Jump to content

Logo2.jpg.df467c50602ed1173e41130f1129f825.jpg   XXXI. REDOVNO SAVJETOVANJE " AKTUALNOSTI KAZNENOG PRAVA U SVJETLU ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE"

Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu od 6. do 8. prosinca 2018. održava svoje 31. redovno savjetovanje pod nazivom "Aktualnosti kaznenog prava u svjetlu odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske". Savjetovanje će se ove godine održati u Remisens Premium Hotelu Kvarner.

Program savjetovanja, prijavnicu, kontakte, kao i druge detalje vezane uz Savjetovanje, možete preuzeti u dokumentu: Program - Opatija 2018.

Melchior

Korisnik
 • Broj objava

  48
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O Melchior

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

1944 pregleda profila
 1. Rok za ostvarivanje obiteljske mirovine

  Na e-Savjetovanje nalazi se, između ostalih stvari o mirovinskoj reformi, i : PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNI ZAKONA O DODATKU NA MIROVINE OSTVARENE PREMA ZAKONU O MIROVINSKOM OSIGURANJU, koji kaže: Prijedlogom zakona rješava se pitanje dodatka na mirovinu tako da se i korisnicima osnovne mirovine predlaže određivanje dodatka na mirovinu određenu u I. stupu kao osnovna mirovina i to na način da se na dio mirovine za mirovinski staž ostvaren do početka primjene obveznog mirovinskog osiguranja individualne štednje (do 31. prosinca 2001.) predlaže određivanje dodatka u jednakoj visini kao i korisniku mirovine koji pravo ostvaruje isključivo u I. stupu nakon 2010. godine (27%), a na dio mirovine koja mu pripada za mirovinski staž od dana uvođenje II. stupa dodatak se korigira faktorom osnovne mirovine određenim za kalendarsku godinu u kojoj osiguranik stječe pravo na mirovinu (faktor osnovne mirovine za 2018. godinu iznosi 0,75%), odnosno dodatak iznosi 20,25%. Po tome, što se dodatka tiče, vrijedilo bi čekati novu godinu, jasno mi je za nove umirovljenike od 1.12019., no preveliki sam laik da bih iz toga mogao iščitati kako će se taj zakon reflektirati na obiteljske mirovine, a poglavito na ovaj slučaj. Po sadašnjem zakonu definitivno bi otpao bio kakav dodatak.
 2. Rok za ostvarivanje obiteljske mirovine

  Što mislite, da li ima razlike ako se to preda prije donošenja novog zakona, tj, do kraja godine, ili je svejedno?
 3. Rok za ostvarivanje obiteljske mirovine

  Slažem se s Vama, no nekako se bojim da ni tamo neće znati previše jer su isplate mirovina iz oba stupa relativno nove. Ja zapravo i nisam čuo da netko dobiva i kako. A i prečesto sam se susretao sa birokratskim apriori odgovorom na nešto neuobičajeno: - "To se ne može". Stoga valja ići tamo naoružan sa što više znanja
 4. Rok za ostvarivanje obiteljske mirovine

  Poštovani prof, znam da ste znalac pa Vas molim da pojasnite zašto ne bi bilo moguće dobiti obiteljsku mirovinu samo iz prvog stupa. Zašto onda na informativnom izračunu HZMO postoje stavke: a kasnije i : 31. Uz ovako određenu mirovinu ne pripada dodatak u iznosu od 27% na mirovinu, ali pripada mirovina iz kapitalizirane štednje (II. stupa) prema ugovoru koji se sklapa s mirovinskim osiguravajućim društvom. Dakle, ok, drugi stup je potrošen, što je sa prvim?
 5. Rok za ostvarivanje obiteljske mirovine

  Da, bila je ostavinska. Pokojnikova majka je temeljem dogovora nasljedila novac iz njegovog drugog stupa mirovinskog.
 6. Poštovani, postoji li rok za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje obiteljske mirovine iza preminulog supružnika? Naime, udovica je stara 56 godina, suprug je umro prije dvije godine dok je bio u radnom odnosu (28 godina staža), no tada nije razmišljala o obiteljskoj mirovini. Obzirom da postoji mogućnost da joj se poslovna situacija promjeni na lošije pa bi joj ipak ta mirovina mogla biti potrebna, do kada može podnijeti zahtjev za nju? Ako bi ostvarila obiteljsku mirovinu, može li se ona prekinuti zbog eventualnog zaposlenja pa ponovo zatražiti nakon nekog vremena (recimo u slučaju sezonskog posla) ? Hvala
 7. oduzimanje oružja

  Koji je rok za donošenje te odluke? Pretpostavljam da je to upravni postupak?
 8. Poštovani, Navodno, za podnošenje prijedloga za upis kupoprodajnog ugovora u zemljišne knjige postoji rok od dva mjeseca (od sklapanja ugovora) u kojem je sudska pristojba za to 250 kn, a ako se taj rok premaši, cijena je 1250 kn. Ako je tako, da li je ista stvar i s prijedlogom za upis prava osobne služnosti na nekretnini - plodouživanja? Ako jeste, gdje se to može pronaći? Pretražio sam podforum, ali nešto slično nisam našao. Hvala!
 9. Izvedba radova

  Status nečijeg obrta možete provjeriti na na linku Pretraživanje baze podataka Obrtnog registra. Dovoljno je i samo prezime upisati i dat će vam rezultat. S eventualno više podataka, rezultat ćete suziti i lakše pregledati. Ako ga na popisu nema ili je odjavljen, ili nije registriran za tu djelatnost (posebno tu mislim na struju), možete Vi njemu priprijetiti prijavom inspekciji ili poreznoj. i
 10. POREZNO RJEŠENJE ZA PROMET NEKRETNINA

  Malo potpitanje u vezi s žalbom na porezno rješenje: Da li se u žalbi navode brojevi članaka/stavaka zakona/pravilnika za koje smatrate da su povrijeđeni ili bi vam išli u korist ili u žalbi navodite samo argumente kojima to podupirete?
 11. Joj, joj, sad vidim da pišem gluposti, al kasno je za uređivanje pa ću ovako: u gornjem postu se spominje etažiranje, a nije se trebalo spominjati, cijeli post se odnosi na činjenicu da stan nije u cijelosti otplaćen, tj. utjecaj te činjenice na procjenjenu virjednost stana.
 12. U pravu ste, zapravo žalba ide svakako jer je notorno da Porezna procjenu vrijednosti izbacuje onako "iz rukava" tj. iz nekih svojih tajnih tablica ili aplikacija, bez stvarnog izvida na i u nekretnini, po sistemu APP. Žalba će biti temeljena na konkretnim koeficijenitima iz Pravilnika o metodama procjene vrijednosti nekretnina. To je u lako razumljivim tabllicama u Prilozima, no kao i kod većine naših zakona, tekstualni dio je, barem meni, teško razumljiv te nisam siguran da li bi se ovo sa smanjenom vrijednošću nekretnine zbog neizvršenog etažiranja moglo iščitati iz ovog: Prava i tereti koji utječu na vrijednost Članak 12. (1) Tereti na katastarskoj čestici mogu promijeniti njenu kakvoću. Prava i tereti koji utječu na vrijednost katastarske čestice utječu i na cijenu i na financiranje. (2) U pravilu tržišna vrijednost prava i tereta dobiva se kao razlika između tržišne vrijednosti katastarske čestice koja je neopterećena pravom i tržišne vrijednosti katastarske čestice koja je tim pravom opterećena (diferencijski postupak). (3) Upisi hipoteka utječu na financiranje ali ne utječu na vrijednost nekretnine. dijela tog Pravilnika? Ili samo iz zdrave logike?
 13. Ima li smisla žalba na procjenjenu vrijednost na temelju činjenice da stan, odnosno zgrada nije etažirana?
 14. Poštovani, Oporučno se nasljeđuje stan a nasljednik je iz nasljednog reda koji mora platiti porez na promet nekretnina. Stan je u otkupu od Stambenog Fonda (tzv. "društveni stanovi) i još nije u cijelosti plaćen. Ima li smisla uložiti žalbu na porezno rješenje navodeći neplaćeni dio otplate Fondu kao razlog za umanjenje vrijednosti stana, odnosno porezne osnovice? Molim mišljenja ili iskustva Hvala
 15. Kredit

  Molio bih cij. Wankstu da nam šire objasni što se očekuje od novog zakona o osobnom stečaju, odnosno o eventualno povoljnijim odrebama za podnositelje zahtjeva. Hvala
×