planira seliti kroz koji mjesec, ne želi na svoje ime ništa prijavljivati, ali bi plaćao sve što dođer na gazdino, kao i ostale režije (seli u svoj stan u kojem planira napraviti prijavu za tv). Gazda tvrdi da će on sam prebaciti na podstanara pretplatu. E sad, može li vlasnik to uopće napraviti ako nelegalalno iznajmljuje i ako od podstanara ima samo ime i prezime, bez ostalih podataka? I zar ne treba osoba na koju se pretplata želi prebaciti dati svoj pristanak, oib, potpis ili nešto? Po ovoj logici bilo tko zlonamjeran može dati ime čije god želi, a da druga strana to ni ne zna. Kako to funkcionira? Ponavljam, uskoro seli i ne želi se dovesti u situaciju da stižu uplatnice za koje ne bi ni znao, a gazda je tip koji bi to pustio i ne bi ni javio da ih ima. Što mu je pametno napraviti? Ignorirati uplatnicu (nitko nikad nije potpisao nikakvu pretplatu, bio u stanu ili uopće s inkasatorom razgovarao) ili ju platiti i ne dozvoliti da se samovoljno prebacuje na bilo čije ime?
 4. Popravci u iznajmljenom stanu

  Hvala puno na odgovoru. Po ovome pretpostavljam da bi taj popravak trebali nsnositi oni? I pretpostavljam da je na crno bilo što teško dokazivo, no želim vidjeti koliko se u praksi zbilja dešava da netko eventualno podiže tužbu na nešto za što ne postoji ugovor. Meni nikakav problem ne predstavljaju sitni popravci, ali ne želim ni da stvari koje spadaju u najmodavčevo održavanje dogovorenog stanja padne na mene, jer je "nemoguće da se pokvarilo". U ovakvom stanju je trenutno teško boraviti jer se nikako ne može ugrijati, uz vlagu k tome, ali njih to ne brine niti se boje da bi im stanari mogli odseliti.
 5. Poštovani! Podstanar sam u stanu u kojem stanodavci ne žele popravljati ništa. O svom trošku smo sanirali neke stvari (dotrajale, ne uništene), no kako u stanu ništa nije novije ni kvalitetnije, povremeno se nešto pokvari. Pokvario se plinski bojler, što nam je trenutno preskupa investicija da sami popravljamo, a po riječima majstora, nije se pokvarilo uslijed naše nepažnje, već proizvod nije kvalitetan i prije našeg dolaska redovito održavan. Oni tvrde da bismo to trebali platiti mi. Najam je na crno (nažalost, ali to sad ne mogu promijeniti). Još se i oni prijete tužbom. Tko bi u datoj situaciji trebao snositi trošak i može li doista netko tužiti bez ikakvog ugovora i dokaza? Hvala!
×