Jump to content

vicro

Korisnik
  • Broj objava

    76
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je vicro objavio

  1. Poštovanje, trebao bih pomoć. Zanima me kako ide postupak promijene ravnatelja na Trgovačkom sudu. Riječ je o privatnoj ustanovi koja je upisana na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Sadašnjem ravnatelju je istekao mandat, upravno vijeće ustanove izabralo je novog ravnatelja i sada bi tu promijenu trebalo provesti na Trgovačkom sudu, pa me zanima koji je postupak. Treba li za to odvjetnik, javni bilježnik ili se samo odluka upravnog vijeća dostavlja uz neki dopis nadležnom trgovačkom sudu? Puno hvala na pomoći!
  2. Zgrada je legalno izgrađena (gradila Industrogradnja), ima građevinsku i uporabnu dozvolu. Ja imam sve kupoprodajne ugovore i tabularne izjave od investitora do mene. Radi se o zgradi od 6 ulaza s preko 100 stanova, pa zato i tražim najlakši/najbrži način kako upisati stan i dobiti vlasnički list, a bez da uključuje “suradnju” svih suvlasnika, jer je to nemoguća misija. Zato me zanimalo je li još uvijek moguće da se stan samo upiše u KPU.
  3. Zanima me je li još uvijek moguć tzv. prvoupis stana, kako bi se dobio vlasnički list? U pitanju je stan koji se nalazi u višestambenoj zgradi izgrađenoj 1997. g., a koji nikada nije upisan u KPU i nalazi se u izvanknjižnom vlasništvu. Zgrada u kojoj se nalazi također nije upisana u zemljišnim knjigama. Ako je moguće, što je od dokumentacije potrebno za prvoupis, osim kupoprodajnih ugovora?
  4. Molio bih sve koji se razumiju savjet kako u zemljišne knjige upisati garažu i vlasništvo na njoj. Radi se o vanjskoj garaži u nizu u Zagrebu (zaseban objekt od 15 m2), izgrađenoj 1966/67. g., za koju postoji katastarska čestica, ali nije upisana u zemljišne knjige. Vanknjižni vlasnik je moj djed. Od dokumenata imamo: - rješenje o dodjeljivanju na korištenje neizgrađenog građevinskog zemljišta u svrhu gradnje garaže (glasi na investitora) - rješenje o lokacijskoj dozvoli (glasi na investitora) - rješenje o odobrenju za gradnju (glasi na investitora) - rješenje o obvezi plaćanja doprinosa za korištenje gradskog zemljišta (glasi na mog djeda) Kako ishoditi upis u zemljišne knjige?
  5. Na računu ima novca više nego dovoljno da se u cijelosti namiri ta ovrha (danas je sjela plaća), ali i dalje ništa nije skinuto.
  6. Danas oko 14h idem provjeriti stanje računa i vidim da je račun blokiran. Oko 15h na račun sjedne plaća, a oko 16:30h dobivam poruku FINE u e-Građani da mi je račun blokiran zbog ovrhe HT-a. Sav u šoku, jer s HT-om nikada nisam poslovao, nazovem njihovu korisničku službu i zamolim ih da provjere o čemu se radi. Oni me uopće ne uspjevaju naći u sustavu i govore da nemaju evidentiran nikakav dug niti ovrhu po mom OIB-u. Kažu da će moj prigovor proslijediti u pravnu službu, ali da odgovor neće stići prije ponedjeljka. Naravno, FINA će mi uredno naplatiti svoju naknadu za provođenje ovrhe, iako sam očito blokiran greškom. I što sad učiniti? Počinje vikend, do novca ne mogu, a ni kriv ni dužan...
  7. Ukratko, nemoguća misija da bi mi upisali samo svoj stan. Inače 2012. g. je GSKG na prijedlog predstavnika stanara pokrenuo povezivanje ZK i KPU za našu zgradu, međutim taj postupak i dalje traje...
  8. Molio bih vas za savjet kako najjednostavnije obaviti upis vlasništva u zemljišnim knjigama. Radi se o stanu u stambenoj zgradi u Zagrebu, sagrađenoj 1998. g. Prvi smo vlasnici, imamo kupoprodajni ugovor i tabularnu izjavu od izvođača radova (Industrogradnja). Problem je što u zemljišnim knjigama (gruntovnici) ne postoji čestica za tu zgradu, već se radi o 11 različitih čestica koje se vode kao livada, put i slično. Dakle za zgradu nikada nije formirana jedinstvena čestica i zgrada kao takva ne postoji u gruntovnici. Neki od stanara u zgradi upisani su u KPU. S druge strane, u katastru je zgrada upisana i postoji njezina čestica. Što nam je najpametnije za učiniti kako bi riješili ovaj problem i upisali se u ZK? Hvala!
  9. Diners Club kartica nije vezana uz nikakav tekući račun tako da blokada računa ne utječe na nju. Dakle možete ju normalno nastaviti koristiti.
  10. Imao sam vrlo sličan slučaj isto sa Zabom. Što se tiče ovrhe na nekretnini neće ju tako brzo pokrenuti. U mom slučaju od otkaza kredita do pokretanja ovrhe na nekretnini prošle su tri godine. Od tog datuma, pa do donošenja rješenja o ovrsi na nekretnini od strane suda prošlo je još devet godina. Na kraju sam se uspio s njima nagoditi i rješiti sve na obostrano zadovoljstvo. Tako da se u ovih šest mjeseci tvog probnog roka ništa po tom pitanju sigurno neće dogoditi. A na nagodbu će sigurno biti spremni i tada jer im je u interesu da dobiju novce. Btw, ne znam s kim si razgovarala oko te nagodbe i produljenja roka. Najbolje se obratiti izravno u njihov odjel Restrukturiranja i prisilne naplate u Samoborskoj cesti 145 u Zagrebu, jer su oni glavni.
  11. Svi rokovi su prošli, presuda je pravomoćna od 01.03.2017., a na e-predmet vidim da je spis već arhiviran. Pretpostavljam da svejedno mogu podnijeti zahtjev za ispravljanjem presude?
  12. Imam pravomoćnu sudsku presudu u kojoj je sud upisao pogrešan OIB tuženika (zadnja znamenka OIB-a je umjesto broja 4 napisan broj 3). U navedenoj se presudi nalaže tuženiku da tužitelju isplati dužni iznos. FINA je vratila presudu i zahtjev za izravnu naplatu zbog pogrešnog OIB-a tuženika/dužnika. Zanima me što treba učiniti kako bi sud ispravio pogrešno naveden OIB?
  13. Zapravo možeš i sama. Ja sam otišao u računovodstvo mamine firme, uzeo tamo njenu PK, otišao sam u Poreznu upravu i tamo su me skinuli s njene PK i odmah mi izdali moju.
  14. Odgovarate onom tko vam je dopis poslao.
  15. Naravno da je zakonit, kad ti Ovršni zakon propisuje koliko se maksimalno može plijeniti radniku, a koliko ide na zaštićeni račun. Ti mu ne možeš uzeti više od toga, što god ovrhovoditelj tražio. HRT tebi nije dostavio Izjavu o suglasnosti o zapljeni (tzv. administrativna zabrana), nego Rješenje o ovrsi. Pošalji im dopis kako sam ti rekao (ne trebaš ništa dokazivati, jer oni ionako već znaju da je radnikov račun blokiran, pa upravo zato idu na ovu opciju naplate direktno putem poslodavca kako ne bi čekali svoj red u FINA-i) i reci im da ćeš ih staviti u redoslijed naplate.
  16. Zar nije da se od 1.1.2017. na zastaru s osnove doprinosa primjenjuju odredbe Općeg poreznog zakona (NN 115/16), prema kojima je onda i za doprinose sada uveden jedinstveni rok zastare od 6 godina?
  17. Pošalješ dopis ovrhovoditelju u kojem navedeš da se radniku već ovršuje plaća te da zbog toga ne možete postupiti po njihovom zahtjevu. Neka pošalju rješenje o ovrsi u FINA-u i čekaju svoj red za naplatu...
  18. A što u slučaju da do danas nije podnijet zahtjev za utvrđenje zastare? Dakle, trenutno nema nikakvog postupka.
  19. Imam dugovanje za neplaćene doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje za zatvoreni obrt. Dugovanja se odnose na godine 2006.-2012. S obzirom da je 1.1.2017. na snagu stupio novi Porezni zakon kojim je uveden jedinstveni zastarni rok od 6 godina, zanima me odnosi li se isti i na ova dugovanja iz prijašnjih godina, ili se na ta stara dugovanja primjenjuju stari rokovi zastare? Također, zanima me je li i za doprinose za mirovinsko i zdravstveno rok zastare također 6 godina? Ističem kako od strane Porezne uprave nije pokrenut nikakav postupak naplate dugovanja.
  20. Da, i stvarno se nadam da će Jana_H to uspjeti puno brže riješiti, jer nije nimalo ugodna situacija. Sreća je što danas zatezna kamata iznosi "samo" 7,88% godišnje. Nama je banka 2001. g. obračunavala 28% zatezne kamate godišnje na cijeli iznos otkazanog kredita, pa kasnije 18%, pa 15%, pa 14%. Tako da možeš misliti kojom je brzinom dug rastao...
  21. Ne znam koja je banka u pitanju, no mogu ti iz prve ruke reći za Zagrebačku banku. Stambeni kredit je podignut 1998. god., otkazan je 2001. god. i banka je odmah aktivirala administrativnu zabranu. Tek 2004. god. podnijeli su sudu Prijedlog za ovrhu na nekretnini. Sud je tek u prosincu 2009. god. donio Rješenje o ovrsi. Onda su uslijedile naše žalbe i tužbe koje su trajale narednih 6 godina. Na kraju smo s njima početkom ove godine sklopili nagodbu i riješili problem na obostrano zadovoljstvo. Dakle, od otkaza kredita je prošlo 15 godina. Banci zapravo nije u interesu ići na ovrhu nekretnine, već ih zanima samo gotovina.
  22. U pitanju je ovrha VIP-a zbog koje su blokirani svi računi. Uspio sam se nagoditi s njima i 27.09.2016. im uplatio cijeli iznos prema nagodbi. 30.09.2016. od njihovog odvj. društva dobivam obavijest kako je cjelokupno dugovanje prema VIP-u podmireno te kako su Općinskom sudu u ZG uputili podnesak kojim ovrhovoditelj traži obustavu ovrhe jer je ista podmirena. Međutim, do danas su računi još uvijek u blokadi, a prošlo je preko mjesec dana od podmirenja dugovanja. Jučer sam kontaktirao isto odvj. društvo s upitom zašto oni direktno nisu FINA-i poslali dopis da je dugovanje podmireno na što su mi odgovorili da "s obzirom da se radi o sudskoj ovrsi, sud je dužan obavijestiti FINA-u i obustaviti ovrhu". Je li to točno? I koliko ću morati čekati deblokadu računa, tj. da sud obavijesti FINA-u o obustavi ovrhe? Jer ovako to može trajati mjesecima...
  23. Ako ispravno čitam zakon, rok zastare bi po tome bio 4 godine? Temeljem čl. 13. st. 6 Prekršajnog zakona (NN 107/07), a vezano uz čl. 13. st. 1. Znači zastara je nastupila 26.11.2015.g.?
  24. Tata je danas od Porezne uprave dobio poziv za glavnu raspravu u prekršajnom postupku vezano uz obrt koji je zatvoren u rujnu 2012. godine. U prilogu je dostavljen Optužni prijedlog u kojem stoji sljedeće: "Porezna uprava podnosi optužni prijedlog protiv xxxxx, do sada nekažnjavan, što kao obveznik poreza na dohodak s osnova obrta nije nadležnoj ispostavi PU podnio u zakonom propisanom roku do kraja veljače 2011. g. prijavu poreza na dohodak za 2010. g. niti je istu dostavio naknadno. (...) Zbog navedenog predlaže se provođenje prekršajnog postupka protiv okrivljenog." Optužni prijedlog je od 25.11.2011. godine. Činjenica je da zaista nije podnesena prijava poreza na dohodak, no obrt uopće nije poslovao te ništa niti nije bilo za prijaviti. Zanima me može li se ovdje što učiniti? Je li nastupila zastara s obzirom da se radi o porezu za 2010.? Ili možemo očekivati plaćanje kazne... Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija