Jump to content

nmt

Korisnik
  • Broj objava

    106
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je nmt objavio

  1. Poštovani, zanima me kako se obraniti od optužbe za rad na crno od strane državnog inspektorata. Naime, dobio sam poziv na ispitivanje kod državnog inspektorata u postupku inspekcijskog nadzora radi reklamiranja neregistrirane djelatnosti koju su oni utvrdili pregledom oglasa na Facebooku nedavno. Htio bih se braniti iskazom da sam navedeni oglas stavio radi ispitivanja tržišta (lažni oglas) kako bih u budućnosti mogao znati ima li ili nema interesa za djelatnost i poslove koji me zanimaju i u kojima bih htio osnovati mogući budući obrt/tvrtku. Zanima me vaše mišljenje o tom načinu obrane ili što biste mi savjetovali kao budućem poslodavcu da nekako ublažim ovaj proces. Nisu me uhvatili da radim nelegalno, tj. na terenu, nego su samo našli moj oglas na Facebooku i nazvao me državni inspektor i pitao radim li tu djelatnost, na što sam rekao da radim i pitao imam li registrirani obrt/tvrtku za to, a ja više ni sam nisam siguran što sam mu odgovorio radi straha i ne znam je li snimao razgovor i čime me može teretiti. Hvala vam unaprijed na svakom savjetu i ako treba nešto dodatno pojasniti, pitajte molim. Imam malo manje od dva tjedna da dam iskaz pred inspektoratom.
  2. Pozdrav, imam u vlasničkom listu upisanu služnost prolaska kroz susjednu česticu (ja sam korisnik služnosti a vlasnik susjedne čestice je u obavezi dati tu služnost), pa me zanima jedna stvar u vezi minimalne izmjene tog ugovora. Naime sadašnji vlasnik susjedne čestice i prethodni vlasnik moje čestice su dogovorili tu služnost i napravili ugovor preko kojeg je ona upisana u vlasnički list, s time da je pravo prolaska stavljeno na 3 metra širine susjedne čestice osim na ulasku (ogradi) gdje je stavljeno na 2.4 metra širine (što je napravljeno radi izvedbe ograde, jer je jedno krilo drvene ukrasne ograde duljine 2.4 metra, tj da se ne bi narušio izgled ograde jer bi za tih 0.6 metara morali rezati i naredno krilo ograde). Uglavnom, mi smo načelno dogovorili sa tim vlasnikom (zasad samo usmeno) da ćemo o svom trošku platiti majstore da skrate i susjednu ogradu za tih 0.6m a da i dalje estetski ne odstupa od ostatka ograde, ako nam daju i tih 0.6m prolaza na samoj ogradi. Tako da bismo postojeći ugovor trebali preinačiti da se izbaci ovaj dio "osim na ogradi gdje je širina prolaska 2.4 metra" i eventualno dodati ovaj dio da trošak prepravka ograde u estetski prihvatljiv oblik snosi korisnik služnosti (ja). Molio bih Vas da mi objasnite najkraću i najbezbolniju (najjeftiniju) proceduru da se takav ugovor prepravi/napravi novi ako treba, uz najmanje zamaranja sadašnjeg vlasnika (koji ne živi u toj kući nego u drugom gradu, cca 70km dalje). Je li to moguće izvesti nekako da se ugovor napravi s naše strane (po mogućnosti bez odvjetnika) i odnese vlasniku i on samo kod javnog bilježnika potpiše i to se nakon toga automatski upiše u vlasnički list? Hvala puno na bilo kakvom savjetu.
  3. Pozdrav, trebao bih na produljenje sistematskog (svake 4 godine je), pa me zanima ubraja li se u radno vrijeme ili ne jer poslodavac zahtijeva da dođem u drugu smjenu (od cca 7-12 pretpostavljam da ću biti na sistematskom).
  4. Pozdrav, radim u jednoj CNC tvrtki (znači bavimo se proizvodnjom dijelova prema narudžbi kupaca, radi se prema njihovim nacrtima) i zanima me sljedeće: jesam li ja kao "mozak" izrade dijelova u nekom vlasništvu svojih ideja i umotvorina ili je poslodavac koji mene plaća da za njega smišljam tehnologiju nastajanja tih istih dijelova/gotovih proizvoda vlasnik svega što iz mojeg rada za njega proizađe? Da budem konkretniji i nadam se, jasniji, dobijem nacrt prema kojem moramo izraditi dijelove koji moraju biti određene kvalitete, točnosti, preciznosti, ali isto tako i napravljeni u određenom vremenskom roku/efikasnosti kako bi se potrošilo što manje sirovog materijala, što manje alata i što manje vremena stroja/radnika koji po mojoj tehnologiji dijelove proizvodi. Razumijem da sam plaćen za to da to sve ostvarim, ali me zanima da li je recept do takvog rezultata isto vlasništvo tvrtke/poslodavca ili je to siva zona? Zamislite da proizvodite neki proizvod ili hranu prema određenoj recepturi, zamislite da imate radnika koji može takav proizvod poboljšati na način koji bi se tržištu svidio, tj da je taj radnik smislio određenu recepturu kojom bi se taj proizvod poboljšao/napravio takvim kakav je da bude tražen, točnije, traženiji od sličnih proizvoda koje proizvodi konkurencija. E sad, taj radnik ulaže svoje ideje i isprobava razno razne recepture kako bi dobio što bolji proizvod, kojeg na kraju poslodavac prodaje kao krajnji rezultat svog tog rada, ali radnik sam po sebi ima svoje trikove i tajne, koje dodaje u taj recept čime začini proizvod da bude bolji od konkurencije, ako nema tih trikova umiješanih u taj proizvod, rezultat tog svega rada je nešto osrednje, nešto što ne odskače toliko od konkurencije da bude nečim posebno. I sada taj radnik odlazi od tog poslodavca, mora li mu predati tu recepturu na odlasku, ili je smije ponijeti sa sobom? Dakle sve što je dotad taj radnik radio za poslodavca, poslodavcu je davalo uspjeh na tržištu, poslodavac se "hranio" radom svog radnika koji je imao drugačije i bolje ideje od prosječnog, drugog radnika, ali taj rezultat ideje je donosio poslodavcu neku prednost nad konkurencijom. Ima li poslodavac pravo od tog radnika zahtijevati da mu preda recept njegovog uspješnog peciva? Isto tako, ne manje bitno, smije li poslodavac od tog radnika zahtijevati da obučava i uči druge, prosječne radnike, koji ničim nisu doprinijeli toj tvrtki i tom proizvodu da bi bili bolji od konkurencije, da rade isti proizvod kao taj isti radnik? Ili je radnikovo pravo da zadrži svoje, mukom stečeno znanje i iskustvo za sebe, a samo rezultate tog istog rada predaje poslodavcu (dokle god radi za njega)? Postoji li neki način da radnik sa idejom danas, kada je zaposlen kod nekoga, zadrži neke svoje trikove, recepte, znanja, tajne za sebe, a da poslodavac prilikom odlaska, ili za vrijeme trajanja zaposlenja, nema nad njim pravo vršiti pritisak da te iste tajne preda drugima/poslodavcu? Zahvaljujem unaprijed.
  5. Jel se mora plaćati dimnjačar iako ja ne želim da čisti i svaki put ga odbijem, sam čistim dimnjake. Gdje stoji u zakonu da mora ako mora? Orahovica je to, a spada pod Slatinu
  6. pa neću valjda ja dokazivati da je čovjek bio tu, na sudu je da dokazuje tj na organima reda, zar ne? to nije moj propust i zašto bih ja plaćao radi njega? mene se to uopće ne tiče neću ja čovjeka gnjaviti i tražiti u nigdjezemskoj, valjda postoji netko tko bi to trebao provjeriti? ja sam dao ono što sam imao tj slikao i drugo me ne interesira, ako sud odluči da sam kriv, ja ću se opet žaliti.
  7. dao sam vjerodostojne podatke o vozaču vozila kojim je počinjen prekršaj (prevelika brzina), stranac iz ne eu zemlje kojem sam posudio vozilo "za probu", dao sam ime prezime, oib, adresu, sve što je traženo, osoba postoji. Dobio sam kaznu od 2000 kn za nedavanje vjerodostojnih podataka s obrazloženjem da navedena osoba nije navedena u sustavu IS MUPA kao stranac na privremenom boravku u RH. Wtf??? Čovjek je samo prolazio kroz hrvatsku, nije ni dana ostao, sreli se na bengi, dao mu auto na probu, počinio prekršaj. Kakav je to način pisanja prekršajnog naloga? Kako da sročim tj pobijem prekršajni nalog? Ne želim ja ništa nikome dokazivati, neka oni dokazuju krivnju onom tko je kriv, ja nisam i opravdao sam se dajući vjerodostojne podatke o vozaču.. Dalje me ne zanima, neka komuniciraju sa navedenim u mom formularu.
  8. Kako se odjavljuje boravište, koji su dokumenti potrebni?
  9. 1. Kako nije svjedočenje ako daješ na pladanj sudu nekog od rodbine? tj optužuješ nekog sebi u rodu za počinjeni prekršaj? ima li neke potpore za tu tvrdnju da se ne smatra svjedočenjem u nekom zakonu? 2. Kako nije optužen član obitelji ako ga ti optužiš tj ne optužiš time što ne želiš otkriti da je vozio? 3. kako ide procedura da vidim što su oni to točno snimili kamerom? 4. u slučaju da se vidi mutno ili slabo, kako osporiti takvu optužbu? (a vjerujem da se prema opisanom vidi jako slabo...ako se i vidi)
  10. pozdrav. netko je nekad negdje na ovom forumu spominjao da se u slučaju počinjenja prometnog prekršaja nakon kojeg vozač nije zaustavljen ni identificiran, može umjesto na onaj formular tj obavijest koju mup šalje o počinjenom prekršaju tim i tim vozilom, otići u policijsku postaju i tražiti ispitivanje na zapisnik tj davanje iskaza o počinjenom prekršaju. te da se tada može reći da je prekršaj počinio uži član njegove obitelji koji je taj dan upravljao tim vozilom, ali da se ne želi otkriti njegov identitet po nekom zakonu po kojem svaka osoba ima pravo ne optuživati svoje članove uže obitelji. je li to točno, tj kakva je praksa?
  11. zašto da plaćam 60kn da bih primio kaznu? koje su posljedice ako nitko ne podigne pošiljku? zašto ne šalju na boravišnu adresu tj može li se kako preusmjeriti?
  12. dobio sam doma ceduljicu od pošte za podići čestitku od policije (slikala me kamera), nemogu je podići jer nisam u mjestu prebivališta nego u prijavljenom boravištu 200km dalje. kako sada postupiti? ne mogu se vraćati doma da bih podigao na pošti tu čestitku.
  13. Evo isprike na zakašnjelom odgovoru ali em što zbog blagdana što zbog drugih stvari nisam mogao. Bio sam u gruntovnici i na katastru, sve što stoji na internetu je istinito, dakle vlasništvo čisto, tereta nema, stanje čestice tj međe je kakvo je na internetu, a kuća nije ucrtana. Veli mi šef katastra da je taj pomak od stvarnog stanja zbog nepreciznosti aviosnimke tj misli da neće biti problema s time, sve susjedne čestice su isto tako pomaknute. Ako se kuća ucrta, ucrtat će se u "zakrenutom stanju" tj onako kako stoji međa a ne stvarna slika. Veli da bih nakon ucrtavanja trebao moći dobiti kredit tj banka ne bi radi ovog smjela praviti probleme, a da će ove godine u Orahovici biti provedena nova izmjera i da će ona ispraviti "zakrenutost" čestica. Molim komentare, ako ih ima, na što bih još trebao paziti i kako dalje postupiti. Vlasnik je rekao da je pokrenuo proceduru za legalizaciju i da će trajati cca mjesec dana, minimalno, što se poklapa s onim što mi je na katastru rečeno, ako ne bude nekih dodatnih komplikacija (ne znam kojih). Što vi mislite o svemu? __________________
  14. Ovako kupio bih kuću koja nije uvedena u zemljišne knjige, treba mi stambeni kredit a banka naravno neće dati ga ako kuća nije upisana tj papiri nisu čisti, što je sasvim ok. E ali, meni se ta kuća baš sviđa i ne želim odustati od nje tako lako pa me zanima koji je najkraći postupak od ovakvog trenutnog stanja:http://i63.tinypic.com/m7ym4o.jpg do potpuno spremnog stanja za prodaju tj odobravanje stambenog kredita?
  15. zanima me i kakva je praksa s onim vanrednim liječničkim pošto ću ga morati odraditi tj zanima me moram li ga odraditi u mjestu prebivališta ili mogu bilo gdje u bilo kojoj ovlaštenoj ustanovi? također me zanima, koliko čitam, morat ću imati neko ograničenje ili nešto na vozačkoj tj ako sam dobro shvatio nekakav vanredni liječnički (valjda da se prati da nisam alkos i slično) svakih par godina, je li to točno i je li to trajno tako ili samo još jednom nakon tih dvije godine ili kako već ide? e i sad vidim iz primjera drugih da me za tu koncentraciju alkohola čeka optužni prijedlog, pa me zanima i kako se to može provesti na daljinu, da li je uopće pametno ili je pametnije izaći pred suca? pitam zato jer ne živim blizu mjesta gdje sam počinio prekršaj, tj tamo mi je prebivalište a ne boravište.
  16. misliš da ću proći tako olako iako imam unutar prošlih godinu dana već jedan takav prekršaj u doduše malo (ali u stvarnosti nebitno) blažem obliku tj ispod 1.5? ne znam, za ovih 1.65 sad, mislim da ću teško dobiti tako blagu kaznu, ali daj bože da si u pravu, tj zašto misliš da bih mogao proći tako olako u drugom prekršaju? ne nisam odmah dobio prekršajni nalog dobio sam samo izvješće tj zapisnik o alkotestu.
  17. poz, što mi je najbolje napraviti u situaciji gdje sam nakon skoro punih godinu dana, drugi put uhvaćen u vožnji pod utjecajem alkohola? prvi put sam negdje polovicom 12. mjeseca 2015. napuhao 1.51 (-0.1=1.41) i platio 1000kn i mjesec bez vozačke nakon žalbe (prvi takav prekršaj), a sad sam napuhao 1.65 (prošlo skoro godinu dana od izvršenja presude, tj negdje krajem 4. mjeseca će biti godinu dana od završetka zabrane upravljanjem prvi put). kakva me otprilike kazna čeka ako priznam prekršaj u prigovoru, kajem se i kažem da mi treba vozačka (a treba mi) i da radi lošeg materijalnog stanja molim da mi se umanji kazna? Što bih možda trebao naglasiti ili napraviti da smanjim kaznu na minimum (bitniji mi je vozački dio ali i financijski također nije nebitan)?
  18. poz, mogao bih početi raditi u drugoj i prvoj smjeni naizmence radi potreba posla, pa me zanima, s obzirom da u ugovoru o radu samo stoji "za rad u drugoj smjeni 10%", na što se tih 10% odnosi? na sate odrađene u drugoj smjeni ili sveukupnu bruto satnicu mjesečno ili kako se to već računa? hvala.
  19. ne znam stavio sam ovo dodatno pitanje na temu trgovačko pravo ali mi se nekako čini da nije pravo mjesto za to pa ću i tu probati pitati. skinuli su mi sa tekućeg puni iznos iako mi je prilikom odjave police rečeno da će mi skinuti samo onoliko koliko dugujem za tih nepunih mjesec dana dakle cca 100kn. javio sam to ovoj što mi je zaključila policu, ali zasad nisam dobio odgovor na mail. što mi je dalje činiti - gdje se žaliti ako uskoro ne dobijem odgovor od nje?
  20. evo ovako bio sam u nekoj situaciji s autoosiguranjem, nisu mi priznali 50% pa sam odjavio vozilo i ponovo prijavio nakon promjene osiguravajuće kuće. kod prve kuće sam uzeo uplatu na 3 rate, prilikom odjave sam s papirima otišao kod njih gdje su ih kopirali i rekli da će mi se s tekućeg skinuti iznos koji sam dužan za period što sam bio kod njih osiguran, nekih 100kn, nebitno. nakon toga idem u novu osiguravajuću kuću, plaćam kešom novu policu i ponovo prijavljujem vozilo, sve 5. jučer vidim da mi se skinuo puni iznos (cca 600kn) s tekućeg za prvu ratu osiguranja kod prve osiguravajuće kuće. javio sam im to mailom, zasad nema odgovora, kakva je procedura tj što činiti dalje?
  21. odjavio, promijenio osiguranje, ponovo prijavio, platio 150kn samo izdavanje nove prometne na stp i 55kn biljega na mupu prijava odjava. sad imam 50%, al u drugom osiguranju.
  22. kako? https://www.google.hr/?gws_rd=ssl#q=povrat+cestarine
  23. evo ovakva je situacija, daljnji zaplet. mislim ić odjavit motor, odjavit osiguranje, proć tehnički riješit novu policu u novom osiguranju s 50% (mogu dobit pitao), pa opet prijavit. zanima me procedura povrata cestarine tj kako riješit to što sam platio prvi put regu, pa da dobijem ostatak nazad?
  24. jel se na prekovremene sate naplaćuje radniku porez ili poslodavcu, tj dobijem li prekovremene na neto satnicu uvećanu za 50% ili kako? dakle ovako npr da mi je satnica 30kn, ali neto, tj plaća nekih 5300kn, (30x176h), a bruto plaća još cca 2000kn gore.... u tom slučaju ako radim npr 30 sati prekovremeno mjesečno, bih li trebao dobiti 30x1.5=45x30=1350kn za tih 30 prekovremenih, direkt na račun? ili se na te prekovremene obračunava neki porez itd pa ne dobijem "čisti" iznos nego manje?
  25. evo stigao mail od "gospodje" u kojem pise da se nakon konzultacije s voditeljicom ukida moj bonus i da ako nitko iz obitelji nema 50% poslat ce mi uplatnicu na razliku iznosa do punog bonusa. sto radit?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija