Jump to content

Melchior

Korisnik
 • Broj objava

  62
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O Melchior

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

2036 pregleda profila
 1. Drugi mirovinski stup

  A u međuvremenu se pobrinite da Vaši eventualni nasljednici znaju za taj novac jer on je nasljediv u slučaju Vaše smrti
 2. Drugi mirovinski stup

  Prilično bezvezno ću Vam odogovoriti protupitanjem, tek toliko da podignem temu; spomije li se drugi stup u rješenju kojim Vam je odobrena obiteljska mirovina?
 3. Jednostavni stečaj potrošača o (FINA)

  Možete li, molim, pojasniti na koja se to primanja odnosi, je su li tu uključene socijalne pomoći i naknade za nezaposlenost?
 4. Prijava boravišta na temelju prava služnosti stanovanja

  Pretpostavljao sam. Što ako je, recimo, vlasnik preminuo, a ostavina će se voditi godinama? Čemu onda uopće uknjižba prava služnosti ako je naše institucije ne priznaju?
 5. Poštovani, Može li se na temelju u gruntovnici uknjiženog prava SLUŽNOST PLODOUŽIVANJA, UPORABE I STANOVANJA, prijaviti u MUPu boravište na toj adresi bez involviranja vlasnika, samo znači sa tim Izvadtkom iz knjige položenih ugovora?
 6. Naknada za branitelje

  Svakog mjeseca se može vidjeti na stranici: http://www.mfin.hr/hr/izvrsenje-proracuna pod 4. trajna prava branitelja za ovaj mjesec planirano je 14.
 7. Uplate najam na tekuci racun

  Mislite li pritom na članak 194. stavak (3) Lakši porezni prekršaji koji glasi: Novčanom kaznom od 200,00 do 20.000,00 kuna za prekršaj iz stavka 1 točke 8., 10., 11. i 12. ovoga članka kaznit će se fizička osoba. gdje točka 12. glasi: ako ne podnese pravovemeno statistička izvješća Poreznoj upravi za potrebe utvrđivanja činjenica bitnih za oporezivanje (članak 79. stavak 9.) ?
 8. Hvala, tu me malo zbunjuje članak 47. Zakona o kaznenom postupku koji kaže: Članak 47. (1) Za kaznena djela za koja se progoni po prijedlogu, prijedlog za progon mora se podnijeti u roku od tri mjeseca od dana kad je ovlaštena fizička ili pravna osoba saznala za kazneno djelo i počinitelja. (2) Prijedlog za progon podnosi se državnom odvjetništvu. (4) Pravovremena privatna tužba smatrat će se kao pravovremeno podnesen prijedlog žrtve ako se u tijeku postupka utvrdi da se radi o kaznenom djelu za koje se progoni po prijedlogu. ali to je vjerojatno zato što kao laik ne poznajem osnovne pojmove i ne razumijem kontekst, odnosno što je "po službenoj dužnosti", a što znači "po prijedlogu" ili "privatna tužba" smislu tih zakona. Da li sve to skupa znači da, dakle, žrtva u bilo kojem roku prije zastare može podnijeti prijavu ovlaštenoj osobi (npr. policajac, policijska postaja) koji onda u roku tri mjeseca mora proslijediti državnom odvjetništvu?
 9. Poštovani, koji bi bio rok za podnošenje prijedloga za progon DO-u (ili privatnu tužbu?) za kazneno djelo nepružanja pomoći iz članka 123 KZ ? Djelo je počinjeno prije nešto manje od 6 mjeseci, a žrtva nije bila svjesna da je to moguće kazneno djelo.
 10. Datum dospijeća računa JB za ostavinski postupak

  A vjerojatno je to, iako ja u Pravilniku o Hrvatskom upisniku oporuka nigdje ne vidim ni iznos od 120 kn, a ne vidim baš niti obavezu da se oporuka upiše, no naravno, ja sam laik. Majstori sigurno nađu gdje piše kako da još love izvuku. Vodi se kod javnobilježničke komore.
 11. Datum dospijeća računa JB za ostavinski postupak

  Ne mislim ni ja da je pogriješio, al baš da je datum dospijeća računa stavljen prije nego što je uopće moguća pravomoćnost Rješenja jer nije još niti dostavljeno svima, nije mi baš jasno. Može li netko pojasniti kakva je to stavka na računu : - Naknada za upis HUO (UPP-OS-xxx/2018) ..... prolazni iznos...... 120,00 kn ?
 12. Poštovani, Jedinom nasljedniku iza pokojnika (po oporuci) Javni bilježnik je uz Rješenje o nasljeđivanju dostavio i račun za ostavinski postupak ( 3.125kn) i nekavu naknadu za upis ( 120kn), ukupno 3.245,00 kn sa naznačenim Datumom isporuke: 27.01.2019. te Datumom dospijeća: 02.02.2019. Pri dnu računa je i Upozorenje: Sukladno odredbi čl. 31. stavak 3. Ovršnog zakona upozorava se dužnik da, u slučaju neispunjenja dospjele novčane obveze, vjerovnik može zatražiti određivanje ovrhe na temelju vjerodostojne isprave. Kako rok dospijeća može biti tako kratak? (usput, datum isporuke je nedjelja?) Tim više što postoje i drugi nasljednici koji su u postupku oporuku priznali, no postoji ipak rok žalbe na Rješenje koji je dulji od roka dospijeća računa (neki ga još nisu niti zaprimili). Iznos računa je popriličan, zapravo maksimalan, a u ostavinskoj masi nema novčanih sredstava iz kojih bi se mogao podmiriti. Sva imovina su nekretnine tako da će trebati uskoro platiti i porez na promet nekretnina. Može li i hoće li usitinu Javni bilježnik ići sa ovrhom? Još nedavno, koliko znam, taj račun se plaćao kad ti je trebao pečat pravomoćnosti na rješenju, znam da ga neki nisu godinama platili jer im nije trebala pravomoćnost rješenja.
 13. naknada za nezaposlene branitelje

  Kao što sam i rekao, u nekim državnim uredima nastupaju tako da te otpile kako bi imali što manje posla. Znam dosta dečki koji su tako prošli. No zakon je na tvojoj strani. Mislim da po Pravilniku trebaš priložiti samo preslike osobnih iskaznica članova obitelji i potpisati neke izjave o zajedničkom kućanstvu i slično. Nije velika tlaka. A onda oni moraju skupiti sve ostalo: iz grunotovnice, iz porezne, sa mirovinskog, od MUPA za auto, od Kapetanije za plovilo i svašta još nešto. Neka rade malo. A onda ćeš dobiti Rješenje, pozitivno ili negativno, nema veze, al svakako neće biti kako je neka teta tamo rekla, nego kako zapravo jeste, pa ako nešto zbrljaju, možeš se žaliti. Predlažem podnesi zahtjev, ili prouči Pravilnik pa vidi i sam da li ima smisla.
 14. naknada za nezaposlene branitelje

  A možeš si malo prethodno pogledati i ovdje da dođeš pripremljen jer u nekim područnim uredima izigravaju bogove i u startu ti kažu ne može (govorim iz osobnog iskustva). Bitno je najmanje 100 dana sudjelovanja, a ostalo su imovinski cenzusi koje oni provjervaju po službenoj dužnosti. To zna potrajati ali pravo na naknadu ako ga imaš ti se priznaje od dana podnošenja zahtjeva, zapravo od prvog u sljedećem mjesecu pa ćeš dobiti zaostatke uredno bez obzira kada će biti rješenje. Sretno
 15. Rok za ostvarivanje obiteljske mirovine

  Na e-Savjetovanje nalazi se, između ostalih stvari o mirovinskoj reformi, i : PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNI ZAKONA O DODATKU NA MIROVINE OSTVARENE PREMA ZAKONU O MIROVINSKOM OSIGURANJU, koji kaže: Prijedlogom zakona rješava se pitanje dodatka na mirovinu tako da se i korisnicima osnovne mirovine predlaže određivanje dodatka na mirovinu određenu u I. stupu kao osnovna mirovina i to na način da se na dio mirovine za mirovinski staž ostvaren do početka primjene obveznog mirovinskog osiguranja individualne štednje (do 31. prosinca 2001.) predlaže određivanje dodatka u jednakoj visini kao i korisniku mirovine koji pravo ostvaruje isključivo u I. stupu nakon 2010. godine (27%), a na dio mirovine koja mu pripada za mirovinski staž od dana uvođenje II. stupa dodatak se korigira faktorom osnovne mirovine određenim za kalendarsku godinu u kojoj osiguranik stječe pravo na mirovinu (faktor osnovne mirovine za 2018. godinu iznosi 0,75%), odnosno dodatak iznosi 20,25%. Po tome, što se dodatka tiče, vrijedilo bi čekati novu godinu, jasno mi je za nove umirovljenike od 1.12019., no preveliki sam laik da bih iz toga mogao iščitati kako će se taj zakon reflektirati na obiteljske mirovine, a poglavito na ovaj slučaj. Po sadašnjem zakonu definitivno bi otpao bio kakav dodatak.
×