Jump to content

sthwicked

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Mom pokojnom djedu šezdesetih je godina nacionalizirano polj. zemljište. Baka je također pokojna, nasljednici su moja mama i njezina tri brata. Prije par godina je pokrenut postupak za nadoknadu tog zemljišta. U prijedlogu nagodbe Općinskog državnog odvjetništva nam je ponuđeno drugo, veće zemljište u zamjenu, uz nadoplatu. To je sve ok. Dogovor je da se zemlja proda i novac podijeli. Jedan od braće živi u inozemstvu i neće ga biti u HR, u rujnu kada nasljednici, odnosno ovlaštenici naknade, budu morali potpisivati nagodbu. Što skorije nakon potpisivanja bi pristupili prodaji jer kupca već imamo. 1. PITANJE Majčin brat koji će biti odsutan želi mojoj majci darovati svoj dio zemlje. Kakav dokument se može sastaviti da on ne mora potpisati nagodbu, odnosno da to može učiniti moja majka umjesto njega? Može li dati punomoć mojoj majci da ga zastupa na potpisivanju nagodbe? Ovom linijom, može li se moja majka ovlastiti i da proda njegov dio zemlje? Netko mi je spominjao mogućnost darovnog ugovora (prije potpisivanja nagodbe), ali mi je nejasno kako se može darovati nešto što još nemaš. Plus, drugi brat je već potajno pokušao zemlju zavesti na sebe, tako da moramo biti maksimalno oprezni da ne ugrabi više od 1/4 koja mu pripada, koju mu nitko ne želi osporiti/oduzeti. 2. PITANJE U prijedlogu nagodbe piše da obveznik naknade (država) dozvoljava ovlaštenicima naknade da po zaključenju ove nagodbe može, bez ikakve daljnje privole i odobrenja obveznika naknade, ishoditi upis promjene prava vlasništva, na nekretnini iz točke IV. ove nagodbe, u zemljišnim knjigama i katastarskoj evidenciji na svoje ime. Na koji način će se ovlaštenici moći upisati? Kao suvlasnici? Ili? Napominjem da nam nikako ne odgovara parcelizacija, čestice koju ćemo dobiti jer je to nepotreban trošak nama i kupcu zemlje (za spajanje sa njegovom susjednom parcelom). Koje su nam ovdje opcije, ako uopće postoje? Hvala svima!
  2. Tajči, imaš privatnu poruku.
  3. U službenom glasniku Grada Zagreba, broj 11 od 15. lipnja 2011. objavljena je nova odluka o priključenju na komunalne vodne građevine kojom su se promijenili uvjeti za legalizaciju priključaka na gradsku kanalizaciju. Novi pravilnik stupio je na snagu 8 dana nakon objave. Zna li netko po kojem pravilniku (starom ili novom) obrađuju zahtjevi za priključenje? Konkretno moj je predan 28.4. 2011. Molim moderatora da ne mijenja naslov teme i da ne spaja ovu s mojom prijašnjom temom. Hvala.
  4. Dragi forumaši, nakon gradnje kuće trebalo je riješiti, među ostalim komunalijama, odvodnju. Najbliži kanalizacijski vod udaljen je od kuće cca 100m. Ne radi se o velikoj parceli, javna cesta je od kuće udaljena 10m, ali njom ne ide kanalizacija makar se nalazi u glavnom nam gradu. Dakle, pod pritiskom rokova, izbor je bio septička ili kopanje preko susjednog zemljišta i izbijanje do prvog kanalizacijskog voda. Igrom slučaja, kopanje i polaganje cijevi u kombinaciji s iskusnim građevinarima bila je, dugoročno, bolja opcija. Nakon ilegalnog spajanja na kanalizaciju započeli smo proces legalizacije. Sektor za komunalne poslove i javne površine Grada Zagreba ispostavio nam je rješenje kojim je određena naknada za priključenje na komunalnu vodnu građevinu za priključak odvodnje, a koja je iznosila nešto manje od 2000kn. Kako smo to platili pretpostavili smo da je stvar riješena. Kako smo se samo prevarili! Nekoliko mjeseci nakon u dvorištu nam se pojavio čovjek iz Vodoopskrbe koji je inzistirao na potpisivanju nekog ugovora prema kojem treba platiti još 12 000 kn. U afektu i bijesu bio je protjeran sa zemljišta. Pretpostavljali smo da se radi o malverzaciji i app (ako prođe, prođe) fori. No, danas sam primio telefonski poziv od gospođe iz Vodoopskrbe i odvodnje koja tvrdi da moram potpisati ugovor o odvodnji i platiti "izvedbu standardnog kanalskog priključka" u već spomenutom iznosu. Kada smo se priključili na vodovod (a to je bilo znatno prije priključka na kanalizaciju), počeli smo dobivati uplatnice od Vodoopskrbe i odvodnje na kojima su uredno navedeni, uz potrošnju vode, i 1.Odvodnja, 2. Odvodnja - naknada za razvoj, 3. naknada za proč. otpadnih voda i još pokoja naknadica. Pitanja: 1. Je li ovo standardna praksa u ZG i je li legalna? 2. Općenito, što mogu napraviti da se riješim ovog ogromnog troška ili da ga maksimalno umanjim? 3. Jesu li mi imali pravo naplaćivati odvodnju, pa naknadno tražiti potpis ugovora? 4. Je li moguće i kako tražiti povrat investicije od lokalne samouprave za izgradnju kanalizacijskog voda do moje ulice? Srdačan pozdrav i hvala na svakom konstruktivnom savjetu.
  5. Da prepričam rasplet događaja. Nakon višemjesečnog natezanja i prepiske, Tele2 je stornirao potraživanje za listopad i nekoliko dana poslije me zove Tele2 agent i pita zašto sam prekinuo ugovor s njima i želim li sklopiti novu pretplatu... Tko ima sličnih problema, nemojte odustajati, takve tvrtke će napraviti sve da naplate ono što im niste dužni i imaju logistiku i iskustvo da tjeraju stvari do onog trena kad se vama više ne da. Zato budite uporni, meni je trebalo oko 7 mjeseci da ih se otarasim.
  6. Pauk mi je digao auto koji je bio parkiran kod želježničke postaje S. Kraljevec. Auto je stajao na cesti, uz nogostup, parkiran na način da se neometano može odvijati pješački i motorni promet. Doduše, možda malo preblizu zavoju. Mjesto na kojem je bio parkiran je dan/noć zaparkirano, kao i ostatak ulice (zbog neposredne blizine ž. stanice i nepostojanja javnog parkirališta). Nijedan od tridesetak automobila parkiranih na sličan način nije nikako kažnjeno i super za njih, ali zar nije zakon jednak za sve? Imam li tu kakvu osnove za žalbu? Sljedeće, na deponiju mi je službenik prvo izdao papire za krivi automobil, a tek kasnije mi je izdao potvrdu za moj auto, koju, njegovom greškom nisam potpisao. Dakle, ZGparking nema nikakvu potvrdu da sam ja svoj auto i uplatnicu za "uslugu" premještanja vozila preuzeo. U kojem roku meni teče mogućnost žaljenja kad službeno nisam ništa preuzeo? Inače, može li se ta "usluga", kako je navedeno na uplatnici tretirati kao poklon i ne platiti, jer je ja nisam tražio? Treba li negdje biti fotografija vozila u prekršaju? Najgora stvar je što svaki dan gledam kako pauk prolazi pokraj skupocjenih automobila parkiranih na zebri ili nogostupu i ne diže ih, a moju krntiju dignu odmah. A da ne govorim kako na deponiju nije bio niti jedan automobil mlađi od 15 godina.
  7. Unaprijed se zahvaljujem na pomoći. Ovako, 20. rujna 2008. potpisao sam ugovor o pretplatničkom odnosu s TELE2. prema njemu sam bio obvezan koristiti TELE2 usluge 24 mjeseca. Dakle do kraja rujna 2010. Dana 30.9.2010. faksirao sam u TELE2 jednostrani raskid pretplatničkog odnosa, budući da mi je ugovorna obveza istekla i da nisam više bio zakonski vezan koristiti njihove usluge. U raskidu sam napisao kako 30.9.2010. raskidam ugovor s njima i da tog dana (30.9.)gasim njihovu SIM karticu i ne koristim TELE2 usluge. Tako sam i učinio. Napisao sam im i novi kontakt mob., u slučaju da im štogod nije jasno. Dana 21.10. dobio sam pismo iz TELE2 u kojem mole da im se javim kako bi oni utvrdili "stvarne razloge" moje odluke. Nekoliko puta sam zvao njihovu korisničku službu i svaki put bi zabilježili moj broj mobitela i rekli kako će me nazvati agent koji se bavi "tim problemima". Nikada me nisu zvali. Čak se nisam ni iznenadio kada sam dobio račun za telekomunikacijske usluge za mjesec listopad, dakle za razdoblje nakon raskida ugovora, za razdoblje u kojemu nisam niti koristio njihove usluge, niti morao. U pisanom obliku žalio sam se 24.11., odgovorili su mi tek danas, 5 dana kasnije i u obrazloženju napisali: "Želimo Vas obavijestiti da je Tele2 s Vama raskinuo pretplatnički Ugovor za broj 095x dana 30.10.2010. godine,na osnovu Vašeg zahtjeva za raskid pretplatničkog ugovora. Budući da ste se prilikom potpisivanja Ugovora obvezali plaćati vaše minimalne mjesečne potrošnje u iznosu od 150 kuna,a raskid je izvršen u 10. mjesecu, molimo Vas da platite Vaš račun za listopad 2010. godine u cijelosti.Ovim putem Vas obavještavamo da ste obavezni podmiriti sve Vaše obaveze po Ugovoru prema Tele2." Eto, moje pitanje je: Mogu li oni mene tlačiti za taj račun za listopad, makar sam im poslao pismeni raskid pretplatničkog odnosa 30.9. i istog dana isključio SIM karticu? Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija