Jump to content

NadaH

Korisnik
  • Broj objava

    21
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Situacija je slijedeća: - u sustav paušalnog poreza se ušlo 01.10.2021. Dobiveno je rješenje sa osnovicom godišnjeg paušalnog dohotka (porezna osnovica) 5606,25 kn te na kraju sa mjesečnim iznosom od 196,22 kn Prilikom prijave je naveden očekivani primitak od 30.000 kn. Nikako mi nije bilo jasno od kuda takav iznos jer gledajući po grupama u koju bi upali za plaćanje paušalnog poreza niti jedan ne odgovara navedenom. Do 15.01.2022 predan je PO-SD obrazac zajedno sa potvrdom prihoda u iznosu od 100.000 kn Ne dolazi nikakvo rješenje te mi u poreznoj upravi kažu da plaćam porez po onoj grupi između 85.000 kn - 115.000 kn i rukom mi na starom rješenju napisali taj iznos. Uredno je plaćano cijelu 2022 godinu. Kako se 2022 godine nije ostvario dohodak od 85.000 kn odlučila sam do 15.01.2023 prijaviti izlazak iz obveze plaćanja paušalnog poreza, predala ponovo PO-SD obrazac i potvrdu o dohotku. Nakon tjedan dana dolazi mi opomena na 3800 kn neplaćenog paušalnog poreza. U poreznoj upravi tvrde da se paušalni porez za 2021 godinu računao na način da se dohodak od ta tri mjeseca u 2021 godini podijeli sa 3 mjeseca i pomnoži sa 12. Što čini dohodak od preko 400.000 kn što je osnovica koja prelazi paušal (njihova zamišljena osnovica koja je zakonski izračunata) i ja sam po zakonu trebala biti u sustavu PDV-a. Zanimljivo je da nakon svega predanog 15.01.2022 nikad nije došlo rješenje. Iz predane dokumentacije se vidi da je dohodak od 01.01.2021-31.12.2021 samo 100.000 kn i bez ikakve obavijesti iz porezne uprave dolazi Opomena... Zar nam je država postala gora od HEP-a koji radi analize potrošnje? No moram priznati, oni barem nakon očitanja, svedu stvari na čisto. U mojem slučaju niti nakon predane dokumentacije i vidljivog dohotka nije svedeno na čisto već šalju opomenu za uplatu paušalnog poreza po njihovom zamišljenom dohotku koji usputno rečeno niti ne bi smio biti u paušalu nego u PDV-u. Kako doći do ispravnog obračuna a da je po zakonu? Zašto se za 2021 godinu nije uzeo stvarni dohodak nego po zakonu onaj "izmišljeni"? Kako izbjeći ovrhu? Zar za 2022 godinu zbog ostvarenih malih prihoda ne bi trebao biti izvršen povrat uplaćenog paušalnog poreza?
  2. Da, ima. Nakon predanog obrasca PO-SD koji je u obavezi predati do 15.01. tekuće godine sa podacima za prošlu godinu. Pravilnik o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti Članak 6. stavak 3. https://porezi.teb.hr/d/5248/pravilnik-o-paušalnom-oporezivanju-samostalnih-djelatnosti/ (3) Poreznim obveznicima kojima je temeljem izvješća iz članaka 7. ovoga Pravilnika utvrđena razlika za povrat, više plaćeni paušalni porez na dohodak i prirez porezu na dohodak za proteklu kalendarsku godinu, vraća se na njihov zahtjev ili se uračunava u obvezu za iduće razdoblje, sukladno Zakonu.
  3. Imam problem, trenutno sam u Švicarskoj. Imam Švicarsko državljanstvo. Radim i većinu vremena živim u Švicarskoj. Zbog corone ne mogu u RH onako kako bi trebao i želio. U RH sam prije 5 godina kupio nekretninu, prijavio se, dobio osobnu, ishodio RH vozačku dozvolu. Sada dolazi do problema, ističe mi kategorija od C1 do DE na RH vozačkoj. Probao sam produžiti istu preko e građani no potrebna je treća razina sigurnosti. Nju ne mogu dobiti osim odlaskom u RH. Kontaktirao sam amabasadu RH u Švicarskoj oni kažu da se produženje kod njih ne može odraditi. MUP isto tako ne zna kako da to odradim osim osobnim dolaskom u RH što je trenutno zbog covida i posla nemoguće. Može li se produženje nekako odraditi on line? Ili kako dobiti razinu sigurnosti 3 za korištenje e građani? Postoji li negdje u Zakonu službeno napisano da ne smijem upravljati vozilom sa RH tablicama sa stranom vozačkom (Švicarskom) Čak bi mi i to pomoglo u ovom trenutku.
  4. Kako je moguće utvrditi da li postoje preplaćene kamate na leasing-u koji je bio 2008 godine i kojim mehanizmom se može postići da se te kamate vrate korisniku leasing-a? Hanfa je poutvrdila nepravilnosti u radu leasing kuća no nigdje nije navedeno kako pojedinac može doći do svojih prava.
  5. Provjereno u MUP-u.. ne može se odjaviti ako konstantno dolazi u nekretninu. Promijeniti brave se ne smiju jer me može tužiti i dobiti spor. Veći dio stvari je odselio.. svoje, naše pa i nešto moje.. Kako zaustaviti zakonski takav proces?? U MUP-u ga mogu odjaviti samo ako se utvrdi da 30 dana nije dolazio ili boravio u dvorištu ili nekretnini jer se izlazi na teren i pitaju susjedi... Tužba za iseljenje predugo traje.
  6. Ne zavaravajte se. U policiji ga ne možete odjaviti, izbaciti ga ne smijete jer vas bude tužio a jedini način je putem suda a to može trajati godinama. Provjereno. Ako netko ima bilo kakvu zakonsku ideju bilo bi ju dobro čuti. Kako odjaviti izvanbračnog partnera sa svoje adrese koji je pred cca 4 g uselio, nikad ništa nije ulagao u nekretninu niti snosio režijske troškove? Ne želi van jer ima prava kao izvanbračni partner. I traži rješenje suda u kojem piše da on mora izaći.
  7. Zanimaju me prava prilikom raskida izvanbračna zajednice. Posjedujem nekretninu za koju imam stambeni kredit već dugo. Od dolaska izvanbračnog druga u kući su se radila manja renoviranja što sam sama plaćala. Kakva prava ima izvanbračna drug u slučaju odlaska nakon 5 godina suživota? Može li mi polagati neka prava na nekretninu? Tek je od prošle godine izvanbračni drug počeo snositi dio troškova režija ( samo el.en. svaki drugi mjesec) Do tada sam ja sve financirala. Može li nešto pravno tražiti prilikom odlaska?
  8. Poštovani, zanima me u koliko pravna osoba d.o.o. ili obrtnik sklopi policu životnog osiguranja gdje je ugovaratelj osiguranja i korisnik osiguranja pravna osoba d.o.o. ili obrtnik da li se uplate mogu koristiti kao porezno priznati trošak? Što se događa ako osigurana osoba doživi nezgodu sa posljedicama ili čak smrt? Da li se novac isplaćuje pravnoj osobi ili osiguranoj osobi? U koliko se novac iz osiguranja uplaćuje na ime firme da li se on tretira kao dohodak i da li se na njega plaća porez? U koliko dođe do isteka takve police koja je sklopljena na ime pravne osobe i dolazi do redovne isplate kako se tretira ta isplata? Isto kao dohodak i plaća se na nju porez ili nekako drugačije?
  9. Da li se majka može prijaviti kao uzdržavani član u koliko ju ne posjedujem na poreznoj kartici? Majka je radila 6 mjeseci. Piše da uzdržavani član ne smije imati dohodak preko 15000 kn. Koji iznos na IP je mjerodavan da li stupac isplaćenih plaća i mirovina (br.3) ili dohodak (stupac br. 5)
  10. Sve je to ok. Odlazila sam ja po dijete sa još jednom kolegicom u slučaju da se pokuša osporavati moje inzistiranje na susretima. No, mogu reći da mi to i nije baš pomoglo ni u čemu. Nije mi jasno kako CZSS može hladnokrvno reći da dijete ne želi i tako je to sve i prošlo. Čak je i povjereno na odgoj i čuvanje ocu a da u tome trenutku nije imao bolje uvijete niti stanovanja niti primanja. Doc.dr.sc. Gordana Buljan Flander ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece jasno je naglasila da je veoma teško dokazati manipuliranje susretima djece od strane roditelja s kojim ono živi. No, moguće je. Ali za to je potrebna velika volja i trud psihologa CZSS-a koji vodi određeni slučaj. Dok se vode ovakve sporedne stvari, činjenica je da dijete polako odrasta i čemu onda sve to. Dijete nije stvar koju možemo premetati malo tu pa malo tamo. Treba voditi računa i o djetetu te mu pomoći. Tražila sam i pomoć psihologa i pedagoga u školi koju pohađa ne bi li bar nekako došla do saznanja zašto je moje dijete preko noći počelo veoma žestoko odbijati susrete sa mnom. Budemo vidjeli što će CZSS opet reći....
  11. Koliko dijete ima godina i koliko dugo niste u kontaktu s njim/njom? Pitam vas jer bi ste mogli biti jako neugodno iznenađeni. Ja sam dobila pravomoćno ovršno rješenje koje smo pokušali sprovesti zajedno sa djelatnicom CZSS, mojim odvjetnikom i sa mnom. Posjetili smo dijete u stanu uz prisustvo oca i nove "cure". Dijete je bilo 9 godina i nije htjela razgovarati, vrištala je i nikako nije željela poći. CZSS je zaustavio proces jer "dijetetova želja je da ne ide majci". Mislim?!! Kao da živimo u kamenom dobu. Još uvijek pokušavam ostaviti kakve takve kontakte s djetetom mada je od tada prošlo već 5 godina. Sretno!!! PS. Blagdani su uvijek najteže vrijeme....
  12. Budući da se nalazimo u sličnoj situaciji TIHI, i također se slažem s vama da CZSS stvarno nije od nikakve koristi mislim da ipak moramo poštivati neke procedure. Stiskanje CZSS-a je samo stepenica koju valja iskoristi i otići na viši nivo. Meni je bitno da je moje dijete dobro. I naravno ne budem stala dok se susreti ne počnu odvijati redovno, a gušt bi bio da naš "dobar" sustav kazni svakog roditelja koji ne poštuje pravomoćne odluke suda i koji manipulira djetetom. Naravno da će zastrašeno dijete reći svašta bojeći se i za onog drugog roditelja kojeg voli a ne smije to reći ili pokazati. Uskoro idemo opet psihologu pa budemo vidjeli.... Žalosno je to što ću ja još godinama voditi bitku sa birokracijom, psiholozima i CZSS dokazujući svoja prava dok će vrijeme odmicati i djete će odrasti. Inače radi se o CZSS-u iz Slavonije. Pozdrav
  13. Na žalost i meni je određena alimetacija na osnovu prihoda od prije dvije godine (1100 kn). U trenutku kada je dosuđen takav iznos već sam radila na radnom mjestu koje nije imalo karakter dugoročnog posla i naravno s manjom plaćom. Sve ovisi o sudcu pojedincu, a kako moj nije ništa od navedenog uzeo u obzir rješenje je donio na iznos od 1100 kn. U razgovoru sa pravnikom rečeno mi je da mogu podnijeti zahtjev za smanjenje alimentacije ali da je zakonom određena osnovica za djecu po dobnoj skupini te da su šanse za smanjenje jako male. A i postupak hvala bogu košta kao "svetog Petra kajgana" pa ako već moram nešto plaćati radije da to dobije moje dijete nego neki odvjetnik. Ja trenutno nemam niti za osnovne potrebe jer također imam i kredit koji dodatno otežava situaciju.
  14. Prvenstveno treba razmišljati o djetetu i njegovoj dobrobiti. Nije bitno kod kojeg će roditelja dijete živjeti sve dok postoje kvalitetni kontakti s drugim roditeljem. Na žalost moje dijete nije sa mnom i još uvijek pokušavam pronači način kako ostvariti kontakte koji su određeni pravomočnom presudom. Centar sve odrađuje površno i premalo se bave stvarnim problemima . I nije istina da očevi ne mogu dobiti dijete. Kada odlučite pokrenuti postupak za dodjeljivanje djeteta na brigu i odgoj nemojte da vam to bude samo oružje kojim čete htjeti povrijediti bivšu već iskrena želja da se djetetu pruži topli i brižni dom koji će i dalje uključivati bivšu u njegovom daljnjem odgoju. Nemojte tražiti od djeteta da bira između roditelja jer kakvi god da jeste ono vas oboje voli.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija