Jump to content

ziv

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je ziv objavio

  1. Odlično, hvala! Tekstovi su zbunjujući, a nema datuma kada su napisani. Sada je sve jasno.
  2. Hvala vam na odgovoru! Zbunjuju me članci na internetu (konkretno sa strenice uporabnadozvola.hr) koji govore da se ne može izvršiti prijenos vlasništva na nekretnini koja nema uporabnu dozvolu. Evo citiat: "Ukoliko ste vlasnik nekretnine i slijedili ste praksu o neupisivanju posjedovanja uporabne dozvole u vlasnički list, našli ste se u velikim problemima – Vaša građevina, prema izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju, nije legalna te je ne možete prodavati." i "...za promet nekretnina, prema važećim zakonima, nije potrebna zabilježba u zemljišnoj knjizi da je za nekretninu priložena uporabna dozvola jer je zabranjen promet i provedba prava vlasništva nezakonite nekretnine ili zemljišta na kojemu je izgrađena." Ne znam koliko je ovaj tekst star i je li se nešto promijenilo po tom pitanju. Možete li možda ovo prokomentirati?
  3. Zainteresiran sam za kupnju kuće za koju u zemljišnim knjigama stoji zabilježba da u katastarskom operatu nije priložena uporabna dozvola. Ishođenje dozvole je u tijeku, ali nisam siguran koliko će procedura trajati, a meni se dosta žuri. Zanima me u slučaju da se odlučim za kupovinu, mogu li imati problema s uknjižbom prava vlasništva u Gruntovnici? Hvala!
  4. Davorzg, hvala ti puno! To mi je trebalo kako bi mogao osporiti postojanje "obilježenog pješačkog prijelaza".
  5. Jučer mi je pauk podigao auto parkiran na, sa strane parkirališta, betonskim blokovima zatvorenom prilazu parkingu. Na tom je mjestu iscrtana zebra još iz doba kada je to bio ulaz u parkiralište. Moj auto je prednjim krajem bio iznad zebre, ali nije onemogučio slobodan prolaz pješacima jer je između mojeg auta i betonskih blokova više od 1m širine. Tu se ljudi godinama parkiraju u nedostatku parkirnih mjesta i nikome ne smetaju jer se taj prilaz parkingu više ne koristi. Moje pitanje je ima li smisla žaliti se prometnom redarstvu na ovo premještanje vozila ili mi je pametnije platiti pola kazne plus 500kn pauku? Može li se ova zebra, u pravnom smislu, uopće više smatrati "obilježanim pješačkim prijelazom", a ova površima kolnikom kada tu više nije moguć promet zbog postavljenih betonskih blokova? Fotografija je u prilogu. Na njoj su vidljiva tri parkirana auta na "obilježenom pješačkom prijelazu" kako su mi u obrazloženju prekršaja napisali. Moj auto je bio drugi po redu na mjestu ovog plavog forda sa slike. Hvala!
  6. Hvala Skill, nekako mi je zdrava logika govorila da predbilježba ne može biti prepreka. Našao sam u Gruntovnici izvadak u kojem je vidljivo da je kredit odobren nakon predbilježbe. Probat ću se pozvati na taj slučaj. Ako to ne pomogne idem u drugu banku. Samo mi nikako nije jasno zar banci nije u interesu da mi odobri taj kredit i kasnije godinama pobire kamate (i to kakve kamate!!!)
  7. Prije cca. mjesec dana sam započeo proces kupnje stana. Kako bi se osigurao (jer sam jedan konkretan iznos platio gotovinom) tražio sam investitora da odmah sklopimo ugovor (ne predugovor) i na temelju njega sam napravio predbilježbu u Gruntovnici. Kada sam se s vlasničkim listom i zahtjevom za kredit pojavio u banci dobio sam odbijenicu s obrazloženjem da "predbilježena nekretnina nije podobna za upis hipoteke". Pri tome su se pozvali na Zakon o zemljišnim knjigama u kojem piše da se po opravdanju predbilježbe brišu po službenoj dužnosti svi upisi nastali nakon predbilježbe, pa tako i hipoteka. Ja mislim da to nije točno jer se hipoteka ne veže za vlasništvo nego za nekretninu (brišu se svi zapisi nastali nakon predbilježbe vezani za starog vlasnika) no kako nisam pravnik molim vas da mi date točnu informaciju i savjet što da radim. Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija