Jump to content

onedollar

Korisnik
  • Broj objava

    21
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Osim datuma dospjelosti pojedine rate bitno je i kad je ona plaćena. Npr. moj izračin kamata, gdje računam svaku pojedinu ratu koja dospjeva jedna za drugom, počevši od 1.10.2009 do 1.12.2010(15 rata) i kamata na svaku pojedinu ratu do dana plaćanja, ako uzmemo da je dan plaćanja npr. 11.04. 2011. za sve rate, iznosi 169795,62 - glavnica = kamate
  2. Molio bih kolege za pomoć. Dakle, radi se o prevomoćno presuđenoj stvari gdje se tuženiku nalaže da određeni iznos novca uplati na račun odvjetnika tužitelja. PITANJE: Da li je obveza valjano ispunjena ako se dug isplati direktno na vjerovnikov (tužiteljev) tekući račun(dakle, ne na odvjetnikov)? Zašto je to bitno? Postoji druga pravomoćna presuda koja nalaže tužitelju iz prve parnice da djeci tuženika iz prve parnice na ime uzdržavanja ima isplatiti određeni iznos novca. Kako se tu radi o dva pravna odnosa (1. podjela bračne stečevina i 2. isplata elementacije) te 3 strane: suprug, supruga i maloljetna djeca, nije moguće izvršiti kompenzaciju niti je kompenzacija dozvoljena. ZAKLJUČUJEM: Isplata na račun odvjetnika bi vjerojatno značila da se tužitelj iz druge parnice(maloljetna djeca) neće uspjeti naplatiti. No kada bi se isplata izvršila direktno na račun vjerovnika iz prve parnice odnosno dužnika iz druge parnice, ovrha na njegovom računu bi se nesmetano mogla provesti. Molim komentar iskusnih kolega. Hvala
  3. Po meni ugovor je sklopljen kada su se stranke suglasile oko bitnih sastojaka ugovora. Čak i ako su se dogovorili usmeno. Ovdje svoju izjavu volje potvrđuju potpisom na ugovoru. Kako je ugovor datiran na određen datum, mislim da je taj moment relevantan za početak rokova. Preciznije, rok od 60 dana bi trebao početi teći prvog sljedećeg dana koji dolazi poslije dana kada je ugovor sklopljen. LP
  4. Vama je sigurno prošla hitnost ali evo za one koje ovo bude naknadno zanimalo. STEČAJ: 1. vrsta postupka - posebna vrsta izvanparničnog sudskog postupka 2. svrha - skupno namirenje vjerovnika iz imovine dužnika 3. razlozi za pokretanje - insolventnost, prezaduženost i prijeteća nesposobnost za plaćanje 4. nastavak poslovanja poslije provedenog postupka - moguć LIKVIDACIJA: 1. vrsta postupka -nije sudski postupak nego postupak članova društva 2. svrha - podjela imovine društva među članovima 3. razlozi za pokretanje - provodi se ako članovi društva tako odluče odnosno ako nisu ugovorili drukčiji način raspodjele imovine 4. nastavak poslovanja poslije provedenog postupka - ne moguć
  5. Likvidacija je fakultativni postupak članova društva ako ne dogovore drukčiji način podjele imovine.
  6. 1. d. je društvo kapitala, tem.kapital minimalno 20 000 kn, može ga osnovati sami izjavom o osnivanju društva. 2. k.d. je društvo osoba, ne mora imati temeljni kapital, ali morate se udružiti barem s još jednom osobom s tim da jedna bude određena za komanditora a jedna za komplementara. Osniva se društvenim ugovorom. To je onako iz glave, detaljnije ćete pronaći u Zakonu o trgovačkim društvima. Zadnja izmjena je bila 2009. a stupio je na snagu negdje polovicom 2010.
  7. 1. Pitati odvjetnika SVE - o kojem se postotku invalidnosti radi, zašto parnica stoji, jel nuđena nagodba, koliko je ponuđeno... Ako vam nagodba odgovara prihvatite je. 2.SUD ĆE ODLUČITI ČIJEM ĆE SE VJEŠTAČENJU PRIKLONITI. Vi a i oni možete tražiti vještačenja koliko hoćete. 3. Proces je stajao vašom krivnjom. Ne znam koliko je to dugo ali to ne uzimajte na način da kažete da sud tada nije radio svoj posao. Što se tiče prava na suđenje u razumnom roku i naknada vidite što se raspravljalo na ovom linku, da ne ponavljamo: http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=503319413&forum=20 4. Ako ne vjerujete odvjetniku idite na sud, imate pravo uvida u svoj predmet, kopirajte ga i pročitajte. Nitko nije toliko pravno nepismen da iz toga neće skužiti što se događa i dokle je parnica stigla. Ako vam odvjetnik ne govori ništa kako znate da prvostupanjska presuda već nije donesena? 5. Jedna tužba može sadržavati više tužbenih zahtjeva, nema potreba podnositi 2 ili više tužbi. U njoj tražite sve. 6. Sami morate odlučiti hoćete li promjeniti odvjetnika. Što se tiče glasina - sve je moguće. S KOPIRANIM SPISOM MOŽETE OTIĆI DRUGOM ODVJETNIKU DA VAS SAVJETUJE. Bez sadržaja spisa mi možemo samo nagađati kao i vi sami. 7. Toliko od mene, želim vam dobar uspjeh u parnici.
  8. U navedenom slučaju odnosi se na izvanbračno dijete primatelja uzdržavanja. Djeca iz zajedničkog braka su zakonski nasljednici davatelja uzdržavanja. No nije sve tako jednostavno. ZOO kaže da kad davatelj umre prije primatelja, njegova prava i obveze iz toga ugovora prelaze između ostalog i na njegove potomke koji su pozvani na nasljedstvo. Prema tome, ako davatelj uzdržavanja ima izvanbračno dijete i ono bi sa djecom iz zajedničkog braka moglo biti pozvano da se očitujena produženje ugovora. S druge strane ako je neko dijete iz zajedničkog braka nekim aktom ostavitelja bilo izopćeno iz nasljedstva, pa zbog toga niti ne bude pozvano na nasljedstvo, ono se po meni neće niti pitati da li pristaje na produljenje ugovora.
  9. ČL. 233. ZOO Sve tražbine koje su utvrđene pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugog nadležnog tijela javne vlasti, ili nagodbom pred sudom ili drugim nadležnim tijelom, odnosno JAVNOBILJEŽNIČKIM AKTOM, zastarjevaju za 10 godina, pa i one za koje je inače predviđen kraći rok zastare. Dakle ako ste potpisivali zadužnice i ovjerili kod jav.bilj. ovo se odnosi na vas. Što se tiče prekida zastare, zastara se prekida (Čl. 240, 241,245 ZOO) : -kada dužnik prizna dug -na posredan način, davanjem otplate, plaćanjem kamata, davanjem osiguranja -podnošenjem tužbe i -svakom drugom vjerovnikovom radnjom protiv DUŽNIKA pred sudom ili drugim nadl. tijelom radi utvrđivanja osiguranja ili ostvarenja tražbine. Nakon prekida, zastara počinje teći IZNOVA,a vrijeme koje je proteklo prije prekida NE RAČUNA SE u zakonom određeni rok za zastaru. Dakle, zastara će nastupiti za 10 godina od onog TRENUTKA kada se banka zadnji puta pokušala ne uspješno naplatiti, ili je poduzela jednu od navedenih radnji.
  10. Sumnjam da dužnik i sva 3 jamca nisu sposobni za plaćanje. Neko to najvjerojatnije otplaćuje. Jamac se oslobađa obveze kada dužnik isplati svoj dug. Ako se uspiju uredno namiriti od dužnika ili solidarnog jamca vas neće dirati, a ako i oni ne ispunjavaju obvezu dolazite vi na red. Potpisali ste nekakvu zadužnicu, jel tako. Tu im ne može pobjeći osim na način da i dalje ostanete nezaposleni. O zastari uopće ne treba raspravljati.
  11. Odgovore na vaša pitanja naći ćete u Zakonu o obveznim odnosima (ZOO) u čl. 423-429 koji pravno reguliraju jamstvo za ispravnost prodane stvari.
  12. Pisat ću ovo kao da se obraćam vašoj sestri odnosno šogoru. Jel imate povjerenja u svog odvjetnika? Nazovite ga, pitajte ga što se događa i gdje je zapelo. Tražite da si iskopirate spis. Vaš odvjetnik je plaćen da vas zastupa, da vas savjetuje i da vas drži upućenim u vašu parnicu. Svejedno, idite na nadležni sud i raspitajte se o vašem zahtjevu odnosno predmetu. Zavisno o pretrpanosti pojedinog suda te kompliciranosti slučaja. Za naknadu štete od osiguranja od godinu do 3 godine. ŠTO NE ZNAČI DA NE MOŽE TRAJATI I DULJE. Teške su ozljede u pitanju, one se vještače ali tek po završetku liječenja, kada bi se zapravo trebala podnositi i sama tužba, onda se pokušavaju nagoditi, ako ne uspiju sud donosi prvostupanjsku odluku, pa se onda oni žale, pa se vaš odvjetnik žali, pa sve ide na viši sud... A vi o svemu tome nemate pojma jer sud spise šalje direktno odvjetnicima. Da li ste bili pozvani na koje ročište, da li su vas možda zvali na vještačenje ozljeda? Da li se završio kazneni postupak i jel ga uopće bilo? Ima još puno pitanja na koje bi trebalo odgovoriti da bi konkretnije znali o čemu se radi. No ni vi na njih vjerojatno ne znate odgovore. Ako vam vaš punomoćnik ne želi odgovoriti na ta pitanja otkažite mu punomoć.
  13. Prepišite nam sadržaj ugovora da vidimo o čemu se točno radi.
  14. Može li malo konkretnije o kojoj se stvari radi, da li je stvar polovna ili nova i tko je prodavatel a tko je kupac?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija