Jump to content

Angie007

Korisnik
  • Broj objava

    42
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Niste napisali mnoge relevantne podatke (čiji je bio stan, ima li Vaš otac suprugu, imate li još braća i sestara itd). Ako je bio u potpunom vlasništvu Vašeg oca, nema živuće žene i nemate još braće i sestara koji bi mogli pobijati oporuku u korist svog nužnog dijela, i ne postoje dodatne komplikacije u vezi s oporukom, imate pravo na trećinu stana.
  2. Pravljenje nove oporuke koja je vremenski kasnija i sadržajno potpuno ili djelomično suprotna ranijoj oporuci smatra se prešutnim opozivom pa nije potrebno izričito naglasiti da se pobija. Sestre nemaju pravo na nužni dio.
  3. Zaista možete darovnim ugovorom darovati stan roditeljima, a da ne platite porez!
  4. Imate, u iznosu 1/2 onoga što bi naslijedili da nije bilo oporuke.
  5. Dva su razloga za opoziv darovnog ugovora, a to su osiromašenje darovatelja i gruba nezahvalnost obdarenika. Ako je ugovor valjan, izvan tih razloga - opoziv nije moguć. Braća mogu zahtijevati povodom ostavinske rasprave da se vrijednost tog dara uračuna u njegov nasljedni dio.
  6. Isprike, sad sam shvatila da sam Vam pogrešno odgovorila. Polovica kuće dijelit će se na 4 jednaka dijela, jedan dio preživjelom bračnom drugu, a preostale 3/4 djeci (odnosno 1/4 umrlog sina - njegovim potomcima).
  7. Ne postoji način da ju samovoljno odjavi, poslovno sposobna osoba to treba učiniti sama. Ali za osobu koja ne prijavi ili odjavi prebivalište, promjenu adrese stanovanja, odnosno ne prijavi boravište ili to ne učini u propisanom roku propisana je prekršajna odgovornost i novčana kazna, pa Vam predlažem da se obratite MUP-u.
  8. Ako svekar/svekrva umre - u slučaju da nema oporuke samo polovica kuće dijeli se na 3 dijela (jer ste rekli da je kuća u vlasništvo pola-pola), od čega se 1/3 (onaj dio nasljednog prava koji je bio namijenjen umrlom sinu) dijeli na potomke (tzv. načelo prestavljanja), Vašu djecu. Svako od njih imalo bi pravo na polovicu očevog prava na šestinu kuće, dakle 1/12. Ako postoji oporuka u korist drugih osoba - samo Vaša djeca bi mogla pobijati oporuku u slučaju povrede nužnoga dijela i u tom slučaju uspjela bi ostvariti 1/2 onog što bi im pripalo u gornjem slučaju, da nije oporuke.
  9. Ima pravo tražiti povrat darova što su dani njegovom bratu bez obzira kad su učinjeni, a darovi će se vratiti koliko je potrebno da bi se dopunio nužni dio(koji iznosi 1/2 od onog što bi naslijedio na temelju zakonskog nasljeđivanja).
  10. Ono što djed ostavi baš Vama neće imati veze s očevim dugovima (samo ako ste po nekom drugom temelju povezani s njegovim dugovima pripajanjem djedove ostavine s Vašom dotadašnjom imovinom moguće je naplata dugova i na toj imovini).
  11. Običnim darovnim ugovorom. Vi ste kao njezin otac oslobođeni plaćanja poreza u slučaju darovanja.
  12. Što se tiče pitanja o porezu, ne - ne utječe, Vi nasljeđujete od svog oca i kao takvi ste oslobođeni plaćanja poreza, od koga je on naslijedio više nije bitno.
  13. Vaš svekar nije sa svojim nećakom u takvim rodbinskim odnosima za koje pravni poredak isključuje obvezu plaćanja poreza pa bi prema tome morao platiti porez u ovom konkretnom slučaju.
  14. Općenito, ne plaća se porez ako Vam auto daruje majka, procedura je da sklopite ugovor o darovanju.
  15. Ovako, nužnom nasljedniku je zajamčen nužni dio nasljednog prava određene veličine - jedne polovine - onoga dijela subjektivnog nasljednog prava koji bi zbog ostaviteljeve smrti, stekli na temelju zakona da ga nasljeđuju na temelju zakonskim normi o zakonskom nasljeđivanju. U prvom slučaju, u slučaju zakonskog nasljeđivanja svi bi dobili po 1/4, a polovica 1/4 je 1/8. U drugom, da nema oporuke svi bi dobili 1/3, pola od toga je 1/6. Onaj tko ne zahtijeva svoj nužni dio, poštuje time ostaviteljevu volju očitovanu oporukom što ide u prilog oporučnog nasljednika, ali to ne utječe na izračun vrijednosti dijela nužnog nasljednika.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija