Jump to content

mcquinn

Korisnik
  • Broj objava

    21
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Poštovani svi, na jednoj čestici u k.o. Črnomerec upisano je ukupno 8 ulaza, podzemna garaža i dvorište sa parkirnim mjestima koje koriste svi suvlasnici. Zub vremena je nemilosrdan te je na red došla sanacija podzemne garaže u koju prodire voda. Riječ je o velikoj podzemnoj garaži u kojoj se nalaze manje garaže suvlasnika. Suvlasnici garaža plaćaju pričuvu za iste. Činjenica prva - i zgrade i podzemna garaža i dvorište nalaze se na jednoj/istoj čestici. Činjenica druga - u međuvlasničkom ugovoru nigdje se ne spominju ni garaže ni dvorište, već samo "zemljište oko zgrade". Molim info tko je dužan platiti predmetnu sanaciju? Po nekoj mojoj logici, ukoliko se i zgrade i ostalo nalaze na istoj čestici, onda se to ostalo smatra zajedničkim prostorom koji svi suvlasnici dijele u nekim omjerima? Ukoliko moja logika ne štima, postavljam pitanje čiji je to prostor? Možda valja napomenuti da svih 8 ulaza ima različite predstavnike i upravitelje. Hvala, Matija.
  2. Poštovani svi, otac moje supruge ima pravo ukopa u grob na Mirogoju, a koje mu je dodijeljeno prije 70. godina. Potvrdu o tome ishodio sam u Gradskim grobljima. Obzirom da je pravo ukopa jedno, a pravo korištenja drugo, odlučili smo pokušati ishoditi pravo korištenja. U načelu bi trebalo učiniti sljedeće: pokrenuti ostavinski postupak iza osnivatelja groba, ukoliko se utvrdi da nasljednika nema - grob se vraća u vlasništvo Grada Zagreba, a koji onda grob daje na upravljanje Gradskim grobljima. Mi podnosimo zahtjev za otkupom groba i koristimo pravo prvokupa... Molim vas da mi detaljnije objasnite koje sve radnje moram provesti za pokretanje ostavinskog postupka? Unaprijed hvala, Matija.
  3. Poštovani, u zgradi u kojoj živim postoji tvrtka koja koja se bavi maloprodajom papirnatih proizvoda, a koja je vlasnik jednog stana i pripadajuće mu garaže. Garažu su pretvorili u skladišni prostor što za posljedicu ima veliku cirkulaciju njihovih zaposlenika i klijenata na relaciji garažni prostor/stambeni dio. Nadalje, ulazna vrata iz neštićenog garažnog prostora u stambeni dio redovito ostavljaju blokiranima ili otvorenima, što omogućuje pozvanima i nepoznvanima ulazak u stambeni dio zgrade. Kome prijaviti ovu situaciju? Unaprijed hvala!
  4. Poštovani, zbog vrlo problematičnih obiteljskih odnosa moja majka želi dio svojih novčanih sredstava prebaciti na moj račun. Obzirom da u mene ima povjerenja, ideja je pohraniti njezin novac na mojem računu. Obzirom da je to i dalje njezin novac, zanima me kako taj novac osigurati da u slučaju moje smrti ili razvoda mog braka - pripadne njoj. Naime, pretpostavljam da u slučaju razvoda mog braka i taj novac ulazi u stečevinu koja se dijeli među supružnicima. Ukratko - jedino što želim je osigurati da majčin novac u slučaju gore spomenutih okolnosti pripadne njoj. Unaprijed hvala!
  5. Poštovani, imam pitanje vezano za pravo služnosti... Ako se do neke parcele može doći na nekoliko načina, tj. preko većeg broja različitih parcela, kako se određuje služni put? Naime, razmatram kupovinu kuće do koje se nalazi parcela, a koja nema direktnog pristupa nekim putem. Da li je opravdan strah da jednog dana netko ne zatraži pravo služnosti na mojoj parceli? Unaprijed hvala, M.
  6. Bok, hvala na odgovoru. Da li postoji neki drugi način osim darovanja? Npr u vidu ugovora?
  7. Da, ja sam upisan kao vlasnik stana.
  8. Poštovani, sam naslov teme ne odgovara u potpunosti pitanju koje slijedi... Uglavnom, nakon smrti moje bake, njezin stan, a u kojem žive moji roditelji i koji je zapravo njihov, dogovorno je pripao meni. Ukratko, to je u tom trenutku bila najbolja solucija. Obzirom da se uskoro ženim, volio bi na neki način dati svojim roditeljima pravo da raspolažu doživotno kako sa stanom tako i sa novcem koji bi se eventualno uprihodio prodajom istog - jer je to ipak nekretnina u kojoj žive i zapravo njihov stan. Kakav ugovor sklopiti sa njima kako bi im se osiguralo pravo doživotnog uživanja nekretnine i novca koji bi se eventualno uprihodio prodajom iste? Unaprijed hvala na odgovorima! M
  9. Postovani, Zivim u zgradi u centru Zagreba koja nije etazirana. Zelim od susjeda kupiti drvarnicu u dvoristu zgrade pa vas molim za pomoc oko sklapanja ugovora. Da li radim kupoprodajni ugovor u kojem navodim da kupujem drvarnicu koja se nalazi u dvoristu zgrade xyz, a pripada stanu xyz sagradenom na cestici xyz ILI ugovor o pravu koristenja ili slicno? Naime, sta se desava ako stan kojem drvarnica pripada promijeni vlasnika? Unaprijed hvala, M.
  10. Odlično, hvala svima na odgovorima, puno ste mi pomogli. Imam još jedno pitanje i ono glasi: da li postoji zakonski rok za upis nekretnine koju sam naslijedio u ZK? Pozdrav, M.
  11. Bok, oporuka ne postoji i moja majka je (prvi i jedini) zakonski nasljednik. Ona se odlučila odreći svog nasljedstva i prepustiti ga meni (nebitno za raspravu, ali riječ je o garsonjeri). Ako sam dobro shvatio, prvo će u sklopu ostavinske biti riješeno pitanje nasljeđivanja (tj. da sam ja nasljednik), a onda sa tim rješenjem idem u ZK na provedbu i garsonjera se prenosi sa bake na mene? Hvala, M.
  12. Poštovanje, imam pitanje za sve vas znalce... Prije mjesec dana umrla mi je baka, i obitelj je odlučila da ću njezinu nekretninu naslijediti ja (unuk), a ne moja majka. S obzirom da mi je ovo prva takva situacija u životu, molim vas da me uputite šta me čeka? Pretpostavljam ostavinska rasprava na kojoj se moja majka odriče nekretnine u moju korist; šta se i kome plaća? Koliko sam shvatio, ne postoji porez na nasljedstvo... Unaprijed hvala, M.
  13. Bok, prije dva mjeseca sam imao prometnu nezgodu, a ishod iste se zakomplicirao. Naime, vozač koji me udario, iako je priznao krivicu, potpisao europsko izvješće i sljedeći dan dao i potpisao iskaz u svom osiguranju da je kriv za izazivanje prometne nezgode, kasnije je promjenio iskaz, a na temelju kojeg je njegovo osiguranje odlučilo da sam ja kriv za izazivanje iste. Shodno tome, odbili su mi isplatiti štetu nastalu na mom vozilu. Šteta na mom vozilu je 4000 kn. Žalba na njihovu odluku mi je odbijena i sad jedino što mi preostaje je - sud. Pretpostavljam da moram podići optužni prijedlog protiv dotičnog s kojim sam imao nezgodu. S obzirom da nemam nikakvih iskustava sa podnošenjem optužnog prijedloga, cijenom odvjetničkih usluga i ostalim, zanima me da li se isplati ulaziti u parnicu? Koliko se može očekivati da će ista trajati? Znam da je moj upit malo općenit, ali detaljnije ne znam... Hvala, M.
  14. Ako netko ima primjer prigovora/žalbe, molim da mi pošalje. Unaprijed hvala!
  15. Bok, pišem vezano uz saobraćajnu nesreću koju sam imao prije par dana. Uglavnom, moram se žaliti osiguravajućem društvu (slučaj još nije na sudu) koje je na temelju naknadno izmjenjene izjave druge strane donijela po mene negativno rješenje, odnosno ne žele mi pokriti troškove nezgode. Zanima me da li mi netko može poslati primjer žalbe koju bi trebao napisati? Nije mi u potpunosti jasno kako se rješava ovaj dio: cura je vozila moj auto i sad se ja kao vlasnik vozila imam spor s društvom. Ja pišem žalbu društvu, a opis događaja slijedi kao izjava vozača? Hvala, M.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija