Jump to content

et35

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovanje, Molio bih pojašnjenje slijedećeg: „… ugovor nije sklopljen u formi javnobilježničkog akta, već je na njemu podnositeljica, kao darovateljica, ovjerila samo svoj potpis kod javnog bilježnika. Taj je ugovor proveden u zemljišnim knjigama i daroprimatelj je uknjižen kao vlasnik predmetnih nekretnina, s tim da nikada nije izvršena predaja nekretnina u posjed daroprimatelju. … U takvom slučaju, dakle, kada sklopljeni darovni ugovor nije udovoljavao formi propisanoj zakonom, a pored toga je izostala i predaja nekretnine u neposredan posjed daroprimatelju, čini sklopljeni pravni posao ništavim…“ Moje pitanja su: Koji su načini dokazivanja da je darovana nekretnina (stan) predana u posjed, pogotovo u slučaju ako stan prije predaje nitko ne koristi, i potrebna je određena renovacija da bi se koristio. (Stan bi darovao Majci jer mi je financijski pomagala prije) Dali je npr. dokaz predaje u posjed može biti Ugovor o najmu stana bez naknade između mene i majke? Dali takav ugovor podliježe oporezivanju? (U poreznoj su mi rekli da ne trebam praviti ugovor u tom slučaju?!?) Koji su ostali načini dokaza predaje posjeda? (možda plaćanje pričuve, struje?... itd?) Puno hvala!
  2. Hvala za odgovor. Znači tvrtka može otvoriti račun, plaćati razne fiksne troškove (najam prostora, telefon, usluge knjigovodstva itd.) i još uvijek se smatra neaktivnom dok ne izda prvu fakturu? Mogu li se nabrojani troškovi napraviti prije prijave početka rada poreznoj upravi? Dali tada (prije prijave poreznoj upravi) podliježe obavezi članarine HGK i porezu na tvrtku?
  3. Prodaja nije isključena, za sada prikupljam informacije. Naime, državna tvrtka u kojoj sam stalno zaposlen je proširila popis registriranih djelatnosti pa je sada na toj listi i informatika, iako poslovanje nema veze s informatikom. To se dogodilo malo prije mog osnivanja "d.. za informatiku", tako da sam sada u sukobu interesa i ispitujem opcije kako se rješiti tvrtke. Ne mogu naći drugog direktora, pa ostaje opcija likvidacije ili prodaje. Kako i gdje bih najlakše mogao naći kupca? Ponavljam, tvrtka nema nikakvih transakcija osim polaganja osnivačkog pologa.
  4. Kojim postupkom novoosnovana tvrtka (d..) postaje aktivna? Pretpostavljam da registracija na trg. sudu to nije. Dali je to otvaranje žiroračuna, prva promjena stanja na računu (podizanje ili polaganje novca), izdavanje prvog računa ili nešto treće (gledano strogo formalno-pravno)?
  5. Mogu li ja kao direktor dati ostavku i kako se to radi? Koje su obaveze osnivača/vlasnika u tom slučaju?
  6. Poštovanje svima! Prošle godine započeo sam proces registracije d.. kao jedini vlasnik i direktor, položen je depozit od 20000 kn kao početni kapital, d.. je registriran na trgovačkom sudu, ali dalje nije učinjeno ništa (nije otvoren žiro račun, izrađen pečat itd.) Nema nikakvih prihoda ni rashoda, a troškovi osnivanja plaćeni su privatnim novcem. Kako najjednostavnije i najjeftinije likvidirati takav d.. i povratiti temeljni kapital?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija